23-25 юли - подходящи за оставката на Орешарски

Премиерът: Няма да е на 21 юли, съвпада с отварянето на една банка
Обновена: 3 юли 2014 20:21 | 3 юли 2014 17:37, Веселина Йорданова
124
23-25 юли - подходящи за оставката на Орешарски
Пламен Орешарски Снимка: архив, БТА

Премиерът Пламен Орешарски определи като подходящ момент за подаване на оставка на правителството седмицата 21-25 юли.

Той обаче уточни, че има основателни причини това да не се случи на 21 юли.  

„Съвпада с отварянето на една банка и мисля, че не е добър сигнал същия ден правителството да подаде оставка“, аргументира се Орешарски в предаването на bTV "Лице в лице".

С думите си премиерът визира отварянето на КТБ след поставянето й под особен надзор от БНБ.

"Най-вероятно в сряда, 23 юли, в четвъртък, 24 юли, или в петък, 25 юли, парламентът ще може да гласува оставката ми”, заяви премиерът.

Във връзка с банките премиерът каза, че не вижда защо държавните мениджъри да не се поддадат на паника, както това се случи с частни компании и физически лица. От думите му стана ясно, че икономическият министър Драгомир Стойнев е спрял държавни дружества да теглят пари, поддавайки се на такава паника.

Банката, която концентрира най-много депозити, е с 15 на сто. Това означава, че вече сме влезли в регулация, съобщи той. 

„БНБ отговаря за банките, не правителството. Ситуацията при двете засегнати банки беше различна. КТБ не само беше първа и изненада Централната банка, но и собствениците й не бяха активна страна по случая. Мениджърите поставиха БНБ при свършен факт – с уведомление, че нямат ликвидност. Управителят на БНБ преди това е имал уверение за достатъчно ликвидност”, коментира още Орешарски.

По думите му в ситуацията с ПИБ от БНБ се обърнали превантивно към управляващите и така е бил постигнат ефективен отговор в трудния за банковата стабилност момент.

Орешарски каза, че в кабинета му в събота с ръководството на БНБ са обсъждани широк кръг варианти и е приет този.

Няколкото дни от началото на тази седмица показват, че сме улучили добър вариант, той даде резултат, убеден е Орешарски. По думите му пари на държавата не са изразходвани до момента в КТБ.

Премиерът потвърди, че банковата ни система е стабилна, с много добри показатели. Цялото общество се справихме добре, всички, заяви още Орешарски и посочи, че е спокоен за нея, ако ние сами не създаваме паника.

Премиерът заяви, че до момента не са обсъждани имена за еврокомисар и не знае откъде са се появили твърдения, че на 16 юли в Брюксел ще го номинира.

Премиерът смята, че днес има същата подкрепа от БСП и ДПС както в началото въпреки търканията между двете партии в момента. Това, че между тях има търкания, съжалявам, не мога да ги изгладя, допълни той. Според него най-лесно е било да си тръгне и да остави страната в хаос.

Орешарски защити избора на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР за следващите 5 години с думите, че системата не може да бъде оставена без такъв. 

Той посочи, че в края на мандата има чувствителност, но администрацията не може да спре да работи напълно и да чака изборите на 5 октомври.

Програмата на правителството, ако я отнесем към едногодишния период, почти всички ангажименти са изпълнени, подчерта Орешарски. Той напомни, че кабинетът е бил програмен и смята, че оценката за работата му трябва да се прави на база на изпълненото от програмата.

В началото на предаването стана ясно, че това е вторият опит за интервю с Орешарски днес. По-рано според водещата Цветанка Ризова той се ядосал на въпроса й къде е здравният министър Таня Андреева при положение, че има страхотно напрежение в системата. Орешарски съобщи, че вчера Андреева е била в отпуск, а „днес на семинар или конференция в Бургас или Бургаско“.

Премиерът посочи, че за изминалата година правителството е реализирало доста стабилизационни мерки, но не е успяло да промени системата на финансиране на болниците.

Към настоящия момент има същите слабости, както и през последните 14 години. Нямаше досататъчно политическа подкрепа за този тип реформи, те са тежки, каза Орешарски. Все пак според него управляващите са успели да подготвят някои елементи, които се надява следващото правителство да продължи..

„Има доста болници в лошо финансово състояние, за съжаление, самата НЗОК е в недобро финансово състояние“, каза още Орешарски, но изрази надежда годината за тях да приключи с малък дефицит.

Орешарски заяви, че за отминалата една година има незначителни движения в задлъжнялостта на НЕК и коментарите за състоянието й са политическо говорене. Премиерът посочи, че електрическата компания не е в добро състояние от 2010 година, когато задълженията й са били около 2 млрд. лева. По негови данни тоталният дълг на БДЖ е намален с близо 100 млн. лева „спрямо положението, което заварихме миналата година“. 

