НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов

Парламентът не успя да освободи Станишев като депутат
Обновена: 26 юни 2014 13:40 | 26 юни 2014 09:47, Камелия Цветанова
191
НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

За втори път тази седмица се провали заседанието на парламента.

И днес след втория опит на председателя на парламента Михаил Миков да събере нужния кворум от 121 депутати, в пленарна зала бяха едва 109 от управляващите.

ГЕРБ и „Атака“ отново отказаха да влязат в зала и така се провали заседанието на парламента.

След като и вчера нямаше заседание и парламентът не гласува искането на лидера на БСП Сергей Станишев за прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите си днес да осигурят нужния кворум и да го изпратят в Брюксел.

Още по темата
Това обаче така и не стана, а самият лидер на БСП е в Брюксел в качеството си на президент на ПЕС.

Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител.

Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.

Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП.

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.

Решението на Борисов да бойкотира заседанията на парламента явно е провокирано от поведението на мнозинството през миналата седмица.

След скандалите около разглеждането на ветото на президента върху Закона за МВР и вкарването като точка в дневния ред на поправките в Наказателния кодекс, той се ядоса и обяви, че Народното събрание не трябва да работи, докато не се проведат консултациите между парламентарно представените политически сили, на които трябва да се определи законодателната програма, преди да се разпусне 42-рия парламент.

Изненадващо вчера Борисов промени позицията си за датата за предсрочните избори, както и решението си за консултациите в парламента.

След отказа си миналата седмица да участва в тях с мотива, че вече не вярва на БСП и ДПС, които според него си правят каквото си искат, в сряда той съобщи, че ще се включи в срещата в петък.

Борисов вчера заяви още, че иска изборите да са в средата на септември, въпреки че при президента Росен Плевнелиев беше договорено вотът да е между 28 септември и 12 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е защо да гласувам за герб те през тяхното управление не направиха нищо добро за моето семейство а за теб може би са направили
52
7
 
26
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
Хахахах Бойко не може да управлява собствената си партия та тръгнал България да управлява за втори път! Ядец!
51
1
 
22
 
! Отговори
до 56 преди 9 години
Да разбирам ли, че след заминаването на Станишев, Борисов няма да има кого да бие на избори? :D
50
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СРАМ ГОЛЯМ СРАМ ЩЕ Е ЗА МОЕТО СЕМЕЙСТВО АКО ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБДОЛУ ГЕРБ И БСП
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ресторо за една година номера в парламента. Браво на герб !
48
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната причина да дам гласа си за герб. Комунистите , еничарите и турците са вредни за България и трябва да се БОЙКО -тират.
47
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега бсп и особено Станишев,Манолова и Миков разиграваха номера и с арогантното си поведение нападаха Борисов,а той си траеше,ама сега го подкрепям за действията му -н трябва да пускат станишев ЕС,защото така гласува червения електорат!Направо този парламент е пълен фарс!
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиционерчетата и *** си правят сметките без кръчмар. Абе урковци, каквото е казал и каже Местан това ще е и той ще управлява, елементарна аритметика е. А с времето цифрите все повече ще нарастват, колкото и да не ви се иска и стиска. Злобата, ненавистта и омразата ще ви доунищожат, друго не ви трябва.
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Борисов: Да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат"Явно ГЕРБ си иска Станишев. :D
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ДНЕС КАТО НЕ СА ИДВАЛИ НА РАБОТА ЗАПЛАТА ЩЕ ВЗЕМАТ ЛИ
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Европа, Бобов дол чака станишев а Сливен манолова.
42
2
 
25
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
С удоволствие бих изгледал театрото "Съсела остава в ***" с всичките му последствия. Друга такава премиера може и да няма!!!
41
10
 
23
 
! Отговори
Й-ОВ преди 9 години
И КАК ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ ТЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА ВСЕ НЕ СА НА РАБОТА НИЩО НЕ СА СВЪРШИЛИ А СИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИТЕ ВСЕ СИ ИЗМИСЛЯТ ЛЪЖИ СЕГА ЗАВИЖДАТ НА СТАНИШЕВ И ПРАВЯТ НОМЕРА БЪЛГАРИЯ Е РАЗДЕЛЕНА ОТ КАКТО СЕ ПОЯВИ ГЕРБ ВСЕ СЛУЧАЙНИ ХОРА КОИТО ЯВНО НЕ СА ВИЖДАЛИ ВЛАСТ И СЕГА НЕЗНАЯТ КАК ДА Я ИЗПОЛЗВАТ И ИЗКАЗВАНИЯТА ИМ СА ЕЛЕМЕНТАРНИ ДОРИ ДОСТА КЛЮКАРСКИ
40
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парламента и правителството са изчерпани като цикъла на Манолова.
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен14Така си е, по-добре хвърляй 15/15 нема кво да му мислиш!!!! Не допускай пожарникари, тикви и мутри да те страхуват, по-добре си е кифтаци, бира !!!!
38
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм гласувал досега и ми дреме на фара кой ще управлява, но със сигурност гласът ми вече ще е за Доган. Писна вече от тия милиционери и позитанковци, които нищо няма да променят, освен да ни доунищожат. Затова искаха и задължителното гласуване. При задължителен вот ще им напиша в бюлетината един голям червен *** за успех.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов пред ПИК: Депутатите от ГЕРБ не влязоха да гласуват днес, защото са обидени на личните нападки срещу мен! Утре ще осигурят кворум за освобождаването на Станишев!
36
1
 
18
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 9 години
Рестото за номерчето и пучлето в деня за размисъл.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ги чакате ,бееееееееееееее??? Да си нагласят новите далавери ли? Какво ги гледате и умувате? Измитайте ги и това е!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според правилника за дейността на ЕП, преди да заеме мястото си, всеки евродепутат подава писмена декларация, че не заема длъжност, която е несъвместима с положението на член на ЕП по смисъла на член 7, параграфи 1 и 2 от Акта от 20 септември 1976 гВ случай че се установи въз основа на факти, чиято достоверност може да се докаже чрез публично достъпни източници, че евродепутат изпълнява длъжност, несъвместима с положението му на член на ЕП, мястото се обявява за свободно.ЕП без серГей