Андреева: Няма да има дефицит от 100 млн. лв. в НЗОК

Разликата може да се покрие от здравни осигуровки, смята тя
Обновена: 15 юли 2014 15:50 | 15 юли 2014 15:50,
6
Андреева: Няма да има дефицит от 100 млн. лв. в НЗОК
Снимка: БТА

Здравният министър Таня Андреева обяви, че ще подкрепи искането на Здравната каса за актуализация на бюджета с 328 милиона лева, въпреки че финансовото министерство обяви, че ще отпусне само 225 милиона.

По думите й сега актуализация се налага не защото са свършили парите в Касата, а защото ще свършат до края на годината.

Още по темата
Заради очакваната оставка на правителството и разпускането на парламента се очаква още в сряда Министерският съвет да разгледа актуализацията на бюджета на Здравната каса, след което тя да бъде гласувана от Народното събрание. Според министър Таня Андреева няма да има дефицит в размер на 100 милиона лева.

"Нека отбележим, че Националната агенция за приходите за първи път тази година от насъбрани здравни осигуровки ще може да покрие разликата и най-вероятно част от разплащанията за декември ще бъдат прехвърлени за януари, както се прави всяка година”, съобщи пред журналисти здравният министър Таня Андреева.

В Пловдив министър Андреева коментира и искането на Фармацевтичния съюз да отпадне таванът на лекарствата, както и идеята на аптеките да въведат такса при закупуването на лекарства със здравна книжка.

"В момента въвеждането на таван на цените на медикаментите води до паралелен износ и много често има дефицит на пазара на медикаменти, пак казвам, това не е окончателно решение”, каза още Андреева.

В Пловдив министър Андреева откри първия извънстоличен Сектор по стволовоклетъчна трансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
Скритата Соросоидка не спря да проси пари от гражданите чрез НАП за да угоява бялата мафия,а не да лекува пациентите!Пфу позор за България!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безпросветната *** има наглостта да се изказва. Че тя не е наясно на кой свят е.
1
1
 
12
 
! Отговори
Умница преди 9 години
Абсолюно съм съгласен с министърката, че няма да има дефицит от 100 млн. лв. Прогнозата за дефицит, преди надзорът на касата да поиска 328 млн. лв., беше от 491 млн. лв. Така след като Министерството на финансите отпусне 225 млн. лв, дефициъут в края на годината ще е около 300 млн.лв. И понеже така или иначе на болниците и на аптеките ще трябва да се плати - това ще стане с бюджета на касата за 2015 г. После към средата на 2015 г. ситуацията ще се повтори...