Орешарски няма да се занимава повече с политика

Премиерът против актуализация на бюджета
Обновена: 9 юли 2014 21:09 | 9 юли 2014 19:17, Анисия Иванова
194
Орешарски няма да се занимава повече с политика
Пламен Орешарски. Снимка БТА

Премиерът Пламен Орешарски не намира основания за актуализация на бюджета на Здравната каса, а и на бюджета на държавата като цяло.

„Не намирам основание, защото гледам цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на Касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че Касата сама може да се справи с този дефицит", заяви министър-председателят в интервю за БНТ.

Според него притесненията може да идват от това, че няма работещ парламент, но не и от цифрите.

„Много лесно се пледира да се дадат пари на касата, много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към Касата, обясни още Орешарски.

Премиерът заяви, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета, откъде би могло да се вземат средствата, но предупреди, че те ще са за сметка на други икономии.

Орешарски обяви още, че повече не би участвал в политически кампании, а ще остане икономически експерт.

"Не бих участвал повече в кампании. Аз никога не съм бил пряко в политиката", заяви той в отговор на въпрос дали би се кандидатирал за депутат. Той беше категоричен, че не би поел и друг политически ангажимент.

Орешарски определи своето управление като „труден период след труден период“. "Политическата нестабилност продължи прекалено дълго и добре е, че има дата за предсрочни избори", каза той, като изрази надежда след тях да има по-устойчива структура на парламента. "Не управляващи и опозиция да са с равни гласове", обясни той.

Когато започна нашето управление, ние направихме достатъчно добър анализ и се опитахме да подредим системите по един по-добър начин, допълни премиерът.

"Но трудната среда и политическата нестабилност не позволиха всичко да се реализира по начина, по който аз си представях. Въпреки това към днешна дата ми се струва, че имаме по-добре работещи институции, по-спокойна обществена среда,  по-голям оптимизъм в бизнеса", смята Орешарски.

За работата в Министерски съвет той  каза, че е направил опит да въведе колегиален стил на работа в кабинета и вярва, че е успял."Видяхте ли някой министър да се оправдава с работата на друг министър. Имаше колективен стил на работа",  направи равносметка на последната година на управлението си Орешарски.

Като отличници в кабинета той определи тримата си вицепремиери - Цветлин Йовчев, Даниела Бобева и Зинаида Златанова.

"Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Но си давам сметка, че никой не е идеален",  допълни премиерът.

За отношенията си с БСП и ДПС той каза, че поканата да е премиер е получил и от двете партии. "Имах подкрепата на двете парламентарни групи, имам я и днес. Но между тях има противоречия, които не искам да коментирам", допълни той.

Щастието е субективно възприятие, понякога малките неща радват повече". Така Орешарски отговори на въпрос дали за периода му начело на държавата е имал поне един щастлив ден. "Беше труден период, много труден период, един от най-трудните в професионалния ми път, но не бих казал най-трудния. Въпреки това е имало моменти, в които съм се чувствал удовлетворен от постигане на определена цел", призна той.

Орешарски обяви, че ще търси по-широко съгласие при номинацията на еврокомисар."За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв останал накрая за малките страни", заяви той. Премиерът обясни, че не бива да очакваме някакъв сюрприз, но отказа да посочи имена, от които ще избира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
4
 
! Отговори
Коста преди 9 години
Ами то и не му се отдава особено
135
1
 
3
 
! Отговори
Кукления Театър преди 9 години
Тази карикатура на министър и за кукла на конци не става, макар че Сергея и Местан си го клатеха как им е кеф.Да ходи да целува ръка на Доган, па да го назначат някъде на държавно до пенсия.
134
0
 
3
 
! Отговори
Krezimor преди 9 години
Аз този и за чистач на тоалетни не бих го взел. Сигурно още първия ден от месеца ще е изразходвал всичките почистващи препарати и след 2 дни мизерия (в които ще ми се оправдава, че препаратите са свършили) ще ми предложи да изтеглим кредит, за да закупим още.
133
1
 
1
 
! Отговори
До Руми1 преди 9 години
Опитах се да ви пратя линк на статията в Ройтерс, за да се уверите, че това, което го четете в бълг.медии няма нищо общо с действителността. Аз да ви говоря, няма да ми повярвате. Но линка е изтрит.
132
0
 
