2,7% дефицит се залага с ремонта на бюджета

Увеличението на "дупката в хазната" ще е със 725 млн. лева
Обновена: 16 юли 2014 14:17 | 16 юли 2014 13:15, Веселина Йорданова
27
2,7% дефицит се залага с ремонта на бюджета
Финансовият министър Петър Чобанов Снимка: архив, БТА

Дефицит от 2,7% се залага с актуализацията на бюджета за 2014 г., съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет. Така увеличението на „дупката в хазната“ ще е със 725 млн. лева, или с 0.9% от БВП.

С 225 млн. лева да се актуализира бюджетът на НЗОК, предлага правителството на парламента.

Още по темата
Заложените приходи се намаляват с 500 млн. лева. Намалените приходи касаят най-вече ДДС от вноса, обясни министърът.

Кабинетът предлага на парламента и увеличение на тавана на дълга с 3.4 млрд. лева.

Това е един буфер, който може да не бъде изразходен и съдържа в себе си 725 млн. лева допълнителен дефицит, и останалите 2.7 млн. лева са за възможности за предприемане на мерки за осигуряване на стабилността в икономиката и финансовата система, каза министърът.

По думите му този буфер ще покаже, че държавата застава зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави дори при смяната на правителства и при служебен кабинет.

Предвижда се и допълнителна възможност за даване на държавна гаранция в размер на 2 млрд. лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В преходните и заключителните разпоредби се предвижда самият фонд да може да емитира дълг.

Министърът заяви, че актуализацията на бюджета цели единствено гарантиране на гъвкавост и възможност служебното правителство да работи нормално при липса на парламент.

Той напомни, че решението за ремонт на бюджета на държавата и на този на НЗОК е политическо, взето след консултациите при президента.

Чобанов заяви, че актуализацията няма аналог, тъй като досега не си спомня отиващо си правителство да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкав буфер за правителствата, които идват след него.

Тя не противоречи на тезите, които сме излагали до момента, но ситуацията изисква подобни решения, коментира той.

Финансист номер 1 подчерта, че общественото доверие е ключово за финансовата стабилност на страната. По отношение на ситуацията в здравната система Чобанов каза, че правителството настоява НЗОК да приложи дисциплиниращи мерки в системата.

По думите му кабинетът не си „играе с живота на хората“ и затова предлага актуализация на бюджета на НЗОК. 200 млн. лева са предвидени за болнична помощ, а останалите 25 млн., с които бюджетът на Касата ще се актуализира, ще отидат за осигуряване на лечението на онкоболните. Той подчерта обаче, че не може финансовият ресурс за здраве непрекъснато да се увеличава, а срещу него да не стои отговорна реакция.

Министърът призна, че за да осигури този недостиг, правителството е щяло да свие допълнително разходите на министерствата при продължаващ мандат. Сега дефицитът в НЗОК ще бъде за сметка на общия бюджетен дефицит.

Чобанов подчерта, че дефицитът в държавния бюджет може да се вмести и в първоначално заложения, но зависи как ще се управлява този ресурс.

Министърът призна, че винаги има опасност от свръхдефицит, заради което да се задейства и процедура от ЕК, но подчерта, че всичко зависи от това как рисковете ще бъдат управлявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
VB преди 9 години
Харчалък и дефицит да има, сметката по-нататък.
2
1
 
6
 
! Отговори
?!?!? преди 9 години
Хехехехе на незнайко в слънчевия град му е много забавно....тцтц *** и мекотелото !
1
9
 
4
 
! Отговори
Онуфри преди 9 години
Е защо само толкова? Защо не вдигнете до 3% за всеки случай?! Не се шегувам, намирам го за по-разумно правителството да има разрешение да тегли повече, а дали ще го направи или не е вече въпрос на собствена преценка.