Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ

Чобанов: Трябва да се прецени коя ситуация би ни струвала по-скъпо
Обновена: 16 юли 2014 14:26 | 16 юли 2014 14:26, Веселина Йорданова
112
Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ
Снимка: архив, Reuters

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че въпросът трябва ли да се гарантират депозити над 100 хил. евро в КТБ няма еднозначен отговор.

По думите му, от една страна, това дава лош пример и отговорът би бил отрицателен, защото всеки трябва да е наясно с риска от подобни вложения.

Чобанов обаче подчерта, че е необходимо да се преценят ползите и разходите, тоест коя ситуация би ни струвала по-скъпо.

Плащаме само до 100 хиляди, тогава възниква въпросът за тези 75 000 работни места, които предприятията с влогове в банката осигуряват, посочи министърът.

Още по темата
Чобанов беше категоричен, че ако се реши всички депозити да бъдат гарантирани, трябва да се провери произходът на тези средства и да се направи данъчна ревизия на фирмите, преди те да получат парите.

„Цялата истина трябва да бъде показана, да се отговори ясно на въпроса това финансова пирамида ли е, или е банка и виновниците да се стигне до тази ситуация също да бъдат наказани, тоест да поемат своята отговорност“, подчерта министърът. Според него това се дължи на обществото и в тази посока се предприемат действия.

Финансист номер 1 заяви, че политическите разговори за съдбата на КТБ продължават, а правителството показва, че има буфери налице, за да се излезе от ситуацията.

По думите му държавната гаранция от 2 млрд. лева, която кабинетът предвижда за Фонда за гарантиране на влоговете не струва първоначално нищо, а е обещание на държавата, че застава зад фонда дори при липса на парламент.

Министърът опроверга думи на председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов, че има секретен одит в КТБ, който показва, че в банката има 2 млрд. лв.

По думите му има един одит – този, от който резултатите бяха обявени от БНБ и докладът, от който беше изпратен на прокуратурата.

Министърът беше категоричен, че няма опит да се избегне истината, като напомни, че на пресконференция от банката заявиха, че срещу 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл може да не стои нищо.

„Беше оповестено, че кредитният портфейл на КТБ е 5,5 млрд. Двата милиарда са остатъкът, като от тези 5,5 млрд. извадим 3,5 млрд., тоест няма нищо тайно“, каза Чобанов.

В правомощията на БНБ е поканата към акционерите на КТБ да допълнят капитала на банката, напомни министърът. Чобанов смята, че „този момент не е изцяло минал“, но подчерта, че това е отговорност на Централната банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
василев спонсорираше Барека който се опита да е против *** и му свиха перките
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво говорят тези престъпници, няма ли затвори и няма ли кой да вземе парите от тези които ги откраднаха. Знаят се отлично.
73
2
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Депозитите над 200 хиляди лева са излишни пари и нямат нищо общо със закриване на работни места.Фирмите нямат нужда от тези пари,затова са ги дали под наем на банката. Физическите лица трябва да докажат от къде са ги спечелили. Според мен са от сивата икономика и престъпления.Ако другарите искат да си спасят депозитите,да се дадат пари и на всички предприятия в затруднено състояние. Иначе има ДИСКРИМИНАЦИЯ.
72
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 80Въпроса е кога тиквеници като теб ще спрат да плашат народа. Тоя номер с банката не мина. Целите не бяха банката, а друго. Други банки няма да има. Това е, дотук.
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪПРОСА СЕГА Е КОЯ , КОЯ , КОЯ Е СЛЕДВАЩАТА БАНКА , КОЯТО ЩЕ БЪДЕ УДАРЕНА ОТ ЧЕРВЕНАТА ХУНТА НА ГЕЯ , БЕЯ , ЗЛОДЕЯ , ПИKЛЬОTО , *** , ЦАЦАТА И БНБ ?
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с фалита на КТБ беше заложено още в началото. Държавата спонсорорише КТБ и това беше в разрез с пазара. Когато държавата започна да изтегля авоарите си от КТБ, банката логично фалира, тъй като не може да отговори на пазарнита конкуренция. Сега се запитайте колко "червени" фирми има в България, колко от тях ще фалират при оставянето им да се борят с пазара?
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АспарухЕй Аспарухчо, язък ти за името. Има ЗАКОН. Той гарантира до 100К евро. Който е имал повече, да е имал и малко мозък, да разпредели авоарите си в повече банки. Не може да се променя закона за шепа хора. Едно време като гръмнаха пирамидите във варненско, защо не промениха закона. Айде шшшт
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиците имат сметки в банката, и затова ще приемат закона за гарантиране на всички заеми в пълен размер. Така ще плащаме заемите и загубените депозити на Ахмед, *** и Пульо. Ай сиктир ве.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко на 100К евро ще се плаща от българският народ, дори току що родените бебета и децата им. Ако приемат закона, всички на улицата.Аз не съм виновен че банката е фалирала!!!. А ТИ?
66
1
 
