Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота

Той остава обаче лидер на БСП
Обновена: 24 юни 2014 17:00 | 24 юни 2014 14:33, Камелия Цветанова
153
Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота
Снимка: архив, БТА

Сергей Станишев няма да подаде оставка като лидер на БСП, въпреки че се отказа от парламента и ще стане евродепутат.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но БСП има нужда от промяна, от нова енергия, ще продължа битката за силна левица, която може да решава проблемите на хората, вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила, мобилизация и енергия на БСП“, коментира той, след като стана ясно, че вчера е подал заявление в НС за прекратяване на пълномощията му като народен представител, въпреки че около изборите многократно заяви, че няма да отиде в Брюксел.

Сега обаче обясни решението си с отговорностите, които има като президент на ПЕС.

Още по темата
„Аз оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност, а не заради намерение да ставам евродепутат, новата роля, в която влизам, е заради новата ситуация след евроизборите“, заяви Станишев.

„Най-лесно е да си хвърлиш оставка, но аз винаги съм изхождал от това кои действия са полезни за партията, това са моите водещи критерии, винаги съществува опция за оставката“, коментира още Станишев.

Той отрече слуховете, че името му се спряга за еврокомисар.

„Никога не съм се ръководил от своя собствен интерес, нямам никакви властови амбиции, за мен водещото е БСП, на която съм лидер, и интересите на страната“, увери социалистът.

Според него БСП е постигнала „нещо почти невъзможно“ на последните парламентарни избори, защото между 2009 и 2013 г. имаше „една власт, която беше авторитарна и постави под въпрос много фундаментални въпроси за европейското развитие на страната, но БСП не беше смачкано“.

„За последната година пък работим за това да се върне нормалността в държавата, този процес на излекуване не е лесен, защото има много интереси – икономически, политически, в различни сектори, които влияят на политиката и това оставя сериозно притеснение в БСП“, коментира още Станишев.

Той добави, че ПЕС не можа убедително да спечели изборите в Европа и след като остана втора политическа сила след ЕНП, означава, че социалистите няма да могат просто да налагат левите политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюват в трудни преговори с ЕНП.

Станишев съобщи, че е предложил Атанас Мерджанов за мястото му като председател на Парламентарната група на левицата.

„Той има много политически и парламентарен опит, диалогичност, за да говори с другите парламентарни групи“, мотивира се лидерът на БСП.

В заключение лидерът на левицата съобщи, че Петър Курумбашев, който отпадна от ЕП, след като той става евродепутат, се е отнесъл с разбиране.

Според Станишев след евроизборите ситуацията в Европа е много динамична и преговорите не са шега работа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Пътят на Боко е...разчистен.Остава и Доган да се...самоубие,но това скоро няма да...стане;все пак Ердоган му е...приятел.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Сатурн да иде най-добре ...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ama che vlastoljubiv pluh utrepa neobratimo BSP-to, pdveche ot jasno e, che taja partija poveche njama da ja ima, a nedondsenoto predarelche se razkracilo i evrodeputat da e v Bruxelle, i pak da e lider na iomunistite. A te, ***, kato zombirani se vlachat sled nego. Vmesto da go izritat, ta chak otvud Bruxelle da ide.
5
3
 
35
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
ЗНАЕМ ТЕ КАК ПОЕМАШ ОТГОВОРНОСТ ТА ЗОТОВА НЕ ЛЪЖИ И НЕ ГОВОРИ ЗА ОТГОВОРНОСТИ! ИМАЙ МАЛКО СРАМ ОТ НАРОДА БЪЛГАРСКИ,ОТ КОЙТО СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА ТИ И ЦЯЛАТА ТИ ФАМИЛИЯ!
4
28
 
3
 
! Отговори
гост преди 9 години
Добро решение на Станишев.Той е много по ценностен от Корумбашев!
3
4
 
42
 
! Отговори
5kov преди 9 години
Няма по безпринципен политутка от този .... направо е безочлив.
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо педрото не отиде в парламента в масква?
1
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми тука не остана какво да се краде ......