Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР

Това стана с гласовете на БСП, ДПС и "Атака"
Обновена: 19 юни 2014 12:45 | 19 юни 2014 12:45, Камелия Цветанова
77
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР
Снимка: Булфото, архив

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР беше преодоляно с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". В зала присъстваха 126 народни представители от трите партии и всички гласуваха „против“ него.

Очаквано всички 74 депутати от ГЕРБ го подкрепиха.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Още по темата
Според него са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират главният секретар да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента.

Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров.

Още в началото на дебата Красимир Янков от БСП обвини депутатите от ГЕРБ, че нямат право да правят внушения за закона.

"По време на мандата с премиер Бойко Борисов вие подходите към системата с една маниерност и тоталитарен подход, защото ваш представител беше вицепремиер и министър на вътрешните работи, а той беше първи човек в партията ви, втори човек в партията ви, председател на предизборния щаб и обществото разбра вашия подход на сливане на силовото министерство с партията ви, промените в този закон са необходими, защото този подход, с който управлявахте, е недопустим в едно демократично общество", заяви той.

Според Веселин Вучков от ГЕРБ обаче Законът за МВР не просто е неправилен, а е вреден за националната сигурност.

"Елиминира се конкурсното начало в МВР за растеж в кариерата. Нормално ли е да поставяме изискване висшата професионална фигура, каквато е главният секретар, да има 7-годишен стаж? Това е опасно за системата", посочи той.

"В закона се предвижда възможност министърът да отказва достъп до информация, което ще лиши хората от възможността да разберат защо ще им се събират лични данни на протести например. Синдикатите категорично възразиха срещу това да се елиминират 4 измежду шестте синдикални организации на МВР”, добави Вучков.

Красимир Ципов от опозицията пък обвини, че министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев една година нарушава закона, „използвайки механизма "комисар за един ден", защото парламентът е зад заграждения в нарушения на специалния закон за събранията, митингите и манифестациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
делата говорят преди 9 години
Докато еничарите- Чуколина и Сидероглу правят жалки опити да отричат, че са в негласна коалиция с ДПС и БСП, днес за пореден път гласуваха заедно с тях!!! Когато фактите говорят и боговете мълчат, еничарите от Юруш също трябва да замълчат!
61
0
 
0
 
! Отговори
eis преди 9 години
prodaljitelen lednikov period v bg politika :(
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквите да ядат оня с котешката глава!
59
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
61,някак се ядва 25 год. ,ама да се нагушиш за 4 години от предишните ?????
58
6
 
12
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 9 години
До Анонимен 62 АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ И НАРОДА ТРЯБВА ДА НЕ ВЯРВА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДОНОСНИЦИ И КОМПРОМАТНИТЕ ИМ ЛЪЖИ! АФЕРАТА КОСТИНБРОД ТРЯБВА ДА Е ОБИЦА ЗА ВСИЧКИ НИ КОЛКО ДОЛНО И ПОДМОЛНО ПОСТЪПВАТ ТЕЗИ,КОИТО ЗАВЗЕХА И ОКОПИРАХА ПАРЛАМЕНТА С ЛЪЖА-ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ С ПОДКРЕПАТА НА ТВ 7!
57
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платена пасмина милионери управляват България 25 години.БСП/ДС си направиха фасадната демокрация,с която прикриват очевадната разруха и корупция,изцяло тяхно дело.Станаха всички милионери и заедно с купените си коалиционни партньори и алчни опозиционери,си построиха пещерния капитализъм,в който само те са добре и тези,дето им служат.Такива като Борисов ги плашат с честност,затова го хулят по всякакъв начин.Недоумяват народната подкрепа за него.Дано не изманипулират пак нормалните хора.Измамници.
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 58 НЕ МИ СЕ ОБЯСНЯВАЙ КАТО СТАР КОМУНИСТ! НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА НА ХОНОРАР ЛИ СИ ИЛИ СИ НЯКОЙ ОТ ОБЛАЖЕЛИТЕ СЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СОФРА.ЗА МЕН ЛИЧНО ТВОИТЕ ПИСАНИЯ СА МИ СМЕШНИ И НЕ МОЖЕШ МЕ ЗАСЕГНА С ГЛУПОСТИ ТИП ОПОРНИ ТОЧКИ ЯСНО ЛИ Е ДА НЕ ПОВТАРЯМ
55
1
 
4
 
! Отговори
анастасия преди 9 години
Това беше очаквано.
54
14
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
53,аз не съм на хонорар , като теб и разбойниците Борисов и Цветанов....НЕМАМ ДЕДО,НИТО БАБА ДА МИ ОСТАВЯТ 6 АПАРТАМЕНТА , НИТО ПРИЯТЕЛКА СЪС СТОТИЦИ МИИОНИ....
53
3
 
2
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Петко, петко-о-о, петко. Сложи си едно У в името, по ще ти отива.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50-ият анонимник най-вероятно е Дая, Ния и да му го забия. Жалки червени буболечки, чийто живот си отива.
51
4
 
8
 
! Отговори
оставка преди 9 години
Цветелинчо ше си изкара пълния мандат, колкото и БСП-то го изкара.
50
13
 
10
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Истината е, че така има шанс системата да се изчисти от продажните кадри, които ГЕРБ остави като свое наследство в системата
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 50 ТОВА ОПОРНИТЕ ВИ ТОЧКИ ЗА ДНЕС ЛИ СА?
48
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
КОМУНИЗМЪТ ТРЯБВА АД СЕ ИЗЧИСТИ И ЕГОВИТЕ КОРЕНИ ДА БЪДАТ ИЗКОРЕНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ! ТРЯБВА НАШАТА РОДИНА ДА ЖИВНЕ,ДА ПРОГЛЕДНЕ,ДА СЕ ПОКАЕ И ДА НЕ ДОПУСКА СТАРИ ГРЕШКИ! ДОРИ НЕБЕТО СЕ ПРОДРА ОТ ГРЪМ И ВАЛЕЖИ!ГОСПОДИ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
47
11
 
10
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Колкото и жалко да звучи Цецо Физическото беше по-добър вътрешен министър от този. А цецо е т*п. Ама тоя е пълен д*бил, заформен и оформен.
46
17
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Всеки закон , който е зловреден за разбойниците от ГЕРБ е в полза на народа.
45
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА НАЛОЖИ ВТОРО ВЕТО!
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаяНИЯ И ДАЯ МАЙ СА ЕДНО И СЪЩО ЛИЦЕ! *** ЛИ СИ! И КОЙ СИ ТИ ДА КАЗВАШ КОЙ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ,СЛЕД КАТО НАРОДА ГО КАЗВА НА ИЗБОРИ!
43
3
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ БЕ преди 9 години
До 444ХИЛЯДИ ПОЛИЦАИ,КОИТО ЗАЩИТАВАТ КОЙ?КОЙ? ПАРЛАМЕНТА И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ! ПОЛИЦАИТЕ ГИ ИЗДЪРЖАМ И АЗ,ТАКА,ЧЕ ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ,ИНФОРМАЦИЯ И ПОЛИЦАИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА НАРОДА,ОТ КОЙТО ИМ ИДВАТ ЗАПЛАТИТЕ!