5
 
! Отговори
Поръчител преди 9 години
Заема ще вземете и харчите Вие, ще връщаме Ние.
65
0
 
4
 
! Отговори
срам преди 9 години
Цялата болка,протакане, извъртане е властта да покрие с НОВ закон мръсните си пари и да не загубят и лев от назащитените си над 196000 лв.Може ли такава системна гавра с народа,което е суперизтормозен и изнервен и на когото напоително обеснявахте,че банката е сигурна,че пари има,че ще отвори на 21т.м.,че и лев на вложителите няма да се загуби.Срам нямате ли,какви закони ви гонят бе!
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36 милиарда евро беше дълга при ГЕРБ, но сега трябва да се спасяват НЗК, БДЖ, НЕК и КТБ. Много тревожно е поемането на нов дълг като държавен.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега и слухове де,закона влезе ли в сила съз задна дата,а,как ще раздаваш кредит без расписка/предишните поне с расписки ги даваха та имаше една космическа сума,после докат ги изнамерят преминаха във времето и на сумата туриха последна дата на доклада та излезе много взеха малко върнаха,с активи без активи дали ги списаха,но изглежда още не са щом с времената все ги споменават когат решат,но там случаят е друг от централизирана държава,а тук детакавамити/като имаш 51% като пакет от 7,1млрд
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** нищо не мога да разбера от коментарите ви. и от тези дето трябва да дадат отговор също нищо не може да се разбере. Един вика Бойко е виновен, друг - Йовчев, КГБ, ЦРУ, Чубака.....куче влачи рейс...
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 62бкп/дпс/батака не гласуваха ли 4 заема за 12 месеца? Я сметни сумата. 39,5 милиарда бяха преди последния заем.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
въведохте 10% данък и за ваша компенсация високи лихви в ктб а сега с цялата си наглост искате и да ви се изплати всичко още веднъж от ограбения народ,
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКак ще надхвърли 40 милиарда външния дълг През 2012 г. беше 32 милиарда евро, но през 2013 г. изтеглиха нови 3 милиарда евро нови заеми и сега през 2014 г. още 5 милиарда евро до края.
58
0
 
8
 
! Отговори
80079 преди 9 години
Система е направена да гарантира депозити до 100 хиляди лева и да НЕ гарантира депозити над 100 хиляди лева, това е заложено в законите на търговското законодателсвто. Идеята на тези закони е да защити дребният потребител защото има само около 5 милиарда банков резерв, който се използва за изплащане на депозити! Ако всеки който има над 100 хиляси лева, като например Вежди Разшидов ,който има 2 милиона лева в тази банка си изтеглят парите наведнъж , БАНКАТА ще фалира а дребните вложители ш духа
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чобанка не се праи на умен ! За всички гарантирани са 100 000 евро заедно с лихвите .другото е кражба от народа!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКак ще надхвърли 40 милиарда външния дълг, към края на 2012 беше под 32 милиарда евро????