Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз

Депозитите до 100 000 евро в КТБ ще имат защита, за другите не е ясно
Обновена: 14 юли 2014 21:17 | 14 юли 2014 19:17, Веселина Йорданова
182
Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз
Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит да се вдигне до 3% и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. За това са се разбрали на срещата при президента Росен Плевнелиев представители на политическите партии и на изпълнителната власт. На консултациите, продължили 4 часа, нямаше представители от „Атака“.

Още по темата
Не е постигнат консенсус обаче дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов финансов закон, съобщи държавният глава.

Президентът смята, че това не е проблем, защото имаме добре разписано законодателство. По темата Плевнелиев напомни, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Нов закон обаче е необходим, ако ще се защитават влогове над този праг.

Президентът съобщи, че е постигнато съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, първа стъпка към присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.

Правителството е декларирало, че е готово да актуализира бюджета на НЗОК така, че да се осигури нормалното функциониране на системата. Очаква се законодателна инициатива за това в следващите дни.

Друга законова промяна, която ще инициира кабинетът, е служебното правителство да сключва договори за държавни заеми в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.

На консултациите е постигнат консенсус да се извърши международен одит на КТБ и да се предприемат действия към възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.

Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез със закона, съобщи Плевнелиев.

Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка на надзора върху българските банки. Предвижда се и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор.

В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.

По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Тепърва ще се разбере какви последствия ще има това за бизнеса.
53
0
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Най-важното е да не допускаме повече престъпници в управлението на страната
52
1
 
7
 
! Отговори
Агент Скъли преди 9 години
В България останаха 40 процента държавна хранилка 15 кръгове който смучат 25 процента безработни и 20 работещи от работи ще то население и останалото пенсионери , до 1 година ще останат само държавните служители и сами ще се карат за парите.Истината е някъде там.
51
7
 
19
 
! Отговори
До Десен преди 9 години
Аз пък се чудя как гласуваш за Герб - проект на Доган и Янките !? Колко трябва да си *** за да гласуваш втори път за Герб при условие, че за 4 години разсипаха държавата и хората !?
50
11
 
13
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Хора предида плюете четете. Добре че сме в ЕС и банките ни не са български в противен случей 1997 год щеше да ни стори като игричка. Винаги съм се чудил как може да се гласува за партии като БСП ДПС и новият проект ББЦ, но като ви чета постовете разбирам кой гласува за споменатите партии дано повечето хора не са като вас. Бареков като го гледам какъв комплекс от Бойко го гони чак го съжелявам човека. Чудя се как не го обвини за градушката в София.
49
7
 
24
 
! Отговори
емигрантъ преди 9 години
Гн Президент имах щастието да Ви напусна през терминал2.За мен няма значение дали ще се промени нещо в България.Мога да се върна единствено ако цената на труда стане,като в Германия.Пожелавам Ви много мандати в Абсурдистан.Вие сте част от прехода и не се различавате от всички крадци.
48
1
 
9
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Poneje vi gledam, abe ***, te vi iznesoha finansite s chuvali pred ochite, a vie papagalite za inflaciqta pri vlizaneto v evrozonata komentirate i se vuzbujdate. A kajete mi adekvatni li ste?
47
1
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
poglednete zaglavieto i shte razberete ... v taq strana vsichko e "samozvansko" - miski, biznesmeni, glavni redaktori, obshtestvenici :D
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vsi4ki koito po navik sa vinagi protiv: 4ete kakvo e kazano a ne koi go kazva. Ako ne vi e qsno za kakvo stava vapros mojete da se informirate v Internet i togava da izkazvate mnenie. Ne e nujno da politizirate vsi4ko. Malko pragmatizam vmesto emozii na osnova polit.simpatii 6te pomogne na vsi4ki
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Магаренцето Роско кога ще подава оставка ???
43
12
 
19
 
! Отговори
Герко преди 9 години
Колкото и да си пишем тук, болшинството от стадото си гледа през това време бтв новините и тези по бнт и нова и мислещо се за много умно, интелигентно и знаещо, ще си гласува пак за тези нормални партии дето са при Роската, или пък няма да гласува мислейки си, че всички са еднакви.САМО АТАКА
42
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влезем ли с еврозоната, ще ни се е*е *****та - инфлацията ще е ограмна, а и малкото събрани пари на обикновените хорица ще се превърнат в обикновени хартийки.
41
10
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Мишката във Плевня цър-цър-църка,*** ял филия с мас и хър-хър-хърка,котка препикала Гербер мър-мър-мърка,Роската пред микрофона бър-бър-бърка!
40
2
 
8
 
! Отговори
габито преди 9 години
Чудесен повод да приберат малко парички и за себе си.
39
1
 
4
 
! Отговори
Жокер преди 9 години
До до Танграhttps://youtube/user/TheAlexJonesChannel/videosДа помогна на колегата че гледам проявява интерес да се образова
38
2
 
17
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
СКОРО МНОГО ОТ ДС МИЛИЦИОНЕРИТЕ ЩЕ ЗАПЛАТЯТ СКЪПО,ВЕЧЕ ПОСТАВИХМЕ ОСНОВИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ,СКОРО ЩЕ ИМА УЛТИМАТУМИ,ДПС,ГЕРБ,БСП,СА РОМСКО ТУРСКИ ПАРТИИ,БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ ГЛАСУВАТ .ОСТАНАХА ИМ РОМИТЕ
37
5
 
11
 
! Отговори
Тангра преди 9 години
До Да те светна бацеКрая на презоеканските ДЕБЕЛИ *** не е до 10 години , а е до броени месеци - защо мислиш че се започна в УКРАДНА ситуацията ? Долара им е ПЪТНИК , и те го знаят Затова и от 45 ДЕНА границата им откъм МЕХИКО е отворена за СЕКВА *** от ЦЕНТРАЛНА и ЛАТИНСКА америка - готови са за ГРАЖДАНСКА война и ГЕНОЦИД на СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ .НИКОЙ НЕ Е*АВА да ИСКА НИ ДОКУМЕНТИ , НИ ДА ГИ ПРОВЕРИ ЗА БОЛЕСТИ , НАРКОТИЦИ ИЛИ ОРЪЖИЕ - ПРОСТО ИМ ВИКАТ ЕЛАТЕ на ГРАНИЦАТА
36
4
 
17
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
В еврозоната не се влиза с вдигнати *** !
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върни коментарите ще ревна