Орешарски: Дебатът у нас е кой управлява, а не как

"И в оставка, кабинетът трябва да работи до 5 август"
Обновена: 21 юли 2014 07:01 | 21 юли 2014 07:00, Камелия Цветанова
64
Орешарски: Дебатът у нас е кой управлява, а не как
Пламен Орешарски. Снимка: Ройтерс

"Дебатът у нас е кой управлява, а не как". Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за "Стандарт". Според министър-председателя външните пазари ни вярват повече, отколкото си вярваме ние. "Бюджетът няма нужда от ремонт, предложих го, за да има мир", казва още Орешарски.

Той обяснава, че отчитайки сложната политическа ситуация, постигнатото съгласие по темата между политическите сили и предстоящата смяна на две правителства, едното от които ще работи без парламент, кабинетът е предложил вариант на актуализация на бюджета, засилващ буферите, за да не създава още напрежение.

Той заяви, че "и в оставка, кабинетът трябва да работи до 5 август".

"Направихме най-много от 2009 г. насам за доходите и социалните програми", допълни премиерът.

Пред "Преса" председателят на парламента Михаил Миков обобщава: "Този мандат не беше провал. Това беше парламент на необходимите социални решения и на засиления парламентарен контрол върху дейността на правителството."

"Мечтая на 5 октомври народът да ме върне в българския парламент. Полезните ходове за момента са - да няма правителство след изборите, доминирано от ГЕРБ или ДПС. За поста на българския еврокомисар е важно да има политически консенсус.

Главното е България да предложи истински професионалисти - личности, които дали ще са леви или десни, няма значение", обяснява приоритетите си пред "24 часа" председателят на партия "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков. "Сега" продължава темата за партията "България без цензура", информирайки, че: "Близък сподвижник на Бареков го е обявил за марионетка на Делян Пеевски". Това е направил Ангел Славчев, заместник-председател на партията на Николай Бареков ББЦ, който подаде оставка вчера. Ангел Славчев се прочу покрай февруарските протести през 2013 г. На парламентарните избори през миналия май той влезе в листата на малката партия "Демократична гражданска иницатива", а след провала й се присъедини към ББЦ.

От своя страна Бареков го обяви за клеветник и обеща да го съди."Дума" резюмира: "В "България без цензура" започна разпад."

Напусналият партията зам.-председател Ангел Славчев призова хората в организацията да не се поддават на натиск. "Вече минах през всички тези фази - на "съветване" чрез есемеси, позвънявания късно вечер, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че "имаме едни борци, които, ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца". Пробвал е и да ме купи, като ми е предлагал огромна заплата, за да си кротувам", разкри Славчев. "Позорното е, че всъщност Николай Бареков не е истинският лидер на ББЦ, а марионетка на Пеевски."

"Днешната конференция - "БСП пред избор" - се провежда по инициатива на Обединението на левите социалисти, но тя е за всички нас, които сме загрижени за съдбата на БСП. Вече осем години ние последователно се застъпваме за олевяването на нашатапартия... Не става дума просто за това БСП да се премести наляво или за позакъснели призиви за връщане към идейните коренипо повод на стартиралия "конкур-ипик" за председателското място. Който се е отделил от левите корени, да се върне към тях.Ние сме трайно свързани с нашите ценности и идеали. Нямаме две лица. Ето защо в тази конкуренция и в отговор на очаквания да се представят платформи аз препращам към тези наши идеи, документи и политика", каза Янаки Стоилов в доклада си вчера, публикуван от "Дума". "През едногодишното управление, в което БСП участва, бяха постигнати редица полезни за България и за нашите избиратели резултати. Както е известно, в Европа, а вече и у нас, политическата отговорност е не само колективна, но и лична.

Като зам.-председател на НС на БСП аз участвах в консултациите при съставяне на управленската програма на правителството. Тя включи - изцяло или частично - повечето от обявените от нас предизборни ангажименти. Но не съм участвал в преговорите с ДПС за конструиране на правителството и за разпределяне на различни длъжности.Неизяснени останаха важни въпроси за съдържанието на разговорите между представители на ръководствата на БСП и ДПС след европейските избори."

"Играта на политика руши институциите", заявява заглавието на анализа на Страхил Делийски, асистент в катедра Политология на СУ "Св. Климент Охридски", в "Труд". Ситуацията на безвластие е прекрасна хранителна среда за бягане от отговорност и корпоративни злоупотреби.

С допълнение в НК Янаки Стоилов и юристи от БСП предлагат -10 г. затвор за банкери, които крият данни от БНБ", отразява поправката "24 часа" на първата си страница. Поправката е залегнала в две нови алинеи на чл. 252 а от глава VI, раздел IV "Престъпления против паричната и кредитна система" на НК.

"Наказанието касае всички длъжностни лица на БНБ и на търговските банки, които укриват или изопачават информация, която са длъжни да предоставят всеки ден до Банков надзор. Който пък от своя страна докладва по системата. Предвижда се затвор от 5 до 10 г. и глоба от 10 000 до 30 000 лв.", обясни пред изданието Янаки Стоилов.

На вътрешните си страници "24 часа" разкрива някои "екстри", които в КТБ са били достъпни само за подбрани. Фирми искат кредити за милиони и след часове ги получават.

