Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз

Депозитите до 100 000 евро в КТБ ще имат защита, за другите не е ясно
Обновена: 14 юли 2014 21:17 | 14 юли 2014 19:17, Веселина Йорданова
182
Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз
Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит да се вдигне до 3% и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. За това са се разбрали на срещата при президента Росен Плевнелиев представители на политическите партии и на изпълнителната власт. На консултациите, продължили 4 часа, нямаше представители от „Атака“.

Още по темата
Не е постигнат консенсус обаче дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов финансов закон, съобщи държавният глава.

Президентът смята, че това не е проблем, защото имаме добре разписано законодателство. По темата Плевнелиев напомни, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Нов закон обаче е необходим, ако ще се защитават влогове над този праг.

Президентът съобщи, че е постигнато съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, първа стъпка към присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.

Правителството е декларирало, че е готово да актуализира бюджета на НЗОК така, че да се осигури нормалното функциониране на системата. Очаква се законодателна инициатива за това в следващите дни.

Друга законова промяна, която ще инициира кабинетът, е служебното правителство да сключва договори за държавни заеми в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.

На консултациите е постигнат консенсус да се извърши международен одит на КТБ и да се предприемат действия към възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.

Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез със закона, съобщи Плевнелиев.

Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка на надзора върху българските банки. Предвижда се и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор.

В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.

По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
vivko преди 9 години
До 116Като не си запознат с образованието на Росен, недей да пишеш глупости. Той е програмист и лично и аз съм се учил на програмиране от него.
93
2
 
0
 
! Отговори
бре бре преди 9 години
" Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. " Плевнята съвсем е изперкал. То одитът още не е приключил, а той говори за престъпления. Напомня ми за един друг "Гърбъв" дето при арест наричаше хората престъпници.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, банков съюз, че аз реших, че е БАНАНОВ съюз! И си викам, че ние отдавна сме си бананова държава, та сме си съвсем за бананов съюз.
91
3
 
5
 
! Отговори
до 114 преди 9 години
Съгласен съм с теб,докато държим на политическите си пристрастия и избираме не кадърните а нашите си политици,независимо че са *** и недоучили такава ще ни бъде и държавата.И можем да се сърдим единствено на себе си.Та какъв политик може да е Плевнелиев,довчерашно бизнесменче-учил ли е дипломация,контактувал ли е с международни ,утвърдени политици и ето го президент-какво да очакваме от такъв човек,задаваме ли си въпроса какво е учил този човек че да ни е президент!!!!!Но нали е от Герб МОЖЕ.
90
1
 
2
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Малката секира - Стоян Александров съвсем го закъса с КТБ, всичките му парички са там, а ще получи от тях само 100 000 EUR.
89
1
 
7
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
До 110: България си отива,ЗАРАДИ ТОВА,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ(българския етнос),СА ЕДИН ***,МУЧАЩ И ОТИВАЩ СИ НАРОД.Никой не може да ти направи това,което сам си направиш,включително,когато става чрез друг - това означава,че си му позволил.ПОГЛЕДНЕТЕ ПЪРВО В СЕБЕ СИ,ОБЕДИНЕТЕ СЕ И ДЕЙСТВАЙТЕ!НЯМА КОЙ ДРУГ ДА СВЪРШИ ВАШАТА РАБОТА.РАЗБЕРЕТЕ!НЯМА!СПРЕТЕ ДА СЕ ДЕЛИТЕ ПО ПАРТИИ - ТЕ ЗАТОВА СА СЪЗДАДЕНИ И ОТ ТОВА СЪЩЕСТВУВАТ!!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корпоративна банка гръмна.Цветан Василев във Виена.За Пеевски ни дума,ни вопъл.Плевнелиев с шокираща новина за властелините на българската" демокрация-"тръгваме към банковия съюз.Премахват се пунктовете за изкупуване на скрап.Може би това е един добър ден за истинската демокрация.Може би.
87
1
 
