Как ще се запуши дупката в КТБ, пита Борисов

ГЕРБ няма да подкрепи промените в НК за банките, ако БСП не признае крах
Обновена: 9 юли 2014 14:12 | 9 юли 2014 11:21, Камелия Цветанова
444
Как ще се запуши дупката в КТБ, пита Борисов
Бойко Борисов Снимка: БТА

Държавният бюджет задължително ще бъде актуализиран, защото пари от резерва ще бъдат пренасочени към Корпоративна търговска банка АД, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

През юни БНБ постави под специален надзор банковата институция заради недостиг на ликвидност, но на 21-ви юли тя ще отвори врати. Капиталът на банката ще бъде увеличен от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Още по темата
Dnes.bg припомня, че правителството получи специално разрешение от ЕК да подкрепи банковия сектор с 3,3 млрд. лв. Още миналия понеделник финансовото министерство набави 1,23 млрд. лв. чрез спешна емисия на краткосрочен дълг. Дни по-рано пък страната ни привлече 1,5 млрд. евро чрез продажба на дългосрочни облигации.

„Парите за КТБ ще са от резерва и като се изпразни резервът и не се попълни, какво ще се случи при следващо бедствие, ние искаме да предпазим следващите правителства, особено служебното“, коментира Борисов.

Той призна, че не знае за колко пари става въпрос, нито дали има достатъчно в резерва, но в същото време заплаши, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията на бюджета, ако управляващите не „излязат и не кажат истината какво ще се случи на 21-ви“.

„Виждате ли капана, който ни поставиха. БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки на този въпроси, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда”, коментира още лидерът на опозицията.

Припомняме, че към края на май 2014 година фискалният резерв е в размер на 5,8 млрд. лв. Към него трябва да се добавят и двете облигационни емисии, реализирани от правителството.

„Седмици наред се упражняваха службите по повод две банки и създадоха огромно напрежение там, проблемът не е решен, трябва да се реши на 21 -ви. Искам да знам, с какви пари и откъде ще запушат дупката там в тази банка и ако не се актуализира бюджетът, как ще стане. Най-елементарни неща”, допълни Борисов.

Според него обаче при всички случаи и сега страната има нужда от 5-6 милиарда лева заем.

Борисов беше категоричен, че неговите депутати няма да подкрепят предложението на БНБ, внесено като промени в НК от депутата от ДПС Йордан Цонев, разпространяването на слухове за банкови институции да се наказва със затвор.

„Няма да приемем в този вид промените в НК, докато БСП не излезе и не си признае вината и огромния крах“, отсече той.

Лидерът на опозицията се ядоса и на изказване на депутата от БСП Румен Гечев, който разкри, че след като банковата паника бе обхванала и вложителите в ПИБ, от ДПС, ГЕРБ и БНБ са искали и почти са били наложили идеята за частична банкова ваканция за всички банки.

Според него поведението на БСП граничи с нахалство.

„Аз не съм бил там, за да говоря, управлението зависи от БСП, ДПС и "Атака", възмути се той. Според Борисов на срещата в БНБ са били обсъждани четири варианта, но той не уточни какви точно.

„Поръчал съм на Менда Стоянова и на останалите да събират Финансовата полиция и да се опитат при закрити врата да поискат от тях отговори, защото сутринта, когато слушах Гечев, този, който 1996 г. беше главен участник във фалита на банките, да говори по мой адрес, докато Йовчев, Лазаров, Писанчев изпращаха Жандармерия по банките, вдигаха шум като бесни, сега да имат наглостта да казват, че ние сме виновни“, коментира той.

Борисов съобщи още, че българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от ГЕРБ и фаворитът на партията е Кристалина Георгиева, която в момента заема поста еврокомисар по въпросите на бедствията и авариите.

„Еврокомисарят трябва да е излъчен от спечелилите изборите, цяла Европа го разбра, само те не“, упрекна Борисов управляващите, които пък също имат претенциите да номинират еврокомисаря за следващите пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
15
 
! Отговори
ж преди 9 години
Плиткоумният беше на инструктаж при *ната и го посъветваха да се обвържем по яко с мвф и да ни заробят с нови 6 млрд.без да има нужда.Всеки в крайна сметка ще запуши своята дупка и не трябва да копае дупки за своите сънародници.Кога ще се появи българския Орбан,който има не само ум,но и дупе.
262
16
 
1
 
! Отговори
До 323 преди 9 години
Фенове сте вие , на" Лявата идея".Б.Б. е единствения политик които е доказал , че му пука какво става в България.А хората миналата год излязоха заради високите сметки на токаЕРП та си признаха , че "случайно " били пуснали двойни сметки /и трите ЕРП та едновременно/ Така , че това как комунистите могат да правят преврат , отдавна отработено положение.Иначе продължавай...Можеш да разчиташ на хората със къса памет
261
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам само един въпрос към феновете на мутрата:Кого народа изгони с камъни миналата година и при чие управление хората се самозапалваха от отчаяние и мизерия????
260
5
 
