Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз

Депозитите до 100 000 евро в КТБ ще имат защита, за другите не е ясно
Обновена: 14 юли 2014 21:17 | 14 юли 2014 19:17, Веселина Йорданова
182
Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз
Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит да се вдигне до 3% и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. За това са се разбрали на срещата при президента Росен Плевнелиев представители на политическите партии и на изпълнителната власт. На консултациите, продължили 4 часа, нямаше представители от „Атака“.

Още по темата
Не е постигнат консенсус обаче дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов финансов закон, съобщи държавният глава.

Президентът смята, че това не е проблем, защото имаме добре разписано законодателство. По темата Плевнелиев напомни, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Нов закон обаче е необходим, ако ще се защитават влогове над този праг.

Президентът съобщи, че е постигнато съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, първа стъпка към присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.

Правителството е декларирало, че е готово да актуализира бюджета на НЗОК така, че да се осигури нормалното функциониране на системата. Очаква се законодателна инициатива за това в следващите дни.

Друга законова промяна, която ще инициира кабинетът, е служебното правителство да сключва договори за държавни заеми в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.

На консултациите е постигнат консенсус да се извърши международен одит на КТБ и да се предприемат действия към възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.

Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез със закона, съобщи Плевнелиев.

Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка на надзора върху българските банки. Предвижда се и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор.

В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.

По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
23
 
! Отговори
Капитан Русия преди 9 години
То затова Рашидов и Борисов ходят като натровени, бълнуват и се тръшкат .Имали милиони в КТБ . Браво на комунистите, голям номер им извъртяха .КГБ не прощава на американските *** .
73
1
 
6
 
! Отговори
do 91 преди 9 години
шмохо,тези глупости,може да ги приказваш на неверниците ,преди петъчната молитва или дуп.не.ходи се фрасни в някой ръб на джамията.от как ви има не сте измислили едно качествено нещо.единственото,което ви се отдава е да рушите.как да кажеш хвала на такива отпадъци?ни е ще БЪДЕМ добре,когато разкараме вашите пишман крадци от политиката а това ще стане по скоро,от колкото ви се иска.айде чус
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, още ли има *** да сидържат парите в банки. Банките от родшилдов тип, са чисти финансови пирамиди. Заради алчността си вложителите губят, а тези по върховете на пирамидата печелят, и когато се спука балона сметката се плаща от данъкоплатеца, много хитро, да се спасяват частни банки от джоба на народа, което е престъпление за ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР. МИСЛЯ, ЧЕ ТАЗИ ПРАКТИКА ЩЕ СЕ ПРЕМАХНЕ МНОГО СКОРО.
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега разбрахте ли защо няколко години след освобождението от ТУРСКО РОБСТВО балканските потурнаци нарещени българи са си ВНЕСЛИ Цар Фердинат да ги ОПРАВЯ??Ето тов е истината.НЕКАЧЕСТВЕНА нация.Леваци които сами обувките немогат да си вържат.Левски ако е знаел за какви льольовци се е жертвал НИКОГА не би правил подоно нещо."Дяконе, ами ний кът са усвубудимие кОго шъ турим за цар?"ОТВРАТ!!!!
70
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Депозитите до 100 хил. евро в КТБ ще имат защита. Да, ама що Плевела не каже кога :))).По закон след като БНБ установи, че една банка е неплатежоспособна в срок от 5 работни дни и отнема лиценза. Айде от мен да мине БНБ е установило това на 10 юли, а Искров го оповести на 11. Значи до сряда БНБ е длъжна да отнеме лиценза и да започнат подготовка в 20 раб. дни да върнат парите на хората.За това не разбирам кви са всички тия глупости, шикалкавене и пращане на проблема за догодина?!
69
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаха с КТБ да изплашат народа , та да няма съпротива при влизане в Еврозоната.
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взеха на неудобните богаташи парите .. над 100 хил.евро го духат.. това е работа на ЦРУ.. същия случай като в Кипър...
67
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кипър като бе в Еврозоната по сигурно ли им бе ... Юбре простации. Идете в Еврозоната да плащате дълговете на Гърция
66
3
 
7
 
! Отговори
75 преди 9 години
Мдааа, виждам по минусчетата че когато съм определил българите като най-боклушкатанация АМА НИКАК НЕ СЪМ грешил.Обичате да се кефите когато мечката играе у съседа,а?!Е скоро ще играе и у вас!Да видим тогава колко ще ви е гот.
65
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли какво е общото между САЩ , Европа и Русия ? Че и на трите места с рубли не можеш да си купиш нищо.
64
2
 
0
 
! Отговори
75 преди 9 години
80СЛЕД КАТО НЕ СИ РАЗБРАТЛ ЗНАЧИ НЯМА СМИСЪЛ ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ.
63
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има едно типче.Веждичката му редат.Та искам да те питам ,бате, още ли си от ГЕРБ??Видя ли този тутмак от село Банкя на който Ти му се кле във вярност какво направи с теб?!Представете си щом Боко постъпва с хората които са се клели да са с него как ще постъпис обикновенния българин................Аз ще ви кажа.Кучета го яли този обикновен електорален българин.гласувайте за Боко.той ще ви ''ОПРАВИ''.
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 72ми то тия от еврозоната са най-големите крадци бе, кой мислиш, че от времето на Ванката Костов граби България и другите държави като нея, докато простодушното и и просто население ги величае - точно тия дето управляват САЩ и ЕС и им държат парите - еврейските банкери. Пък ти им вярвай на хубавите им думички за демокрация и евроатлантически ценности.
61
4
 
7
 
! Отговори
75 преди 9 години
..........цяла седмица. А наште гъзльовци без никой да ги натиска, с най-ниското съотношениедълг/БВП от 18% и при положение че изобщо не се знае дали банката е фалирала или е в ликвидна криза , свалиха гащите и оскубаха парите на хората.И да чакам тези да защитават национални интереси ...............ХА-ХА-ХА.Бягайте далече от това бунище. Краят му се вижда вече.
60
3
 
8
 
! Отговори
Tanq преди 9 години
Ей, не можете да прднете без чужда помощ вече.
59
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ко дори един български гражданин загуби дори един лев в КТБ то тези които са управлчвалип това време БСП,ДПС,АТАКА и Плевнелиев (ГЕРБ) трябва да им се ОТНЕМЕ правото да участват в политиката на страната до края на живота им.Това с условието че не са извършили престъпление.Ако има престъпление >>> В ДРАНГОЛНИКА.В Кипър ги бяха натиснали от ЕС на живот и смърт. Държавата им беше фалирала (200% дълг към БВП). И хората се бориха да избегнат такъв сценарий като спяха по пейките в Брюксел цяла..
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП-то и ДПС-то налапаха нови 3 млрд. Голямата част от народа от *** по-***.
57
2
 
12
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Веждичката ли прецахте? Ще вземе да си посегне, човекът.
56
5
 
8
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Ако сме в евро зоната, как ще крадете,бе господа?
55
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Ми пак не сте го измислили като хората.