Банките са стабилни, успокоихме хората, увери Чобанов

"Няма да се сбъднат прогнозите за фалит на болници"
41
Банките са стабилни, успокоихме хората, увери Чобанов
Снимка: БТА

Хората трябва да се чувстват уверени в банковата система, заяви в Пазарджик финансовият министър Петър Чобанов. По думите му във връзка със ситуацията в банковия сектор са предприети навременни и категорични действия.

„Успяхме да успокоим хората и те разбраха, че техните пари в банката са защитени“, допълни Чобанов. Според него ситуацията около конкретни банки също се е успокоила и има информация, че вложителите започват да се връщат.

Още по темата
Към момента можем да кажем, че конкретната банка, срещу която беше атаката, успя да се справи със собствен ресурс, каза още министърът.

По думите му сега е необходимо спокойствие, трезво мислене и хората да не се поддават на паника и злонамерени слухове. Банките са стабилни и ще продължат да бъдат такива, подчерта Чобанов, цитиран от БТА.

По думите му тезите за търсене на помощ от МВФ "продължават да бъдат избутвани на преден план", но те не са съобразени с обстановката.

Той добави, че международните пазари имат доверие в България и доказателство за това е реализираната преди няколко дни емисия на дълг. Не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа, имаме възможности и средства сами да се справим, коментира Чобанов.

Относно оставката на правителството финансовият министър посочи, че на всички е ясно, че на 6 август ще има служебен кабинет и затова конкретната дата на оставката не е важна.

Докато съм на тази позиция, ще продължавам да изпълнявам задълженията си отговорно. Хората трябва да се чувстват спокойни и да продължат да движат нормалната си дейност, без да се притесняват и без да бъдат потапяни в катастрофични сценарии, подчерта финансист номер 1.

Чобанов каза още, че прогнозите за фалит на болници през септември няма да се сбъднат.

По думите му приходите от здравни осигуровки нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове. Той допълни, че ще има преизпълнение на приходите от здравни осигуровки, което веднага ще се върне в бюджета на Здравната каса и обстановката ще се нормализира.

В Пазарджик министърът присъства на церемония по повод на приключването на проекта за цялостно обновяване на кв. "Запад". В него са вложени повече от 3,7 милиона лева, осигурени от общинския бюджет и публичната инвестиционна програма на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
салих преди 9 години
Какво им е стабилно на банките , като се наложи да се прави вътрешен заем за покриване на кражбите на този или онзи?Вътрешен заем означава ,че целият народ ще плаща тези кражби.Защо банките не изтеглиха кредит , който те сами да си покриват от печалбите? Народът е брутално беден , зада се натоварва повече с дългове , които правят определени хора , които от своя страна са брутално и незаконна богати.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко викаа тегли си парите и я и теглих вчера цел ден
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Успяхме да успокоим хората и те разбраха, че техните пари в банката са защитени------Защитени са. От собствениците им.P.S.Този пост го пускам вече трети път тук. И всеки път го изтриват.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... Прогнозите за фалит на болниците през септември нямало да се сбъднат" Щели да фалират през ноември или декмври...
21
2
 
2
 
! Отговори
malko bremenna преди 9 години
uj sa stabilni, a iztegliha 3 miliarda evro expresen kredit i prodadoha toptan darjavni cenni knija expresno za 1,7 miliarda evro?!
20
1
 
8
 
! Отговори
Smile преди 9 години
Тоя пумпал е толкова смешен, че е излишно да се коментира.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките са стабилни, това е сигурно! Дългът на НЕК, на здравната каса и още колко пробойни в бюджета , нали няма да се плащат от банките , а от обикновения българин. Пука им на тези кой ще плаща , нали няма да са те...
18
1
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Честито ви набори повишение на всички пенсии. След вярна служба на БКП-БСП-ДС от днес получавате 4. 50 лв. повишение на пенсиите. Също така от днес получавате и увеличение на цените на тока, парното, хляба и всичко от първа необходимост. Няма обаче де се ядосвате пак да гласувате за нашите, защото догодина може да получите увеличение от 5. 50 лв. все пак едно левче си е едно левче. Айде чао и да не объркате пак бюлетината като 15 / 15 .
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВЕТЕ ХОРАТА САМИ ДА РЕШАТ СТАБИЛНИ ЛИ СА БАНКИТЕ ИЛИ НЕ,АКО СА СТАБИЛНИ ЩЕ РАЗБЕРЕМ САМИ,НЕ Е НУЖНО ЧОБАНОВ ДА МИ ДАВА НАКЛОН ЗА СТАБИЛИТЕТ? ПОЧВАТЕ ДА СТАВАТЕ СЪМНИТЕЛНИ С ВАШАТА СТАБИЛНОСТ,А ДРЕБНИЯТ БИЗНЕС СТАБИЛЕН ЛИ Е ,ЩОТ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ И СЕГА ВОДИТЕ ДЕЛА СРЕЩУ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ,УРА БАНКИТЕ СА СТАБИЛНИ,А НЕ КАК ДА СИ ПЛАТИМ СМЕТИТЕ ЗА ТОК И ВОДА ? ДА ТЕГЛИМ КРЕДИТИ ЛИ/ А ТЕЗИ ДЕТО ИМАМЕ ПО 10 КРЕДИТА ? НАЙ МРАЗЯ ГАШНИЦИ ДА ДАВАТ АКЪЛ И ДА СИ ВЯРВАТ ЧЕ СА НЯКОЙ,ДС УТРЕП
16
1
 
7
 
! Отговори
Tman преди 9 години
Я, този е направил медийна изява ....... !!!
15
6
 
1
 
! Отговори
Мария Велкова преди 9 години
До Бай Иван ПловдивскиЩом само алаброса му е проблем, значи нямаме проблеми с този министър. Пък и го предпочитам пред зализания мазен Дянков
14
1
 
8
 
! Отговори
bedrov преди 9 години
Оххххх, мен лично точно Чобанов как ме успокои за банките....мисля че без неговото успокоение не бих могъл да спя спокойно.....такива успокоителни думи, такава сигурност ......
13
2
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Банките стабилни-правителството нестабилно.
12
4
 
4
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Стига сте мрънкали бре! Народа бил беден и нямал пари, а всички се притеснили за влогвете си. Е как да върви икономиката???Най-умните, най-знаещите и най-можещите ... Трагична нация
11
2
 
16
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 9 години
Абе някой няма ли да даде на Чобана два лева да се подстриже при селския бръснар, че като го гледам май се подстригва сам с лозарската ножица......
10
10
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Е успокойте и Бойко де и той е човек и той душа носи макар и тиквена ,куха душичка!
9
1
 
9
 
! Отговори
в преди 9 години
ей ,никога не се изказвай повече за нищо свързано със сериозни неща,лай там на село където ти е мястото недуразомение просто...финансист?! тръцки!!! нещасник и то голям
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като сте толкова стабилни, какви бяха тия 3,2млрд. и кой ще ги плаща, бре шушумига проста! Висша форма на наглост и безочие! Ще гласувам с две ръце за този който тикне тези маймуни в затвора, ако ще да се казва Сидеров или Бареков!
7
1
 
7
 
! Отговори
Вежди Рашидов преди 9 години
Споко бре овци!Тези ще ги глобят!Аз няма да се самоубивам,а само една студена вода ще пия!Мамичката ви разбойническа червени ***!
6
2
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Банките са стабилни,да ама на каква цена!?