3
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Ц.Василев не се чувствува виновен,а не може да бъде обвинен че е обрал банката си! Ако беше обратното той сега щеше да е в ЮАР ,както направиха крадците -банкери от 96 год. дето щаха да ги докарват в чували! Интерпол не може да се моли да го арестува, защото те за разлика от нашите полиции ,прокурори и Данс не изпълнява поръчки ,ТРЯБВАТ ЖЕЛЕЗНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА!
86
3
 
5
 
! Отговори
Банков обирджия преди 9 години
Абе гейове, разбрахте ли сега защо Боко Тиквата и Дянков ви обложиха депозитите с лихви. Друг път да знаете, че където има дим, сигурно нещо гори. Ха ха.
85
2
 
5
 
! Отговори
111 преди 9 години
БЪЛГАРИЯ СИ ОТИДЕ, БОГ ДА Я ПРОСТИ. И СИ ОТИДЕ ЗАРАДИ ЕЙ ТАКИВА ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ КАТО ПИШЕЩИТЕ ТУК ВЪВ ФОРУМА. КОМУНИСТИТЕ МАЧКАТ НАЦИОНАЛНОТО НИ САМОЧУВСТВИЕ, СЕГА НОВИТЕ ПСЕВДОДЕМОКРАТЧЕТА СЪЩО, ПРЕДИ 09.09 ЦАРИСТИТЕ СЪЩО ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН. НИЕ СМЕ КУКЛЕНА ДЪРЖАВА, УПРАВЛЯВАНА ОТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, ЗАТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ.
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които създават кризите, са винаги първи при предлагане на решенията. Да ви е честито еврото и още по-голямата мизерия.
83
1
 
6
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До Димитровзащото по закон БНБ не може да финансиран правителството и търговските банки. Защото КТБ е финансирала в многократно по големи размери от законовите дъщерни дружества на мажоритарния собственик, защото по закон е макс 25% (150млн.) от СОБСТВЕНИЯ капитал (около 600млн.) на банката и т.н. и не забравяйте че 2 дни преди да гръмне КТБ и обвинения срешу подуправител на БНБ от сектор БАНКОВ НАДЗОР, така, че батак в КТБ е пълен.
82
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко прибързано, дори нагласено ми изглежда влизането ни в банковия съюз веднага след случката с КТБ.
81
7
 
16
 
! Отговори
С ПРАВ едливост преди 9 години
9 мм. в тиквата на мошеника.Разбира се първо в тиквата на ТИКВУНЯ.
80
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе ПЛЕВНЯ къде е ДЯНКОВ дет ги създаде тея БАНКИ аааааааааааааа?
79
3
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 9 години
Здравейте,По темата за КТБ, моля задайте следния въпрос на "компетентните" ни финансисти:Защо БНБ не отпусне кредитна линия в/до определен размер и за определен срок на банката? Това не означава просто безконтролно отпуснати пари, а е ресурс, който при нужда банката може да използува за да посрещне необходимо ниво на ликвидност.По този начин вместо да се настройват и плашат българските граждани, че ще плащат "чужди" сметки, държавата ни в лицето на БНБ ще заработи пари под формата на лихва. Естествено тези средства, като нормален кредит могат да бъдат обезпечени с активи на банката. В до
78
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
След като мазалото е станало , играта е как да заличим едни кредити тука , и колкото се може повече да завлечем.В голямото крадене и заличаване на следите са включени всички възможни инстанции...ДАНС,МВР,прокуратула...та и *** дори.Целта е как пак да се тресне целокупния българин , а кой е винавен....питайте платените ***.
77
2
 
18
 
! Отговори
спец преди 9 години
Струва ми се ,че на 21 юли няма да се случи нищо
76
22
 
17
 
! Отговори
Mishok преди 9 години
"Ако усетиш, че яздиш умрял кон - слезни!"/ *** мъдрост.С парите на КТБ Путин свали Борисов от власт с ония 'спонтанни", платени енергийни бунтове и аферата Костинброд на майчето Манолова.Напомпи и Бюрека за да смени ***. Но хамериканците се усетиха, фалираха банката му и сега стана кофти за всички вързани за руското черво. Хак да им е.
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Издадохте се .. Зад всичко седи ЕК и ЦРУ.. Каква била целта да фалират банка , та ни плашат та влезнем в Еврозоната..