НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов

Парламентът не успя да освободи Станишев като депутат
Обновена: 26 юни 2014 13:40 | 26 юни 2014 09:47, Камелия Цветанова
191
НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

За втори път тази седмица се провали заседанието на парламента.

И днес след втория опит на председателя на парламента Михаил Миков да събере нужния кворум от 121 депутати, в пленарна зала бяха едва 109 от управляващите.

ГЕРБ и „Атака“ отново отказаха да влязат в зала и така се провали заседанието на парламента.

След като и вчера нямаше заседание и парламентът не гласува искането на лидера на БСП Сергей Станишев за прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите си днес да осигурят нужния кворум и да го изпратят в Брюксел.

Още по темата
Това обаче така и не стана, а самият лидер на БСП е в Брюксел в качеството си на президент на ПЕС.

Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител.

Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.

Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП.

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.

Решението на Борисов да бойкотира заседанията на парламента явно е провокирано от поведението на мнозинството през миналата седмица.

След скандалите около разглеждането на ветото на президента върху Закона за МВР и вкарването като точка в дневния ред на поправките в Наказателния кодекс, той се ядоса и обяви, че Народното събрание не трябва да работи, докато не се проведат консултациите между парламентарно представените политически сили, на които трябва да се определи законодателната програма, преди да се разпусне 42-рия парламент.

Изненадващо вчера Борисов промени позицията си за датата за предсрочните избори, както и решението си за консултациите в парламента.

След отказа си миналата седмица да участва в тях с мотива, че вече не вярва на БСП и ДПС, които според него си правят каквото си искат, в сряда той съобщи, че ще се включи в срещата в петък.

Борисов вчера заяви още, че иска изборите да са в средата на септември, въпреки че при президента Росен Плевнелиев беше договорено вотът да е между 28 септември и 12 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
26
 
! Отговори
are_kulata преди 9 години
Уважаеми потресени, разклатени и умопомрачени от политическата реалност потребители,нима червения кадър, Догановия генерал, заклет комунист с интелект на среден Пинчер - Методиев Борисов,не каза преди седмица, две, че държавата няма значение кой ще я управлявал и че за нея нямало значение.Тежко и горко на честния, трудолбив, родолюбив Българин!!
92
7
 
21
 
! Отговори
голям майтап преди 9 години
АТАКА може да намаже като за последно.
91
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братлета трябва да съм много задрастен за да гласувам за герб хубав ден ви желая
90
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В двора баба ми е насадаила доста тикви гледам тази сутрин и каза че септември месец ще ги берем
89
2
 
21
 
! Отговори
Динко преди 9 години
Дали успяха да си направят по едно селфи Борисов и Станишев-и на двамата ще им е от полза, защото Борисов така ще се снима с европейски лидер, а Станишев с най-голямата Тиква в републиката
88
3
 
20
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 83,Мъртво родено правителство,подменен вот на избирателя в първите дни още на Народното събрание.Златно пръстче на третия в коалицията, който осигуряваше кворума.Като видя накъде духа вятъра се отметна.Предателите никой не ги обича-нито свои,нито чужди !Липса на морал,на чест и мъжко достойнство!Не беше възможно дълго време до ни управляват хора без съвест и да чакаме да взимат решения по съвест!Крайно време е да се сложи краят на една срамна страница от най-новата ни история!
87
1
 
20
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
Не ходят на работа, а получават пари?!...Ясна работата - за Някои е дошъл Комунизма - получават пари без да работят.Всички живеем в паралелни светове, а уж било Демокрация:Някои живеят в първобитно-общинния строй - разходете се в някои махали...Други живеят в робовладелския строй - в доста частни фирми е така.Трети са във феодалния строй - в села и частни фирми.Четвърти отдавна си живеят в Комунизма, макар че се пишат за "Демократи".Партиите са Измама! - Просто - Борба за по-добър Живот!
86
1
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Кой според вас има качествата да бъде премиер у нас? Лимитът е небето, ама без Путин, Сталин, Ленин, Мао, Пол Пот и разни такива. За българи говорим
85
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам Депутатите, които не са ходилина работа през последната година да върнат заплатите си. Гласуват си по-големи заплати, харчат си ги а не работят. Някаде другаде възможно ли е това? Да не работиш а да ти плащат?
84
5
 
23
 
! Отговори
гнусно преди 9 години
Решението на Борисов да бойкотира заседанията на парламента явно е провокирано от поведението на мнозинството през миналата седмица..............всъщност болното его на един *** - нарцис определя съдбата на БГ. Ето това е тъжното.............И каото и да пишат платените ..очевидно е ,че ЕГОТО НА ПРОСТАКА ПРЕЧИ НА РОДИНАТА...............
83
2
 
21
 
! Отговори
клуб преди 9 години
До мечо грухОсобено вулгарен и плитък си.Това, че си гласувал за определена партия означава само, че тези хора са твои представители - народни представители.Не означава, че само ти си им работодател. Жалко за типично меркантилното и чорбаджийско мислене.Работодател е всеки Българскигражданин, тъй като те работят в т.нар. законодателна власт.Приемат, изменят и допълват закони.Всеки един данъкоплатец храни тези поспаланковци?Кепиш п***ко Май*на ??
82
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха сега ГЕРБ помага на Станишев да си седи в парламента а не да ходи в ЕС, че ако отиде ще трябва да си намерят някой друг да им е виновен за всичко
81
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а депутатите на Волен защо не искат да влизат в парламента сигурно пак се преориентират в обстановката с надеждата да се коалират отново с ГЕРБ в следващото НС
80
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мечо грухМеченце ГЕРБаво, Тиквата може да бъде алтернатива единствено и само на некадърния Съсел.Затова и вожда и любимата ти турско-американско-израелска майко-продавска еничарска партия са се запътили към дъното! Особено лицемерно е всички ГЕРБави, които четохте Монитор и Телеграф 10г. с Бойко на първа на страница и всички данни и доказателства за приятелството и общия им Бизнес, да ми говорите за Пеевски!!Осъзнаваши ли колко жалко е това????
79
5
 
29
 
! Отговори
Петко преди 9 години
*** номера на Борисов и мутрите му край нямат
78
5
 
26
 
! Отговори
До Мечо грух преди 9 години
Само и единствено мястото ти е в ГЕРБ.Такива сте около 95% от привържениците на Бойко -*** ,та чак дрънкате.Тези в Нар.събрание се казват Народни представители ,а не представители на ГЕРБ .За това се и заклеват-да работят за всички хора ,а не само за тиквите като теб от ГЕРБ. Така е и с Президента-и той е президент на всички ,а не само на тиквите
77
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата иска оставката на Орешарски и Станишев, но не подава собствената си оставка.
76
1
 
19
 
! Отговори
правилно преди 9 години
Ще стой тука в парламента за наказание с другите бандити. като в затвора в една стая......
75
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко,теб природата те е обидила,като ти е дала мускули,вместо акъл.Рядко тези дадености се допълват.Обикновено са антиподи.
74
6
 
25
 
! Отговори
Истина преди 9 години
Бойко Борисов продаде/подари/Булгартабак на Делян Пеевски като министър председател