Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз

Депозитите до 100 000 евро в КТБ ще имат защита, за другите не е ясно
Обновена: 14 юли 2014 21:17 | 14 юли 2014 19:17, Веселина Йорданова
182
Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз
Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит да се вдигне до 3% и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. За това са се разбрали на срещата при президента Росен Плевнелиев представители на политическите партии и на изпълнителната власт. На консултациите, продължили 4 часа, нямаше представители от „Атака“.

Още по темата
Не е постигнат консенсус обаче дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов финансов закон, съобщи държавният глава.

Президентът смята, че това не е проблем, защото имаме добре разписано законодателство. По темата Плевнелиев напомни, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Нов закон обаче е необходим, ако ще се защитават влогове над този праг.

Президентът съобщи, че е постигнато съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, първа стъпка към присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.

Правителството е декларирало, че е готово да актуализира бюджета на НЗОК така, че да се осигури нормалното функциониране на системата. Очаква се законодателна инициатива за това в следващите дни.

Друга законова промяна, която ще инициира кабинетът, е служебното правителство да сключва договори за държавни заеми в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.

На консултациите е постигнат консенсус да се извърши международен одит на КТБ и да се предприемат действия към възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.

Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез със закона, съобщи Плевнелиев.

Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка на надзора върху българските банки. Предвижда се и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор.

В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.

По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе се тревожи за Вежди Рашидов ! Бщйко му е приятел , дори ако се наложи твоите пра-внуци да гиплащат Веждито ще си вземе парите с лихвите, Ти да не мислиш че Вежди ще отиде да се нареди на опашка в банката ? Не бъди глупав. България е страна под комунисто-фашистко- мафиото - фесовско управление
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зародиша на банковата криза и хиперинфлацията бе даден още през 1990-та, защото над 2млрд. държавен капитал беше "освободен" във външнотърговски дружества, там тези пари ги поемаха специално избрани назначени "капиталисти", които се завръщаха с пари и "правеха бизнес". Отделно кризата беше породена и от това, че не беше въведен валутен Борд още в началото на 1990-та (така щеше да се запази стабилността на лева!). Тези неща бяха направени абсолютно съзнателно, за да може да се краде безнаказано!
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БСП=ДПС 21Че нали точно по идея на Западняците сринахме всичко и настъпи хиперинфлацията през 97 г, бе, пъпеш такъв? Просто тогава на власт бяха наивници от БСП, които нямаха представа какво ще се случи.
11
3
 
15
 
! Отговори
Мичка преди 9 години
БСП като партия дължи отговор пред обществото на няколко въпроса с историческо значение:1. Да се извадят досиетата на целия стопански "елит" на държавата. Да се провери кои са били в списък 103 или така наречените "създадени капиталисти" с държавни пари! Да се знае, кои са агентите - над 90% от тях са такива сигурно2. Да се подведат под отговорност всички лица участвали в банковите кризи в периода 1990-1997. Димитър Костов и Гечев са сред тях, а в момента заемат ръководни постове - недопустимо
10
3
 
18
 
! Отговори
Непозната преди 9 години
Сега и да бъде приет нов закон за защита на влоговете, той ще бъде приложим за възникнали събития от датата на неговото обнародване, т.е. фалита на Корпоративна банка при всички случаи ще бъде преди него, така че защитата на влоговете ще трябва да стане по сега действащото законодателство-до 100000 евро гарантирани влогове. Това разбира се всички го знаят, но се канят явно да направят поредното тежко юридическо нарушение в България, за да може престъпниците с големи влогове да си приберат парите
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Не се коси. Ако пишеш простотити, викаш и псуваш - ще те изтриват. Същото е и ако пишеш смислени и задълбочени коментари. Целта е да остане само простотията. Куче, което лае, не хапе - нали знаеш?
8
6
 
5
 
! Отговори
r.r преди 9 години
Да,се намеси прокуратурата.Да се дадат,всички политици и президента,, ПЛЕВЕЛ'' за предаване суверенитета на БЪЛГАРИЯ на европейските БАНКЕРИ....ДА видят първо до къде докараха ИТАЛИЯ,ГЪРЦИЯ,ИСПАНИЯ,ИСЛАНДИЯ... И ТОГАВА ДА ГОВОРЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ банки...С този ход ще унищожат ДЪРЖАВАТА...
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май Веждито ще си остане с 200 хил лв и край на пурите и уискито .Ще мине на ръчно свити цигари и домашна парцуца.
6
7
 
14
 
! Отговори
БСП=ДПС преди 9 години
Добре, че е ЕС да ни дава възможности да се измъкнем от крадливите комунистически лапи. Представете си какво е било 90-те години, когато България беше на колене два пъти 1991 г, когато си купувахме храната с купони и през 1996 г., когато хиперинфлацията докара пенсиите до 15 долара. БСП са откраднали парите на един народ поне три пъти. Първия път през периода 1985-1990 г., когато са знаели, че си отиват след "перестройката" на Горбачов.
5
0
 
20
 
! Отговори
ЕС правила преди 9 години
До 100 хиляди евро ще се изплащат от БНБ и бюджета, което значи около 3-4 милиарда лева, а останалите по-големи влогове ще се плащат само ако постъпват пари от длъжниците на банката. Пълната ликвидация на КТБ може да отнеме 20-30 години в зависимост от срока на отпуснатите заеми.
4
18
 
5
 
! Отговори
kiki преди 9 години
Народ който не иска да спаси собствените си милионери после храни чужди!
3
19
 
19
 
! Отговори
ГЕРБСП преди 9 години
Плевнелиев, може би най един от слабите политици днес.Човекът, който трябваше да бори монополите, представяте ли си, то не беше вето за 20% за ВЕИ-тата, вето за закона за веригите, тайните срещи с ЕВН и т.н. т.н.
2
23
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президента е единствения що-годе читав политик.Всичко друго е ЛЕЛЕ МАЛЕ.
1
3
 
7
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
И прибраното под формата на подкупи, бонуси, откраднато и др. от Веждичката изгоряяяяяяяя...........