БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Всички вложители в банката ще си върнат парите
Обновена: 11 юли 2014 17:16 | 11 юли 2014 11:30,
196
БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол
Снимка: Reuters

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана. Това става ясно от изявление на гуверньора на Българска народна банка Иван Искров, разпространено до медиите.

Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира.

"Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики", каза в изявлението си управителят на БНБ Иван Искров.

"Липсват съществени части от кредитните досиета за кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата", обясни Искров.

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров. Ликвидност за "Креди Агрикол България" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, заяви Искров.

"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана от новия си собственик - държавата, а лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност, обясни Искров. Той посочи още, че докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, коментираха след брифинга присъствали на него.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от Централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори.

Впоследствие БНБ обяви, че Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли, като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.

Едно от първите публично оповестени решения на назначените от БНБ квестори беше да променят лихвените проценти по депозитите, привлечени в банката. Така високодоходните продукти, които КТБ дълго време предлагаше на своите клиенти, останаха в историята.

КТБ придоби окончателно Креди Агрикол България в началото на юни тази година, след като бяха получени разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българска народна банка.  Самата сделка бе обявена през януари, когато между КТБ и предишните собственици на Креди Агрикол България бе подписано споразумение за продажбата.

През първото тримесечие на 2013 година КТБ постигна печалба в размер на 13,1 млн. лв., което е увеличение от 18 на сто на годишна база. Активите на банката пък достигнаха 7,3 млрд. лв. Това е ръст от 15 на сто спрямо март 2013 година и с 8,3 на сто само за първите три месеца на 2014 година.

За цялата 2013 година пък финансовата институция постигна 71,2 млн. лв. печалба и увеличение на активите с близо 20 на сто до 6,74 млрд. лв.

Към момента на спиране на търговията с акции на КТБ – 20 юни 2014 година, пазарната капитализация на банката беше в размер на 468,3 млн. лв. Финансовата институция излезе на борсата през юни 2007 година. Най-високата цена на акциите й беше достигната през септември същата година – 110 лв. за брой, а най-ниската – през юли 2009 година – 44,5  лв. за брой.
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: бнбКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
LOGIKA преди 9 години
Най интересното е че одиторите са били KPMG. Само дето не е ясно тези одитори с какво право са извършвали одита и къде са произведени като одитори, кой им е дал одиторски степени. По кой закон са извършвали одита, а банката минавала ли е финансова ревизия, данъчна ревизия, и въобще каква реална ревизия е извършвала държавата в тази банка или в друга банка. НИЩО НЕ Е ЯСНО !!!!!!!!
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това "Креди Агрикол България и това ли ще гърми след 4-5 години
150
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Аз лично не вярвам на Искров за изтегления кеш от 206 млн. лева. Готов съм да се обзаложа, че в КТБ е нямало такава наличност даже във всички клонове на банката, камо ли в 1 - предполагам в тяхната централа. Такива суми никоя банка не държи КЕШ особено в 1 трезор. Парите са по сметки а не в хранилището и да ти стоят там под ръка. Ако БНБ дадат инфо ще видите, че в касата на Банката е нямало такива суми, които да се дадат на 1 човек и той да ги изнесе със самолета. Изнесени са по друг начин,,,,,
149
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Този Искров ще се окаже голям *** или кукла на конци. Има Закон за гарантиране на влоговете и той си казва - гаранция на депозити до 100 000 евро. Сега иска с пари на целия народ да им се върнат всички суми. Не вярвам да са чак толкова много на брой депозитите над 100 000 евро, така че загбилите няма да са толкова много - за един знаем В. Рашидов. Е защо аз дето имам само кредити и нямам 2 лв депозит да давам пари той да си вземе 1,5 млн. Да си беше разделил парите- поел е риск и загуби точка
148
0
 
2
 
! Отговори
Богориди преди 9 години
ТБСпомням си на времето препоръчaх тази КТБ на един приятел -ето погледни дават цели 8% лихва вкарай там парите си... той ми казва - о не това не е реално тя е нещо. като пирамида ще изгърми в един момент... - но на баба ми пенсията превеждат от тази банка и държавата едва ли ще допусне това да се случи, а и щом е така значи и държавата е сигурна в тази банка... -не мисля така не ми я препоръчвай повече тази КТБ аз съм отговорен човек и мисля че разбирам малко повече от банки влагам си парите в други банки реални и сигурни не смятам да рискувам благодаря все пак но ще поживеем и ще видим...
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-н Василев надявям се да прочетете моя коментар, там някаде от кадето сте! Аз ви познавам лично и рабитих няколко години за Вас! Не превръщайте Изп. Директор във ваша изкупителна жертва! Може и да сте финансов гений, но имате един голям недостатък - нямате вярна преценка на хората с които работите извън КТБ, избрали сте грешните *** - Бисер Лазов, Валери Карадачки, Л. Петрова, адвокат Асен Манев исие Бакалов, и най големия *** Димитър Свещаров - човека за мокрите Ви поиръчки!
146
0
 
