Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ

Чобанов: Трябва да се прецени коя ситуация би ни струвала по-скъпо
Обновена: 16 юли 2014 14:26 | 16 юли 2014 14:26, Веселина Йорданова
112
Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ
Снимка: архив, Reuters

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че въпросът трябва ли да се гарантират депозити над 100 хил. евро в КТБ няма еднозначен отговор.

По думите му, от една страна, това дава лош пример и отговорът би бил отрицателен, защото всеки трябва да е наясно с риска от подобни вложения.

Чобанов обаче подчерта, че е необходимо да се преценят ползите и разходите, тоест коя ситуация би ни струвала по-скъпо.

Плащаме само до 100 хиляди, тогава възниква въпросът за тези 75 000 работни места, които предприятията с влогове в банката осигуряват, посочи министърът.

Още по темата
Чобанов беше категоричен, че ако се реши всички депозити да бъдат гарантирани, трябва да се провери произходът на тези средства и да се направи данъчна ревизия на фирмите, преди те да получат парите.

„Цялата истина трябва да бъде показана, да се отговори ясно на въпроса това финансова пирамида ли е, или е банка и виновниците да се стигне до тази ситуация също да бъдат наказани, тоест да поемат своята отговорност“, подчерта министърът. Според него това се дължи на обществото и в тази посока се предприемат действия.

Финансист номер 1 заяви, че политическите разговори за съдбата на КТБ продължават, а правителството показва, че има буфери налице, за да се излезе от ситуацията.

По думите му държавната гаранция от 2 млрд. лева, която кабинетът предвижда за Фонда за гарантиране на влоговете не струва първоначално нищо, а е обещание на държавата, че застава зад фонда дори при липса на парламент.

Министърът опроверга думи на председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов, че има секретен одит в КТБ, който показва, че в банката има 2 млрд. лв.

По думите му има един одит – този, от който резултатите бяха обявени от БНБ и докладът, от който беше изпратен на прокуратурата.

Министърът беше категоричен, че няма опит да се избегне истината, като напомни, че на пресконференция от банката заявиха, че срещу 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл може да не стои нищо.

„Беше оповестено, че кредитният портфейл на КТБ е 5,5 млрд. Двата милиарда са остатъкът, като от тези 5,5 млрд. извадим 3,5 млрд., тоест няма нищо тайно“, каза Чобанов.

В правомощията на БНБ е поканата към акционерите на КТБ да допълнят капитала на банката, напомни министърът. Чобанов смята, че „този момент не е изцяло минал“, но подчерта, че това е отговорност на Централната банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Веждичката преди 9 години
До Вежди РашидовДаже двата милиона си искам ...
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО ГЕРБ , ПОДКРЕПИ КОМПЕНСИРАНЕТО НА ВЛОГОВЕТЕ НАД 100-ХИЛ.Э.-----ОТКАЗВАМ СЕ ОТ ТЯХ И НЯМА ДА ГИ ПОДКРЕПЯ НА ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА ОЗНАЧАВА:ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ---ДА ПЛАЩА ЗА ГРАБЕЖА НА КОМУНИСТИТЕ ОТ КТБ!!!!Н-И-К-О-Г-А!!!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Външният дълг ще надхвърли над 40 милиарда евро, докато държавният държавен дълг ще стане около 10 милиарда евро. Ако го опростят както на Гърция, няма проблем, но иначе ще трябва да се режат пенсии и заплати, за да се плащат влоговете. Вероятно ще има и двете.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ейдееее, продължават да ни заливат с фъш***ии. Какво ни ги пробутват тези за общини и болници. Ясно е, че нито кмет, нито лекар ще има вина за затритите средства. Да намерят начин да ги финансират, ако е нужно за всяка община или болница да гласуват отделен закон. И да кажат за каква част от средствата става въпрос.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа, другари, товарищи, в България има закони и те следва да се спазват. Не може да се правят закони според случая, а тук дори след случая. България е член на ЕС, правилата на ЕС са задължителни и за депутатите и за мутрите в БГ. Защитени влогове са само тези до 100 хиляди евро!!!!!!! Всичко друго показва, че мафиотите в Парламента искат със специален закон да си запазят милионите за сметка на целия народ/електорат, който за две кебапчета отново ще гласува за престъпните крадци.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз само да попитам: Къде работи жената на Цветлин Йовчев и каква далавера има от цялата работа! Мерси. Извинете другари милиционери!
49
0
 
