Регионалното министерство вече не е само на магистралите!

Работихме и има резултати, радва се Терзиева
Обновена: 3 юли 2014 13:41 | 3 юли 2014 13:41, Веселина Йорданова
21
Регионалното министерство вече не е само на магистралите!
Десислава Терзиева. Снимка: БТА

Министерството на регионалното развитие вече не е само министерство на магистралите, заяви министър Десислава Терзиева, която отчете едногодишната работа на ведомството.

„Нашето правителство и конкретно министерството работи и постигна резултати, независимо от неоснователните и агресивни политически атаки, които сме получавали през цялата година“, каза Терзиева.

По думите й оставката на правителството и встъпването на служебния кабинет не би трябвало да спират работата по големите инфраструктурни проекти.

Тя посочи като акцент в нейната работа като министър и на екипа й регионалната инфраструктурна политика. Терзиева напомни за въведената новата политика в пътния сектор, където вниманието е било насочено към пътищата втори и трети клас.

„През предходните четири години се задълбочиха диспропорциите между отделните региони и не се отделяха почти никакви средства от държавния бюджет за по малките пътища“, заяви тя и допълни, че тази тенденция е била обърната в полза на хората.

50 млн. лева са отделени от публичната инвестиционна програма за пътища 2-ри и 3-ти клас за ремонт на 250 километра пътни отсечки. Регионалният министър се надява тази политика да бъде продължена, предаде БТА.
От началото на мандата досега общо 1355 километра са завършените пътни проекти за над 871 млн. лева, а 900 км за 1,4 млрд. лева са в процес на изпълнение.

По Европейския фонд за регионално развитие над 270 км второ- и третокласни пътища са рехабилитирани и за общо около 120 км работата продължава. По програмата "Транзитни пътища 5" през тази година продължава рехабилитацията на още около 500 километра национални пътища.

Терзиева съобщи, че е внесла предложение в МС за отпускане на целеви средства за тази година, с които да бъде платено за работата на "Автомагистрали - Черно Море" по участък от магистрала "Хемус". Във връзка с готвени протести на работниците и служителите в строителното дружество в Шумен заради неизплатени заплати Терзиева каза още, че се надява в най-скоро време да има положително становище по този въпрос от Министерството на финансите.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков уточни, че от компанията твърдели, че имат подготвени сертификати за извършени дейности за 11 млн. лева, но те официално не са внесени в агенцията за разглеждане и разплащане.

Този обект винаги е бил финансиран с целеви средства от държавния бюджет и е необходима санкция на МС за целево финансиране, напомниха от АПИ.

Министър Терзиева съобщи, че за 2014 г. няма изготвен и приет график за изпълнение на строително-монтажни работи на обекта и в пътната агенция не са постъпвали сертификати, отчитащи изпълнени строителни дейности за годината. По думите й в договора няма предвидена клауза за заплащане на доставяни или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат.

Въпреки всичко, заради важността на този обект, като министър съм подготвила всички необходими документи и съм ги внесла за съгласуване в Министерството на финансите още преди няколко месеца с цел да осигурим средства, с които да се разплатим, след като се спази цялата процедура по сертифициране през АПИ, допълни тя.

Между 52 и 70 жилищни сгради могат да бъдат енергийно обновени до края на годината с европейски средства, ако ръководителите на всеки следващ екип впрегнат сили, както ние сме впрегнали, смята Терзиева.

Тя съобщи, че през май е започнало санирането на първите две сгради в София, обявени са обществени поръчки за проектиране и строителство на останалите обекти и са съкратени сроковете, като са обявени търговете за седем обособени позиции за шестте района за планиране и за град София. Терзиева обаче отбеляза, че още при разработването на проекта за обновяване на жилища по оперативната програма "Регионално развитие" са били заложени сложни и тромави процедури с много участници по веригата. Това затруднявало администрацията, консултантите и бенефициентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Десислава ТерзиеваМРР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 9 години
Тази и за магистралка не става...
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Регионалното министерство вече не е само на магистралите!" Така е, вече е и на магистралките.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Gogo1355км. и още 900 в строеж са около 2200км.Много бе.Това са четири нови магистрали от Варна до Сърбия.Ама къде са....
17
2
 
5
 
! Отговори
Госпожата става за! преди 9 години
Госпожо, единстената работа която може евентуално да вършите е да бъдете "Магистралка".Да продавате любов на магистралите, не забравяйте да ходите по-тъмно, че като ви видят и най зажаднелите шофьори ще бягат!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
ebb преди 9 години
аха бизнеса се отпушва,като начало не плащат нищо за АМ Хемус но за сметка на това парите са усвоени.да докато научат работниците да не ядът и те туко виж измрели.тия са гробокопачите на милата ни родина
15
1
 
3
 
! Отговори
Motorway's fan преди 9 години
Наистина не са министерството на магистралите, откакто са на власт не се строят магистрали, ама парите за магистрали се трансформират в имоти по островите...
14
2
 
11
 
! Отговори
елховски преди 9 години
Има резултат,откраднаха парите и не направиха ремонта на околовръстното в Елхово.БРАВО!!!Ненаситнице.
13
14
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Евала, най-накрая имаме готина министърка, която е на място и разбира от работата си. Тролчета - *** от яд, пукайте се от завист! Тази руса мацка направи много повече от шев ви боко и лила -
12
4
 
13
 
! Отговори
Аууу преди 9 години
Таа и за онождане не стаа. Ако требе съм честен Лилето на Бойко по-"га рипа"...окото. :)
11
2
 
7
 
! Отговори
столичното развитие преди 9 години
Работят само за столицата София, а регионите и селата са все по-зле.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Вече не е само на магистралите а и по второ и третокласната пътна мрежа ли взехте да проституирате госпожо!!! До колкото си спомням народа асфалт не ядеше преди една година много бързо го научихте!!!! ОСТАВКА!!!
9
0
 
13
 
! Отговори
мип преди 9 години
в началото новата тройната коалиция раздели Министерството на две министерства,на инвестициите - ДПС.на развитието - БСП.Защо не чуваме представителите на турците да кажат и те нещо.
8
5
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
До АнонименОт началото на мандата досега общо 1355 километра са завършените пътни проекти за над 871 млн. лева, а 900 км за 1,4 млрд. лева са в процес на изпълнение.
7
0
 
8
 
! Отговори
пътен работник преди 9 години
ами пътища има но ние от пътно поддържане крумовград не сме си получили запло.атите за 2013 година
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПО-ТОЧНО - КРАДОХМЕ И ИМА РЕЗУЛТАТИ.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде са ви резултатите?
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бях Ви писал, че то вече е министерство на ДЮНИТЕ, ама сте го изтрили!
3
3
 
18
 
! Отговори
al преди 9 години
Покажете ги тия пътища.. да ги видим, да покараме там...
2
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвам се!Ама утре пак баце Боко ще управлява и ще си строи магистрали до Банкя.Ех тази Банкя ...
1
3
 
16
 
! Отговори
Niakoi преди 9 години
Тая всеки път като я видя някъде ми изглежда все едно е предозила.