Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ

Чобанов: Трябва да се прецени коя ситуация би ни струвала по-скъпо
Обновена: 16 юли 2014 14:26 | 16 юли 2014 14:26, Веселина Йорданова
112
Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ
Снимка: архив, Reuters

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че въпросът трябва ли да се гарантират депозити над 100 хил. евро в КТБ няма еднозначен отговор.

По думите му, от една страна, това дава лош пример и отговорът би бил отрицателен, защото всеки трябва да е наясно с риска от подобни вложения.

Чобанов обаче подчерта, че е необходимо да се преценят ползите и разходите, тоест коя ситуация би ни струвала по-скъпо.

Плащаме само до 100 хиляди, тогава възниква въпросът за тези 75 000 работни места, които предприятията с влогове в банката осигуряват, посочи министърът.

Още по темата
Чобанов беше категоричен, че ако се реши всички депозити да бъдат гарантирани, трябва да се провери произходът на тези средства и да се направи данъчна ревизия на фирмите, преди те да получат парите.

„Цялата истина трябва да бъде показана, да се отговори ясно на въпроса това финансова пирамида ли е, или е банка и виновниците да се стигне до тази ситуация също да бъдат наказани, тоест да поемат своята отговорност“, подчерта министърът. Според него това се дължи на обществото и в тази посока се предприемат действия.

Финансист номер 1 заяви, че политическите разговори за съдбата на КТБ продължават, а правителството показва, че има буфери налице, за да се излезе от ситуацията.

По думите му държавната гаранция от 2 млрд. лева, която кабинетът предвижда за Фонда за гарантиране на влоговете не струва първоначално нищо, а е обещание на държавата, че застава зад фонда дори при липса на парламент.

Министърът опроверга думи на председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов, че има секретен одит в КТБ, който показва, че в банката има 2 млрд. лв.

По думите му има един одит – този, от който резултатите бяха обявени от БНБ и докладът, от който беше изпратен на прокуратурата.

Министърът беше категоричен, че няма опит да се избегне истината, като напомни, че на пресконференция от банката заявиха, че срещу 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл може да не стои нищо.

„Беше оповестено, че кредитният портфейл на КТБ е 5,5 млрд. Двата милиарда са остатъкът, като от тези 5,5 млрд. извадим 3,5 млрд., тоест няма нищо тайно“, каза Чобанов.

В правомощията на БНБ е поканата към акционерите на КТБ да допълнят капитала на банката, напомни министърът. Чобанов смята, че „този момент не е изцяло минал“, но подчерта, че това е отговорност на Централната банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Не потръгна преди 9 години
Замисълът явно е бил друг.В КТБ властта си дължи парите и разиграват какви ли не сценки, за да си ги вземат.Каквото за всички, такова и за тях. По случайност явно се раздуха за Вежди и Костов с милионите, а колко други има - не се знае.Даже и Бойко вече ме съмнява, като се крие зад тази каса УЖ.Ако го направи и аз няма да гласувам за него.За честните хора, които не са крали 100 х. евро ще са предостатъчни.За останалите - даже наполовина да им дадат и да изгорят с по 999900,00 лева.
94
0
 
7
 
! Отговори
дамн преди 9 години
Браво, министър Петър Чобанов, на ВСИЧКИ вложители и депозанти върнете НЕ 100%, а 250% от сумите. Ако не стигнат парите от фонда за гарантиране, емитирайте държавен дълг. Него аз и други такива "кирчовци" ще връщаме. Все пак трябва да сме СОЛИДАРНИ!!! "Га ядохме кифтетата, ни ривахме, нали???"
93
1
 
2
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Da gi pokanyat!I osnovniyat banker v tazi banka kaza,che iskat da ya spasyat.Kude e problema? Koy *** ili grupa *** iskat da susipyat 4tata po golemina banka v BG?Za razvitieto na stopanstvoto e losho i za horata imashti pari tam sushto.
92
1
 
7
 
! Отговори
kiki преди 9 години
Сега се опитват да убедят народа колко добре ще бъде за него като го ограбят. Болници имали пари в банката. Всички болници реват, че нямат пари за заплати и чакат пари от здравната каса? Общините сигурно имат нещо там но държавата ще ги компенсира. Частните фирми видите ли ще фалират и хора ще останат без работа. Ако е читав бизнеса собствениците ще продадат дялове на някой инвеститор и нищо няма да фалира. Сега 1000 тариката за да си вземат милионите ни правят на балъци всички...
91
0
 
