Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота

Той остава обаче лидер на БСП
Обновена: 24 юни 2014 17:00 | 24 юни 2014 14:33, Камелия Цветанова
153
Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота
Снимка: архив, БТА

Сергей Станишев няма да подаде оставка като лидер на БСП, въпреки че се отказа от парламента и ще стане евродепутат.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но БСП има нужда от промяна, от нова енергия, ще продължа битката за силна левица, която може да решава проблемите на хората, вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила, мобилизация и енергия на БСП“, коментира той, след като стана ясно, че вчера е подал заявление в НС за прекратяване на пълномощията му като народен представител, въпреки че около изборите многократно заяви, че няма да отиде в Брюксел.

Сега обаче обясни решението си с отговорностите, които има като президент на ПЕС.

Още по темата
„Аз оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност, а не заради намерение да ставам евродепутат, новата роля, в която влизам, е заради новата ситуация след евроизборите“, заяви Станишев.

„Най-лесно е да си хвърлиш оставка, но аз винаги съм изхождал от това кои действия са полезни за партията, това са моите водещи критерии, винаги съществува опция за оставката“, коментира още Станишев.

Той отрече слуховете, че името му се спряга за еврокомисар.

„Никога не съм се ръководил от своя собствен интерес, нямам никакви властови амбиции, за мен водещото е БСП, на която съм лидер, и интересите на страната“, увери социалистът.

Според него БСП е постигнала „нещо почти невъзможно“ на последните парламентарни избори, защото между 2009 и 2013 г. имаше „една власт, която беше авторитарна и постави под въпрос много фундаментални въпроси за европейското развитие на страната, но БСП не беше смачкано“.

„За последната година пък работим за това да се върне нормалността в държавата, този процес на излекуване не е лесен, защото има много интереси – икономически, политически, в различни сектори, които влияят на политиката и това оставя сериозно притеснение в БСП“, коментира още Станишев.

Той добави, че ПЕС не можа убедително да спечели изборите в Европа и след като остана втора политическа сила след ЕНП, означава, че социалистите няма да могат просто да налагат левите политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюват в трудни преговори с ЕНП.

Станишев съобщи, че е предложил Атанас Мерджанов за мястото му като председател на Парламентарната група на левицата.

„Той има много политически и парламентарен опит, диалогичност, за да говори с другите парламентарни групи“, мотивира се лидерът на БСП.

В заключение лидерът на левицата съобщи, че Петър Курумбашев, който отпадна от ЕП, след като той става евродепутат, се е отнесъл с разбиране.

Според Станишев след евроизборите ситуацията в Европа е много динамична и преговорите не са шега работа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоз е имал катарзис.
107
0
 
5
 
! Отговори
gogo преди 9 години
станишкоооооо,станишко...показа ни,че лъжеца и лицемера долна граница няма..
106
0
 
4
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Станишко,ти бягаш от отговорност като мишка!!!
105
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо го мразите?Защото е по-учен от вас и тиквата на квадрат? Няма такива в България да унажават човек, който е надраснал времето си и е ВЪЗПИТАН добре!Щом го мразите толкова, значи ви бърка "демократичните" сметки. Един даже мечтае да бъде застрелян Станишев!!!Хора, много сте недорасли!
104
0
 
5
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Защо не отиде в Русия? Помага на руснаците за сключването на изгодни за тях сделки за сметка на българите. Но когато става въпрос за бягство - тогава да става на запад.Комунист, който бяга на запад - иронично, но факт. Какво става със секретните документи? Той не може едни папки да опази, а ще става евродепутат.
103
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 9 години
нали щеше да си стоиш тука ве *** комунист???
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представете си що за *** са в този ПЕС,след като този им е председател.Социалистите явно са лъжци и манипулатори.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как остава лидер? Дистанционен. Тия от БСП са добитъци некви. Никои май не иска да е поведе столетницата.
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позорно бягство.Ами , че то в сравнение със станишев , кутев , курумбашев , дъбов , доган , местан , бисеров , цонев , пеевски , василев , манолова , сидеров , ерменков и др. Бойко е за предпочитане!
99
0
 
12
 
! Отговори
Ха! преди 9 години
След Станишев и потоп. Сега пък отива да провали Европарламента.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Киро"Стогодишна" партия,пожелавам ви и стогодишен председател в лицето Станишев.
97
0
 
7
 
! Отговори
568 преди 9 години
Тоя плазмодий, как ще ходи в евро-парламента, като не го избраха за евро-депутат?
96
2
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Аз вярвам в Кремълската звезда на другаря Станишев. След като оправи БГ, може би сега е насочен да оправи и ЕС ! Говори се, че щял да бъде номиниран от ПЕС за председател на енергийната комисия на ЕП.
95
0
 
4
 
! Отговори
men преди 9 години
I tam shte si sashtiya posredstven konsumator i tvoito vreme shte doide,ako ne ti,desata ti shte plashtat ,zlobar !
94
1
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Аз вярвам в Кремълската звезда на другаря Станишев. След като оправи БГ, може би сега е насочен да оправи и ЕС ! Говори се, че щял да бъде номиниран от ПЕС за председател на енергийната комисия на ЕП.
93
0
 
15
 
! Отговори
**A** преди 9 години
Лъжливото овчарче - Ако носът му растеше с всяка лъжа, аз гарантирам 3 обиколки на Земята.
92
0
 
13
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Ами Брюксел е по-близо до Швейцария, където далавераджиите си държат парите и си купуват имения.Всички плъхове, дори червените напускат потъващите кораби и бягат на други, които пак оглозгат.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв гьонсуратлък! Ама пък не е лошо да се махне и повече да не го виждаме и слушаме как лъже. Давайте, другари, кой е следващият подобен екземпляр, бързо го издигайте, че вече се затъжихме. Пък и бабите са подготвили отново червени рози и брашното за питите....Умиление ни обзема само като помислим за вас. Благодарим за шоуто! Навреме се мести в ЕС, нека и те да погледат и да се радват.
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е НЯМА ПО-ДОБРО ОТ ТОВА ,ЧЕ АКО ОСТАНЕ СТАНИШКАТА СЪВСЕМ ЩЕ СИ ЗАТРИЕ БАНДИТСКАТА ПАРТИЯ. ТЯ Е КОРЕНЪТ НА ЗЛОТО,ЗАЩОТО КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕТЕ БОРИСОВ ТОЙ И КОСТОВ И ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИ ПОЛИТИЦИ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ ПАРТИЯТА СТОЛЕТНИЦА. НЕ СЛУЧАЙНО БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО ,ЗАЩОТО РАКОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ СЕ Е РАЗСЕЯЛО ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ. АЛЧНОСТТА НА КОМУНИСТИТЕ Е БЕЗГРАНИЧНА...
89
17
 
2
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Хубаво е, че Станишев остава председател на БСП. Така няма да позволи на тиквата да прави тиквени работи.