4
 
! Отговори
93491 преди 9 години
Той и досега не се е занимавал с политика, човека се занимава изцяло с бизнес.
131
1
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
....да, върви да си харчи парите!.....извинявам се, ДА ВЪРВИ ДА ХАРЧИ ПАРИТЕ НИ И ЗАЕМИТЕ, КОИТО НИЕ ТРЯБВА ДА МУ ВРЪЩАМЕ! О С Т А В К А!
130
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До До Рали1,За това и казах-поне две мнения,поне два източника.Проверявайте.А всеки има глава на раменете си и да мисли.Хората от ГЕРБ,ДПС,БСП....те са едни и същи,а ние им позволяваме и ги избираме.На кого да сърдим и кого да виним? Не се ли уморихте и вие от продажни мекерета,от жалки душици,които искат само да вземат.Обречени сме ако не променим начиина си на мислене.
129
3
 
8
 
! Отговори
До Рали1 преди 9 години
Това, че някой си превежда статията както му е удобно с цел да спечели политически дивиденти е друго. Не виждаш ли какво става? Хората от ГЕРБ и ДПС ги събират на оперативка и им промиват мозъците всеки ден какви глупости да дрънкат. Но една лъжа повторена многократно, пак не става истина. Лошото е, че този американски модел работи и дава резултати. За съжаление, сме обречени, защото хората се подават на манипулации. Думичката фалит е много модерна, за да може мнимите спасителите да спечелят
128
9
 
8
 
! Отговори
eeha преди 9 години
Ще гори в ада! ОСТАВКА!
127
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Що бе,у нас всичко е възможно,един и същ можем да го ....многократно.
126
0
 
1
 
! Отговори
До Рали1 преди 9 години
Когато четеш различни медии, които се притежават от един и същ човек, това не са два различни източника на инфо. В Бг има пълно информ. медийно затъмнение. Дори тази година излезна статистиката за него. На последно място сме в класицията. Така, че малко английски и ще разбереш за какво става въпрос
125
3
 
6
 
! Отговори
всъщност преди 9 години
Орешарски можеше още да управлява,даже и дап си изкарат мандата-143/97 е съотношението управляващи,опозиция.Но се случиха едни събития,външни и вътрешни,имаше едни действия,други бездействия и калимерата между двете подкрепящи партии се развали.Апропо,приносът на жълтопаветките/протестъри за оставката е о,0000000000000000.Но те тепърва ще *** там,където плюха цяла година.
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендържавата не работи,а ти мишко нагла пишеш по червените опорни точки във форумите,ей желаеме ти от все сърце да живееш живота който това правителство осигури,както и да се лекуваш в тази здравна система която пак те осигуриха,да си плащаш със неусигурената и завишена с 5 лв.заплатата данъци,такси,новите сметки за ток,газ,парно,да си гледаш децата и да им отговаряш защо няма,,,,,***,дано,дано.......
123
2
 
12
 
! Отговори
petyo9 преди 9 години
До анонимен"Жалко за България че се лишаваме от такъв човек в управлението на държавата."Няма да се лишим. Ще го настаним в някое от строго охраняваните общежития за изтърпяване на наказания. Така ще се остане тук и България няма да се лиши от него. И никой няма да може да ни го открадне.
122
1
 
4
 
! Отговори
TankoBG_ преди 9 години
Орешарски да не се занимава повече и с онанизъм. Не му идва отръки....
121
0
 
9
 
! Отговори
petyo9 преди 9 години
Че Орешарски никога до сега не се е занимавал с политика. С политикантстване да, но с политика - не. Как тъй ще се откаже от нещо което никога не е правил?
120
3
 
11
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Не е лошо и с финанси да спре да се занимава, че ще произвежда нови финансови величини от рода на Чорбанов. На това бостанско плашило най ще му приляга една мотичка и да ходи да сади картофи.
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски, я да те питам при нефункционираща държава кой бизнес процъфтява? Ти нима току що направи пълни самопризнания, че си подарил държавата на мафията, защото когато няма държава, няма и закон, а когато няма закон вирее безнаказаност и престъпност. Твоя отличник Цветлин Йовчев не те ли подучи когато си виновен да мълчиш, а не да се оплиташ в нелепи обяснения?
118
2
 
7
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
улигарскийй ти направи пачките и сега какво на сянка ли отиваш??? Мисля си,че сянката ти ще бъде дългосрочна и скъпа ще ти излезе в ЗАТВОРА!
117
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с политика и с икономика моля ти се г-н Олигофренски откажи се!!!!!