1
 
! Отговори
До 321 преди 9 години
По добре да разхождаш куче , отколкото да се целуваш насред Орлов мост !
259
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма тролска смрад се носи из форума ...Това е добре. 5 октомври е наблизо...
258
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е най големия пич в политиката , който е имала Б ия за последните години .Бой по канчетата на продажните комунисти , и гледай този път компромиси да няма .
257
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има помияли които стават и лягат с името на Борисов ! Жетва е сега ! 5 ти октомври е наблизо! Действайте ! И без това репертоара се научи наизуст. А и на Моника скоро ще и спрат кранчето.
256
0
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Много просто. С пари на КТБ Цветан Василев се опитва да купи австрийска банка. Държавата ще запуши ударно дупката, ще нарине пари в зейналата яма. После на някой висш държавен служител и политик ще му се отпуше светлото бъдеще и достойните старини в някое имение по белия свят.
255
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да я запуши с дебелия си ..з
254
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влязох да видя колко псуват селяка. ..доволен съм...но това няма да помогне
253
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Скоро ще му покажем дали е спечелил изборите?
252
0
 
5
 
! Отговори
Поц преди 9 години
Изиди, сатана!
251
2
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Моля ви изтеглете заем пет,шест милиарда за да има * от Банкя да си харчи!
250
3
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Амииии,*** откраднаха къде 8 милиарда и нали сте от едно котило,говори се ,че личното ти благосъстояние е към 5 милиарда,може да помогнеш.Ще станеш главен акционер.Партията,т. е.,*** ще оценят това.Основно правило....От крадеца,комунягата не се краде и понеже главния поп и тои е наше момче,това ще става 11-та Божа заповед.
249
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста прости въпроси задава , ама се съмнявам дали някой от тр. коалиция ще даде отговор.Това комуниста пада става , но лъже до последно! Каква ли картинка ще лъсне след тия и колко ще имаме тепърва да изплащаме ...страх ме е да си помисля .Платените *** , не се нуждаят от коментар...
248
3
 
0
 
! Отговори
EDIN PICH преди 9 години
SLU6AM EDNA VAJNA DRUGARKA KAK ISKALA DA IMAME CHUJDI INVESTIZII,AMI DRUGARKO KATO SI TOLKOVA UMNA XODI V GERMANIA.USA I T,N DA PRAVI6 BALGARSKI INVESJIZII I OT TVOIA VELIK UM DA SE XRANI IKONOMIKATA NA STRANATA.NE ZABLUJDAVAITE XORATA S VA6ITE UMOTVORENIA,CHE STE SME6NI I JALKI V TAZI SFERA.PROCHETI 6TO E IKONOMIKA I KAK RABOTI TIA.
247
4
 
0
 
! Отговори
EDIN PICH преди 9 години
DOKOLKOTO PR4ETOX *** NE E BALGARSKA BANKA A IA DARJAT NIAKAVI OT OMAN.DAJE I 6EFOVETE SA ARABI.OT 2011g.BANKATA E PRED *** I TOVA SE E ZNAELO.ZA6TOTO POSTAPLENIATA ZA TRIMESI4IE SA MINIMALNI I TOVA SE E ZNAELO OT RAKOVODSTBOTO NA BANKATA I ZATOVA VASILEV DUXNA I SEGA VELIKITE UMOVE NA IKONOMIKATA SE 4UDIAT KAK DA ZAMAJAT POLOJENIETO.DOKATO NIAMAME PROIZVODSTVO STE GARMIAT.TO BANKATA SE ZAXRANVA S PARI4NI POSTAPLENIA A NE S VISOKI LIXVI.PALEN IKONOMO4ESKI ABSURD OT VSIAKADE.
246
2
 
1
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
До ехоо 307 - ti si prost , kato govori6 taka
245
0
 
2
 
! Отговори
ехоо преди 9 години
Оооооооо колко си ***, и има ли смисъл със теб да говоря?Оооооооо колко си ***.
244
3
 
20
 
! Отговори
BOCO TICVATA преди 9 години
БОЖЕ,БОЖЕ,КОЛКО ПРОСТОТИЯ В ЕДИН ЧОВЕК.КОГАТО ГОСПОД РАЗДАВАЛ МОЗЪК,БО-КО РИТАЛ ТОПКА.КОГАТО ЗАПОЧНАЛ ДА РАЗДАВА КРАКА,БОКО СИ ДОЯЖДАЛ ФИЛИЙКАТА С МАС.И ЗА ТОВА СЕГА БОКО Е С ПРАЗНА ГЛАВА И ДВА ЛЕВИ КРАКА. А ЗА ЕВРОКОМИСАРА-ОБРАТНО.НЕ ЕВРОПА,А ЦЕЛИЯТ СВЯТ РАЗБРА,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ГО ИЗЛЪЧВАШ ТИ.РУМЯНА ЖЕЛЕВА ТАКА СЕ *** И ЗЛЕПОСТАВИ И ГЕРБ И НАЙ ВЕЧЕ БЪЛГА-РИЯ.НО НА ТЕБ КАКВО ТИ ПУКА.ТИПИЧЕН ГЬОН СУРАТ.