6
 
! Отговори
СТИГА ТЪПИЗМИ! преди 9 години
ЦЯЛОТО ТОВА СТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛИ ОТ ЧАСТНИ И ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ ПРАВЕШЕ С ГОДИНИ ОТ БКП/бсп --ЗА ДА СЕ ОСИГУРИ ФИНАНСИРАНЕТО НА "ЮЖЕН ПОТОК"!ДАЖЕ ПАРИТЕ НА ГАЗПРОМ , ЗА ЮЖЕН ПОТОК И БУЛГАРТАБАК --БЯХА ТАМ!!!!!КОГАТО РУСИЯ И ГАЗПРОМ СИ ИЗТЕГЛИХА ПАРИТЕ ....КТБ , ГЛЪТНА ВОДА!ТОГАВА , ВСИЧКИ ПОЧНАХА ДА СИ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ.....И КТБ...ПРОСТО ФАЛИРА!!!ТОВА ГО КАЗА И ОСМАН ОКТАЙ!!МЕСТАН ---ПРОСТО РАЗВАЛИ ИГРАТА И КАЗА ИСТИНАТА!СРИВА , СТАНА СЛЕД НЕГОВОТО ИЗЯВЛЕНИЕ!ЕТО ВИ ЦЯЛАТА ИСТИНА!
48
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Губенето на документи изглежда е заразно у нас.Познавам един разсеян бивш министър председател , при когото секретните документи изчезваха като помощи в *** махала.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 43Баба от как е разбрала,че Бойко са връща тъче лентички у мъзет и че му ги продава на примоция.Тя пенсия пак няма да види, ама в мазето са бурканите и няма да умре от глад. А пък ако я вземе заедно да ги режат може и да ги подари.
46
0
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
АКО ТОВА БЕШЕ ГЕРМАНИЯ ОНИЯ САМО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ЩЕШЕ ДА СА НАПРАВИЛИ ОДИТА И ДА СА ДАЛИ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ!!!ПАРИ ОТПУСНАТИ КАТО КРЕДИТИ СЕ ПРЕДЛАГАТ НА ДРУГИ БАНКИ ЗА ИЗКУПУВАНЕ И ГОТОВО!!!
45
0
 
14
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ИНДИРЕКТНО ИМАМ ПАРИ В КТБ И ИЗОБЩО НЕ МИ Е ПРИЯТНО ВЕЧЕ ТОВА ЩЕ Я ОТВОРИМ НЯМА ДА Я ОТВОРИМ ТОВА Е НАГЛОСТ И ГАВРА С НАРОДА!!!
44
0
 
14
 
! Отговори
тъпаци преди 9 години
Платете заплатите и тогава се обяснявайте, мизерници
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 43Трябва ли да се напомни, че тази банка беше едва ли не лична банка на тиквата? Че именно тиквата държеше в тази банка парите на държавата?А сега, видите ли, тиквата не била сред виновните, тя "режела ленти, подържала стабилност"...Хайде стига толкова "бла-бла-бла"!
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
олигарсите дето им вика ЦРУ може да са *** но са българи и аз ги повече от банките на Ротшилд , Рокфелер , ционистите запада и САЩ.. Като убиеш българските душмани идват чужди още по зли.
41
0
 
8
 
! Отговори
с.до 45 преди 9 години
Батенце,веднага отиди на лекар!А иначе дори и да беше вярно да вземем и да жалим *** и крадци на едро ли!?В момента се вихри страшна афера и честно казано за пореден път се убеждавам,че тая "държава" е уникален *** и единствената оправия е да си биеш шута!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямало отговор ,ми за кво си министър бе , да даваш отговори за действията си или да си чешеш срамотиите?
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зад цялата гадост седи ЦРУ. Целта е да са ограбят олигарсите и богаташите неудобни или ненужни на ЦРУ.. да се ограбят или убият.. Като в Кипър като убийството на Березовски.Олигарх е човек който трябва да се убие или ограби според ЦРУ.. и Сорос и Рокфелер са олигарси но на тях никой не им казва олигарси , а им викат финансисти и банкери..
38
0
 
14
 
! Отговори
с. преди 9 години
Абе я да питам защо парламента не се отдаде така пламенно да бистри проблемите на обикновените граждани с банки,ЧСИ-та,колекторски фирми и прочее!България е единствената страна-членка на ЕС без закон за фалита на физическите лица,а дълговете практически нямат давност!Такава свинщина няма в нито една бяла държава!А с КТБ се мислят какви ли не варианти за да се спасят алчните *** на тоя или оня!Ама с такъв *** народ,който търпи всичко е нормално май да се случват такива неща!
37
0
 
10
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ДЪРЖАВТА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА АНУЛИРА ВСИЧКИ ДЕЛА ЗАВЕДЕНИ ОТ НАП КЪМ ГРАЖДАНИ,И ГРАЖДАНИТЕ СА ФАЛИРАЛИ.ТОВА ТРЯБВ ДА Е ОСНОВНА СТЪПКА,НЕ МОЖЕ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО МУТРА И ДА РЕПРЕСИРА ЧРЕЗ ЧСИ.ТВА Е ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА
36
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 9 години
Ако фалират болници и общини, тогава отговорността ще я понесем ние, не те...