5
 
! Отговори
Руди до 100 преди 9 години
Народа излиза и става страшно , ти за кой народ говориш , за нашия ли ?????, никой няма да излезе това най робския и *** народ , съжалявам , че съм част от него.
90
0
 
2
 
! Отговори
Пян Гъ преди 9 години
До асдГотино предложение, но не прочетох да казваш нещо за БСП, създателите на организираната престъпност и архитектите на престъпния преход. Нищо такова не видях, което ясно показва, че си червен ***. Извинявай за квалификацията, но е точна.
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей овчарин ли си чобанин ли си - 300 милиона няма за здравето на българския народ, а 4 милиарда дълг има за пирамидата на ония дебелите!!! Марш веднага, че народа излиза и става страшно, и ушеви и НСО никой няма да ви опази.
88
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Има ли такова решение-има. Ами изпълнявай го ***.Имаше ли решение да се вдигнат пенсиите с няколко лева за милионите пенсионери?Имаше и го изпълни без колебание.А това сега ще ви струва затриване на цялата ви цялата ви лъжлива партия.
87
0
 
8
 
! Отговори
Пян Гъ преди 9 години
Ало-о-о, "***" и "политици", кво се правите на скъсано два лева? Законът е пределно ясен - държавата гарантира влогове до 100 000 евро. Точка. Какво умувате? Банките са частни дружества и всеки по-едър вложител е участник в частна инициатива, която може да донесе печалба, но е свързана и с риск, който естествено си е за негова сметка. Как така умувате за нещо, което държавата трябва да даде против закона. Иначе както сте почнали, защо не ми дадете парцела под НДК. Айде, почвайте да умувате!
86
0
 
4
 
! Отговори
L преди 9 години
Ами Чобанов, най-скъпо ще ни излезе ако повторите това упражнение още няколко пъти до оставката. А то е: Създаваш проблем, теглиш заем, поделяте парите, и пак и пак.....
85
1
 
5
 
! Отговори
А преди 9 години
Държавните фирми и институции, които имат депозити в КТБ така или иначе ще бъдат дотирани от държавния бюджет ако имат ликвидни проблеми, така че не е нужно да им се връщат негарантираните суми през банката за да оцелеят. Тезата, че трябвало да изплатим и негарантираните суми за да можело разни фирми и ведомства да не фалират е манипулация с цел с пари на данъкоплатците да покрият депозитите на една шепа милионери, които също имат депозити в КТБ.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадците имат кредити от КТБ, депозитите са на коректните клиенти!Фалита на банката ще облагодетелства първите, а сметката ще го плати фонда за гарантиране, т.е. всички ние!Така че помислете дали трябва да се вземе лиценза или да се търси оздравяване и продажбата на банката след това!
83
2
 
5
 
! Отговори
А преди 9 години
Поредната манипулация от страна на политиците - видите ли ако не спасим негарантираните суми, ще има фалити на фирми и проблеми с държавните ведомства и компании.Никоя нормална частна фирма не държи значителна част от активите си в пари в брой. Тези фирми, които поради блокирани депозити в КТБ изпитват временни ликвидни проблеми, ще могат да ги преодолеят чрез краткосрочни кредитни линии от други банки. Ще изпитат временни трудности и ще им струва някакви пари, но няма да фалират.
82
0
 
3
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
Всъщност делянчо дължи на ктб над 400 милиона,какви влогове те гонят?!Защо да ги връща като ще отнесе Василев с държавната машина и ще спечели Булгартабак,ТВ7 и Вивател!
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на тия над 100К евро се дава само половината, и ако ако имат доказан произход на средствата.Това е
80
0
 
3
 
! Отговори
човек в нужда преди 9 години
някой знае ли какво предвижда законът ако човек не може да си обслужв кредита и няма какво да му се вземе в момента-благодаря предварително
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големи влогове в КТБ имат ГЕРБ и ДПС и те ще загубят най-много при фалит.
78
0
 
6
 
! Отговори
любопитко преди 9 години
А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ , КОИТО НЕ МОГАТ ДА ДОКАЖАТ ПРОИЗХОДА НА ПАРИТЕ СИ ,ИЛИ НЕ СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ ЗА ТЯХ ,ЩЕ БЪДАТ ЛИ ОСЪДЕНИ ????
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най на далавера е Цветан Василев.Откраднал е едни пари и искат ''другарите'' сега народа да ги връща.Все едно българският народ да спонсорира ДПС, ББЦ и БКП.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Българска банка пара не вкарвам. Нямам желание да работя закрадци