България брани "Южен поток" в отговори до Брюксел

Кабинетът одобри становището ни по наказателната процедура
94
 България брани "Южен поток" в отговори до Брюксел
Снимка: архив, Ройтерс

България изпраща на Европейската комисия становището си по „Южен поток”. На редовно заседание днес кабинетът одобри позицията на страната ни по образуваната от Брюксел наказателна процедура за българския участък от газопровода.

В официалното уведомително писмо от 3 юни 2014 г., с което е стартирана процедурата по нарушение, Европейската комисия повдига три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС.

Още по темата
Те са определянето на „Южен поток България” АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта, и възложени от „Южен поток България” обществени поръчки.

С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения по повдигнатите от Брюксел три въпроса, съобщиха от правителствената информационна служба.

Управляващите посочват, че със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство.

По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

Официалното уведомително писмо от ЕК е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по трите въпроса, който изтичаше на 4 юли.

Проектът на позиция е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: МСЮжен потокек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе пишете на български бе стига сте писали на ***
74
9
 
2
 
! Отговори
демократ преди 9 години
"Южен поток вреден за вашето здраве и живот на вас и на близките ви!"-такава табела трябва да има на всяка газова бутилка подобно на вредата от тютюна.Някой води ли статистика за загиналите от руски газ?
73
1
 
0
 
! Отговори
hasan преди 9 години
До Милчоparvo da se nauchish da pishesh na balgarski a posle govori gluposti mnogo si tam kato galoj i si izmiy zadnika pokaji mi koy e chist vav tozi parlament
72
3
 
4
 
! Отговори
Милчо преди 9 години
Наще алчни таргши надули със 2 милярда правенето на газопровода,Руснаците казали ние ще го направим,а наще от ДПС то казали ние ще го направим,Руснаците казали,газопровода ще струва 1 700 един милярд и седемстотин милиона,а *** казали ние със българско плащане 3.700 три милярда и седемстотин,и руснаците се сагласили.Значи 2 милярда за джоба на зелките,а народа да плаща Южен поток.Да духат супата,няма да се трои нищо със крадци и мошеници.Само Референдум,и промени на изберателната система.
71
1
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Е.....Браним си интереса ,бре!Браним си хляба,топлото.Притиснати сме до стената.За да могат богатите да стават още по-богати!?Сития на гладния не вярва.Какво стана със "железните" принципи на свободния пазар?Защо тези,които ги пропагандират най-яростно /САЩ/, не ги спазват?
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен По скоро САЩ СА ИМПЕРИЯТА НА САТАНАТА !
69
0
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Украинците си признаха, че те са искали от ЕС да спре строителството на ЮП. ЕС натискаха зверски но Орешарски се запъна даже спряха еврофондовете. После се домъкнаха сенаторите от САЩ и просто вече нямаше накъде. Спряхме изпълнението на проекта. Затова ни спряха и субсидиите - за да ни притискат. А интереса е да няма друг газопровод а да се приватизира газопреносната мрежа на Украйна. Яценюк вече предложи да се раздържави газопреносната мрежа и да тя се закупи от фирми от САЩ или ЕС
68
2
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Много глупости се говорят и кой каквото чул недочул коментира. Хора, няма вечни приятели, има вечни интереси. Ние за момента нямаме друг източник на газ освен стария газопровод от соца, който обаче минава през Украйна. Тези обаче са си крадци и крадат от газа за европейските държави и накрая Русия спря да подава газ - това беше преди години. Новата тръба няма да промени доставчика - Русия, но ще избегне Украйна. Това е цел на руснаците, което е в наша полза...
67
1
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Не знам дали някой си едал труда да прочете дори малко инфо за Южен поток. От общо 8 компресорни станции в България ще са 3, както и газов терминал до Варна, който да поеме цялото количество газ подавано от Русия. Проучването е изготвено още преди време, като българската част се очаква да струва 3,5 млрд. евро. Сметките са изготвени още преди правителството на Орешарски. Ние трябва да финансираме 15 % от тази цена. Очаква се от пренос да получаваме около 400 млн евро годишно
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако по някакъв начин Южен Поток е поскъпнал 2-3 пъти от началната цена, причината ви гарантирам е не Русия или ЕС а нашите алчни политици и компании. Южен Поток е нужен, но отворено да се ревизират финансовите условия, а и защо да не се сравнят с тези на Австрия, Сърбия, Унгария и др. Докато имаме тези политици няма да се оправим, така че вместо да плюваме по други първо нас си да видим. Не е случайно че сме най-бедни в Европа.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РъцкоДо Анонимен 73Ами да! И в Австрия, и в Италия, и в Унгария, и в Словения, и в Сърбия... карай наред, стреляй! Точно както зондеркомандите на Хитлер - до стената и огън!А на тебе сигурно специално от Америка ще ти носят газ в кутийки от Кока Кола, другите кучета ги яли!*** продупчен!------аз газ не пия :)
64
4
 
1
 
! Отговори
Ръцко преди 9 години
До Анонимен 73Ами да! И в Австрия, и в Италия, и в Унгария, и в Словения, и в Сърбия... карай наред, стреляй! Точно както зондеркомандите на Хитлер - до стената и огън!А на тебе сигурно специално от Америка ще ти носят газ в кутийки от Кока Кола, другите кучета ги яли!*** продупчен!
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМЕРИКА Е КОНТИНЕНТ,А САЩ СА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО
62
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка е Велика сила!
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой друг има ли същото Дежавю, когато преди години се рекламираше мега агресивно първа инвестиционна банка със Светльо и Зуека (иначе мои любимци) не позирай депозирай, няма се плашиш за лихвата супер изгодни лихви по депозити/хората се юрнаха потривайки еврейски ръчички/мина време/банката си оперираше с кинтите/тръгнаха яко слухове/хората в паника изтеглиха парите си и нарушиха договора да не пипат парите/и не си получиха лихвите/цеко минев и компания си спестиха милиони/и веднага след това си взеха Бербатов за рекламно лице??? От друга страна случая с василевата KTБ има ползи конК
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путина,или свобода за България!
59
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защитниците на южен поток в българия трябва да бъдат арестувани съдени и разстреляни.
58
3
 
4
 
! Отговори
НАСРАНджа преди 9 години
Голите пищови на демокрацията,чакат някой друг да се застъпи за инвестиционните проекти-я Австрия,я Италия,я някой друг играч с положение в ЕС!!!***,***,освен да измътите едно кафяво сутрин в тоалетните само и само да не зацапате гащите си,защото физиологията и природата го иска ЗА НИЩО ДРУГО НЕ СТАВАТЕ!!!СВЪРШВАТЕ Я ТАМ,ИЗМЪТВАТЕ Я И Я ЗАПОЧВАТЕ ТУК В КОМЕНТАРИ!!!!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24, 26 - Всички освен България - Италия, Австрия, Гърция, Словения, Сърбия и Унгария - са, първо, подписали под условие, че ще се прилагат правилата на Третия енергиен пакет на Евросъюза, и второ, не са подписали възложителен договор за строителство - конкурсите за избор там тепърва ще се провеждат. Освен това, никъде освен в България оценката за строителството не е оскъпена 2-3 пъти. Никой - включително Еврокомисията - няма против да се строи Южен поток, само че по правилата на Европа...
56
3
 
7
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Злия Чичо Сам е заредил с Голями сачми и дебне Южния Паток да не кацне в Европа...пуснал е и Злите Зелени/$/ кучета по петите му...