5
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Ха на бас че новите кредитни милионери няма да бъдат осъдени.Да не са убили в крайна сметка костенурка (както четем днес че правосъдието не спи)!?!?Сега които лъжеха чрез медиите че всичко е било наред да си понесат отговорността за заблуда на всички и манипулиране на обществото.
145
0
 
6
 
! Отговори
Пффф преди 9 години
Въпрос 1: Кой разкалти държавата и обра КТБ, после се опита да фалира банковата система за да замете следите?Въпрос 2: Колко неграмотни са ***, дето сега ще похарчат НЕЗАКОННО гаранционния фонд за да компенсират всички авоари на банката (със супер зверските им нереални лихви!!!), а не само както е по закон депозитите до 100 000 евро???Въпрос 3: Защо сме такива *** души да се редим пред банките и да треперим за бурканите, вместо да се наредим пред парламента и да си зададем питанията??
144
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Няма дертове уж банката е в добро състояние и накрая пак се оказа ограбена.Виках си вече сме в 2014 година няма да се повтори 97 г уви ето че пак се случва и интересното което е че пак няма да има виновни .
143
0
 
7
 
! Отговори
Тиранозавър преди 9 години
Голям смях пада. Шаранчетата се борят за въздух и за червейче на кукичка /ако не сте се досетили шараните сме ние/. Василев и Пеевски си изнесоха мангизите и кеш и по банков път и се заливат от смях на игричката...........то не бяха опити за убийства, поръчки за убийства и т.н............. Голям смях пада. Те си изнесоха мангизите с помоща на масонското *** Иван Искров дето ви обяснява, че "баща му е невинен......", както се пееше в една песен на Великия Тодор Колев. Голям майтап........
142
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Заплатата ми е блокирана в КТБ, парите ми свършват тотално....До 170- късно е за автомати братко. Хората в моето положение т.е. всички,които имат блокирани сметки скоро няма да имат пари за хляб, за какви автомати говорим!!!Свършено е......Нашите предци е трябвало да се бият с автомати и да се пролее кръв, за да не се стигне дотук, но сега ще ни убиват по най-лошия начин....от глад и болести, защото и болниците затварят, лекарите избягаха и няма пари за здраве. Хора- бягайте в чужбина спешно!!!
141
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е ред на нас, данъкоплатците, да изработим липсващите 3,5млрд. Така че вместо да щракате по клавиатурата и се пенявите, по-добре почвайте яко да работите, че да успеем по-бързо да попълним липсите.
140
8
 
20
 
! Отговори
десен преди 9 години
Винаги когато БСП е на власт,банковата система се срива,проблема е че жалкия народец пак си ги избира,от началото на прехода те или са 1 или втора сила...като се замисля,ние си заслужаваме аутцайдерското място във всички статистики
139
0
 
16
 
! Отговори
До кога? преди 9 години
*** народе, до кога ще търпиш такива издевателства върху теб?
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koe e tova 3-to lice?
137
1
 
17
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
По 1 откос и контролен изстрел в кратуните на всички политици, банкери и бандюги!Огън!
136
1
 
15
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
Докато мишкуваме, а не вземем автоматите, все по-зле ще става!Ясно е, че само с протести не става.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chakaite be onq s sms e vinoven toi srina *** Taq mijava dyrjavica Bylgariq e iva parodiq zakrivaite tova nee dyrjava
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дам.. домързя ги да крадат през поръчки , фондове и тва онова.. за кво да се мъчат.. така по-лесно... дай да вземем тия пари и айде. Точно като пирамидите едно време.. само ,че сега управниците си направиха пирамида. Ами и пак ще ни убеждават да гласуваме и да ги избираме...
133
0
 
25
 
! Отговори
копи-пейст преди 9 години
Защо БНБ проспа всички сигнали за проблеми на КТБ от 1 година насам ? Защо не влязоха квесторите 3 дни по-рано , а чакаха удобно да се свърши всичката мръсотия и едва когато ги повикаха (от банка КТБ) в петък около обяд се появиха целите в "бяло" !!!