На най-често задавания въпрос в последната година „Кой предложи Пеевски“, премиерът отговори, че това е политическо решение.  „Попитайте партиите, може би ще получите по-добър отговор“, заяви премиерът и допълни, че не разбира защо този отговор не се възприема.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 6 години
И аз съм за оставка още днес!!!тоя Ореховски е вече политически труп който ще гние на бунището на историята като един провален отвсякъде премиел!!!ОСТАВКА!!ОСТАВКА!!!
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе кви още 20 дни... на власт??!!?! ВЕДНАГА! ОСТАВКА!! поръчките текат, а.........Гадове мръсни нагли!!!!! ОСТАВКА ДНЕС!!!!!!!!!!
93
2
 
2
 
! Отговори
анономен преди 6 години
Орех , когато и да подадеш .ОСТАВКА , все ще е същото !!!!!Поне не е член на никоя Партия.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изборите няма да променят живота на народа, след тях ще стане ОЩЕ ПО ЛОШО. Ще има безпринципни коалиции и търгуване с власт на гърба на народа. Бойчето е в парламента, групата му е голяма и какво? Сдуши се с турците, за да свали правителството и да плува по водата... Но той тази игра с коалицията не е я е играл, най много София да се обзаведе с ислямски "образователен" център и още джамии като видим резултат!!! И да приемем още "бежанци" от многоженците! И американски войски на наша територия.
91
6
 
4
 
! Отговори
Сретан Йосич преди 6 години
Поздрави от Београда.Скоро че доаджам у Бугарско, да косим тикви.
90
1
 
4
 
! Отговори
експерт преди 6 години
Това, дето го пише в тая статия, не е важно.Важното е Цецка Панчаревска всеки мач да пада!
89
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на тези дати ще подаде оставка,защото тогава дават депутатските заплати,защо да губи месеца
88
1
 
2
 
! Отговори
Антитъпанар преди 6 години
До ха-ха-ха-ха :)))А той кога е водил гаджето си в Париж и оставил огромна сума в хотел? Ето това е проблема на Бг народа-като сом е. Почти сляп за нещата около него и обичащ да яде само мършата която му се подхвърля за да клъвне. Не може да отсее едро зърно от изгнила плява. Останалото за народа го казах в първия коментар.
87
1
 
9
 
! Отговори
бб преди 6 години
МОЛЯ ВИ останете още малко,изкарайте си мандата,моля ви,искам да видя какво ще направите още.Има гори за продаване,заводи има за раздържавяване.БОЖЕ НАМА ЛИ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ЕДИН КОЙТО ДА ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ -ИСТИНСКА- СЪС СЪДЕБЕН ПРОЦЕС НА СТАДИОН-НАРОДА СРЕЩУ ...
86
3
 
11
 
! Отговори
.................... преди 6 години
Вие обаче се подигравате с търпението на хората,ооо,Той от горе гледа и помнете всичко се връща
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задаващите се предсрочни парламентарни избори ще запазят статуквото и най-вече ще дадат шанс на ДПС да победи чрез купуване на гласове и чрез 300 000 нови български паспорти на турски граждани. РБ ще има шанс да влезе в НС, а с това ще влезе и другата турска и противоконституционна партия НПСД с вожда Касим Дал. Много вероятно е ГЕРБ да направи коалиция с РБ, а ако няма мнозинство да се коалира и с ДПС и да стане тройка.
84
3
 
7
 
! Отговори
Оставка и Затвор преди 6 години
Г-н Орешалски, брат ти скоро ще ти стане началник.Нали е управител ва Бобов Долския затвор, та пак ще има протекция за тебе.До сега Черепа и Дебелан, за в бъдеще Брато.Човек с късмет!
83
2
 
6
 
! Отговори
Седи бе, преди 6 години
къде си се забързал, август месец може да отворят и втора банка
82
2
 
16
 
! Отговори
жоро преди 6 години
най-подходящо е времето от 9 до 11 часа , но ако е облачно по-добре от 14 до 16 часа. Ако вали тогава оставката на следващия ден. Но най-добре е да попитат някой ,,екстрасенс,,. По големи глупаци от българските политици са само техните избиратели.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здраво пичове
80
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орех, когато и да подадеш ОСТАВКА, все ще е късно !!!
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете вече са в тотална обърквация - чудят се накъде да обърнат палачинката!
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете вече "захапаха новата опрна Точка цената на тока и парното! По гнусна партия от тая на комунистите , и добро въображение не може да измисли.
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голям поръчков подлизурко още не сме имали в най новата ни история! Гнусен и отвратителен , надменен Лакей...
76
3
 
3
 
! Отговори
хйк преди 6 години
лош матриял са тва булгарите