Банките са стабилни, успокоихме хората, увери Чобанов

"Няма да се сбъднат прогнозите за фалит на болници"
41
Банките са стабилни, успокоихме хората, увери Чобанов
Снимка: БТА

Хората трябва да се чувстват уверени в банковата система, заяви в Пазарджик финансовият министър Петър Чобанов. По думите му във връзка със ситуацията в банковия сектор са предприети навременни и категорични действия.

„Успяхме да успокоим хората и те разбраха, че техните пари в банката са защитени“, допълни Чобанов. Според него ситуацията около конкретни банки също се е успокоила и има информация, че вложителите започват да се връщат.

Още по темата
Към момента можем да кажем, че конкретната банка, срещу която беше атаката, успя да се справи със собствен ресурс, каза още министърът.

По думите му сега е необходимо спокойствие, трезво мислене и хората да не се поддават на паника и злонамерени слухове. Банките са стабилни и ще продължат да бъдат такива, подчерта Чобанов, цитиран от БТА.

По думите му тезите за търсене на помощ от МВФ "продължават да бъдат избутвани на преден план", но те не са съобразени с обстановката.

Той добави, че международните пазари имат доверие в България и доказателство за това е реализираната преди няколко дни емисия на дълг. Не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа, имаме възможности и средства сами да се справим, коментира Чобанов.

Относно оставката на правителството финансовият министър посочи, че на всички е ясно, че на 6 август ще има служебен кабинет и затова конкретната дата на оставката не е важна.

Докато съм на тази позиция, ще продължавам да изпълнявам задълженията си отговорно. Хората трябва да се чувстват спокойни и да продължат да движат нормалната си дейност, без да се притесняват и без да бъдат потапяни в катастрофични сценарии, подчерта финансист номер 1.

Чобанов каза още, че прогнозите за фалит на болници през септември няма да се сбъднат.

По думите му приходите от здравни осигуровки нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове. Той допълни, че ще има преизпълнение на приходите от здравни осигуровки, което веднага ще се върне в бюджета на Здравната каса и обстановката ще се нормализира.

В Пазарджик министърът присъства на церемония по повод на приключването на проекта за цялостно обновяване на кв. "Запад". В него са вложени повече от 3,7 милиона лева, осигурени от общинския бюджет и публичната инвестиционна програма на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че правителството се справи с кризата. Истината е, че Бойко Борисов цяла седмица всяваше смут и говореше за фалити, МВФ и подобни глупости. Истината е, че много хора бяха уплашени точно от такива долни лъжи. Истината е, че много хора си развалиха влоговете и си скъсаха нервите тези дни заради лицето Бойко Борисов и *** му приказки.
4
2
 
23
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Щом баките са стабилни значи няма нужда от трите и половина милиарда заем? Или той вече е усвоен от партията?
3
3
 
20
 
! Отговори
полицай-юрист преди 9 години
След като са стабилни банките, защо Цацаров и Йовчев трябваше да пращат въоражени полицаи да правят обиск. Не можеше ли двама цивилни агенти от ДАНС да отидат и да поискат документите. Същата простотия стана и в Лясковец. Слон в стъкларски магазин.
2
13
 
6
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Но един политик, спец във всичко продължава да ги плаши... Докога бе Тикво, докато пак докопаш кокала ли и тогава да чакаме рая да дойде в България, а дали???
1
2
 
8
 
! Отговори
hagen преди 9 години
Той добави, че международните пазари имат доверие в България================И защото имат доверие ни намалиха кредитния рейтинг.Нали точно по тези рейтинги чуждестранните инвеститори се ориентирват за ставащото в България.