Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ

Чобанов: Трябва да се прецени коя ситуация би ни струвала по-скъпо
Обновена: 16 юли 2014 14:26 | 16 юли 2014 14:26, Веселина Йорданова
112
Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ
Снимка: архив, Reuters

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че въпросът трябва ли да се гарантират депозити над 100 хил. евро в КТБ няма еднозначен отговор.

По думите му, от една страна, това дава лош пример и отговорът би бил отрицателен, защото всеки трябва да е наясно с риска от подобни вложения.

Чобанов обаче подчерта, че е необходимо да се преценят ползите и разходите, тоест коя ситуация би ни струвала по-скъпо.

Плащаме само до 100 хиляди, тогава възниква въпросът за тези 75 000 работни места, които предприятията с влогове в банката осигуряват, посочи министърът.

Още по темата
Чобанов беше категоричен, че ако се реши всички депозити да бъдат гарантирани, трябва да се провери произходът на тези средства и да се направи данъчна ревизия на фирмите, преди те да получат парите.

„Цялата истина трябва да бъде показана, да се отговори ясно на въпроса това финансова пирамида ли е, или е банка и виновниците да се стигне до тази ситуация също да бъдат наказани, тоест да поемат своята отговорност“, подчерта министърът. Според него това се дължи на обществото и в тази посока се предприемат действия.

Финансист номер 1 заяви, че политическите разговори за съдбата на КТБ продължават, а правителството показва, че има буфери налице, за да се излезе от ситуацията.

По думите му държавната гаранция от 2 млрд. лева, която кабинетът предвижда за Фонда за гарантиране на влоговете не струва първоначално нищо, а е обещание на държавата, че застава зад фонда дори при липса на парламент.

Министърът опроверга думи на председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов, че има секретен одит в КТБ, който показва, че в банката има 2 млрд. лв.

По думите му има един одит – този, от който резултатите бяха обявени от БНБ и докладът, от който беше изпратен на прокуратурата.

Министърът беше категоричен, че няма опит да се избегне истината, като напомни, че на пресконференция от банката заявиха, че срещу 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл може да не стои нищо.

„Беше оповестено, че кредитният портфейл на КТБ е 5,5 млрд. Двата милиарда са остатъкът, като от тези 5,5 млрд. извадим 3,5 млрд., тоест няма нищо тайно“, каза Чобанов.

В правомощията на БНБ е поканата към акционерите на КТБ да допълнят капитала на банката, напомни министърът. Чобанов смята, че „този момент не е изцяло минал“, но подчерта, че това е отговорност на Централната банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
19
 
! Отговори
Гербаджия преди 9 години
Ако ГЕРБ подкрепят гарантирането на депозити на 100 000 евро НЯМА да гласувам за тях.
14
2
 
26
 
! Отговори
Има си закон преди 9 години
Всичко над 100000 евро да си е правило сметката като се е точило на дебелата лихва."Га ядуха кифтет'та ни риваха."
13
1
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Нали скачахте по площадите за свобода?!Ето ви свободата!Ей така ще ви мине живота да храните крадците!
12
2
 
26
 
! Отговори
Справедлив преди 9 години
И защо да се изплащат влоговете над 100000 евро, след като закона гарантира суми до толкова. Утре ще трябва да пишат специални закони за всяка банка изпаднала в положението на КТБ. Защо обикновения данъкоплатец да плаща за алчността и лакомията на няколко хиляди вложители преследващи големите лихви. Всеки да си носи отговорността от действията.
11
0
 
18
 
! Отговори
Бързо-бързо преди 9 години
Много се разбързаха да отнемат лиценза на КТБ - но в бързината изрекоха куп лъжи на които никой не се хвана.Проблемът на България е че се приемат закони за отделни хора, за отделни банки. Ми що не приемат закон за всеки вложител? Има си закон, има акционери, които желаят да оздравят банката, - защо информацията на БНБ е оскъдна и лъжлива? Изчерпаха ли за 20 дни всички възможности на закона? Или се чудиха каква хватка да приложат за да бъде разграбена КТБ "законно".
10
2
 
13
 
! Отговори
СХЕМАТА НА БКП: преди 9 години
....ЗА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ:ТРУДОЛЮБИВИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ СПЕСТЯВАТ ----ЗА ДА МОГАТ КОМУНИСТИТЕ КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ДА ФАЛИРАТ БАНКИТЕ И ДА СТАНАТ "ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИ"ЗА СМЕТКА НА ТЯХ И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!ЗАТОВА:СПЕСТЯВАЙТЕ ---ЗА ДА НАПРАВИТЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ , "КАПИТАЛИСТИ" ЗА НАРОДНА СМЕТКА!!!ТОВА Е ТО ------ХУМАННИЯ "СОЦ- КАПИТАЛИЗЪМ" СЪС "СОЦИАЛНА НАСОЧЕНОСТ"!!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Песничка от миналото преди 9 години
"Човека взе парите, дръжте му петите!"
8
3
 
19
 
! Отговори
бай Гецо преди 9 години
Който е имал смелостта да си слага парите на 8% лихва БЕЗСРОЧНО да си бере ядовете! Скоро ще започнат да си искат парите и от залаганията, тотото и тн. Няма няколко милиона да плащат масрафа на няколко хиляди!
7
1
 
9
 
! Отговори
оставка преди 9 години
До БУДА-лаХляб имаше и за мързеливите. За сметка на трудолюбивите честни хора. А от глад умират в Руанда. В България сме с наднормено тегло.
6
2
 
28
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
"Съпругата на Цветлин Йовчев - Милена Йовчева е финансов директор и главен счетоводител на подготвяната за одържавяване банка "Креди Агрикол" и в настоящия момент. Тя остава на този пост по нареждане на вътрешния министър, въпреки установените нарушения". Е драги сънародници сега стана ли ви ясно , защо Йовчев прати въоражени полицаи в КТБ , точно така познахте, за да я фалира и жена му да стане собственик без пари. Когато Гамизов го написа преди два дни , червените *** викаха не е вярно ами сега....
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз немога да разбера, защо не дадоха на акционерите да си оправят банката, ако изобщо има такъв проблем. Вече дори и в това се съмнявам. Нали по закон първо акционерите са хората, ако имат желание да си оправят финансовото съсътояние на банката, а всичко останало се предприема законово, ако те откажат. Акционерите след изявлението на г-н Цветан Василев се разбира, че имат такова..., тогава кой ги възпира и не им дава правото да си упражнят законово правомощията, вместо да тормозят българите....
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БУДА-ласдс или бкп е на власт в момента бе?!?!?!?!?
3
16
 
17
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
Ето ви сега Крадливата Псевдо-Демокрация в действие!Излъгахте се по Измамниците от СДС-то и развалихте Хуманния Комунизъм, при който имаше хляб и работа за всички Честни и трудолюбиви хора...Скачахте дирижирано по митингите, , контролирани от едри ***, защото който не скачал бил червен?!Сега Демократично ще гладувате и ще се чудите как да изкарате месецаСдС-то разруши толкова за рекордния срок от 10-тина год, колкото и турците не успяха за 500 г Ама щом е партия, не било престъпление?
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бкп да върнат парите на хората, пък после ще му мислим
1
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отворете и платете до 100хилки евра после мислети 3месеца дали да плащате над 100,сега за една шепа хора всички страдат