Документът, с който е трябвало да се прикрие липсата на 206 млн. лв. от КТБ, като се оформят като дълг на фирмата на Цветан Василев "Бромак", е с фалшив подпис, съобщава "Труд". Става дума за протокол-разписка, с който управителят на "Бромак" Иван Стойков заявява, че парите се дължат от дружеството и ще бъдат върнати на банката до 30 юни. На него има резолюция "да" на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев. Графологична експертиза обаче е доказала, че подписът под документа за дълга не е на шефа на "Бромак" Стойков. Вестникът публикува и отговора на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев на телевизионното интервю на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан по БНТ, излъчено на 18 юли, 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** koito misliat kak da kradat i pluskat...
50
0
 
0
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Затова пък шефа на БСП след като за година време оплеска работата в България си стегна куфара и драсна за Брюксел.Дано този дето дойде на власт с Интерпол да го върне.
49
0
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Разбира се,че ще се справи.Просто ще извади от бюджета 5 милиарда и ще ги даде.В сравнение с това пицата на Дянков банкет ще ни се види.Тая попара вече сме я сърбали по времето на Жан Виденов.Тогава работехме за 3-4 долара на месец.Съгласен съм обаче с 48-мият написал коментар,че много отчаяно се нуждаем от Пиночет.Само той ще изстърже БСП от властта.Борисов си е ваше момче и от него не очаквам много.
48
0
 
0
 
! Отговори
Вени преди 9 години
Сигурна съм, че правителството ще овладее напълно кризата с КТБ. На този етап се справят идеално
47
0
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
По времето на Бойко никога не можехме да чуем толкова интелигентно изказване от премиера, а слушахме само истории за "Конграчулейшънс "
46
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Добре, че на власт беше това правителство, за да се справи с тежката ситуация с КТБ. Ако на тяхно място бяха Борисов и ГЕРБ просто Боко щеше да си подаде оставката и да каже, че трябва някой друг да му решава проблемите
45
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Напълно съм съгласен с премиера и дано ситуацията започне да се подобрява
44
0
 
1
 
! Отговори
Камен преди 9 години
Орешарски е един от най-компетентните премиери които сме имали. Жалко, че политическата обстановка е толкова тежка и той не можа да разгърне пълния си потенциал
43
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
Дано след тези избори наесен дойде на власт не Борисов ,а Пиночет!След зулумите дето свършиха червените България има отчаяна нужда от Пиночет!Защото след 25 години управление от разни партийци една четвърт от хората в страната ни емигрираха.Няма друг такъв период от историята на страната ни дето за 25 години да са избягали четвърт от хората в активна възраст.Тези хора чиито родители не знаят децата им днес яли ли са ,спали ли са работа имали ли са заслужават възмездие!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
STRAXLIVATA MUTRA AKO BE NA MQSTOTO NA ORESHARSKI DA RABOTI CQLA GODINA I DA GO ZAMERQT S KAMYNI SHTESHE NA PYRVIQ DEN DA IZBQGA.AKO IZOBSHTO SPE4ELI DUPE DA MUE QKO SHTE MU OSIGYRIM STRAXOTEN KOMFORT OT 1 DEN TIKVATA MU TYPA DA EVA
41
3
 
11
 
! Отговори
Трактор преди 9 години
Абе Лъжльо Орешарски що не вземеш ида направиш услуга на един цял народ - млъкни бре.Вземи си болничен за 2 седмици нема проблем ще ти го платиме само си затвори лъжливата джука щото не се издържа вече и некой че напрай беля.Нали банката щеше да отваря на 21-ви юли бе *** смотаннали щеше да откриваш 250 хил. работни местанали щеше да строиш АЕЦ Белене и Южен потокнали щеше да събираш милиарди от конрабандакое изпълни бе лъжецо ?!
40
1
 
1
 
! Отговори
vdch преди 9 години
45, коментара ти за сарказма в името е валиден за повечето от гласоподавателите в РБ. Това е тъжната истина и ще се види на изборите. Друг е въпроса, че нямаше да е така ако не беше разкрачената поза, в която е БСП след 97-***.
39
1
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Орешарски, дебат има, когато нещо не е ясно или има противоречия. Как се управлява на всички е ясно - непрозрачно, корумпирано, некадърно, некомпетентно, симулативно.- с една дума ЗЛЕ!Кой управлява е доста по-противоречиво - уж БСП са мандатонисител, а управляват Доган и ДПС. Уж ДПС е турска партия, а всъщност е партия на доносниците на комунистическото ДС, днешни мутро-олигарси.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възмутен се от човека на снимката той ни лъга една година, накрая обаче се вижда че той се провали във всичко или по скоро този който го управлява се провали
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Киро кофражистатия "нови" дългове, са в същност повечето рефинансиране на стари. А еврофондовете можеш да им се порадваш, когато вземем окончателно решение против Южен поток...да знаеш-сарказма в името, което си избрал не е сарказъм, а истина
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Киро кофражистадааам...и армията от фризьорки и таксиметрови шофьори ще го върнат на бял кон...Разбира се, олигофренчета като теб не се сещат, че здравната каса прехвърли(незаконно) 2 милиарда от парите си в бюджета по времето на Боко мутрагена, или пък, че правителството направи даже и невъзможното(скара се с Брюксел), за да прокара Южен поток, или че по времето на Боцко лекарите взеха да им бавят заплатите, а че проблемите, за които сега стачкуват са от преди Боцко даже, че тия "нови"
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма ли кой да го гръмне тоя психопат, че вече не мога да понасям
34
0
 
4
 
! Отговори
уж-избирател преди 9 години
Останаха ли наивници да си въобразяват, че нещо избират по време на избори??? Нима нещо зависи от нас, освен с подпис в предизборната секция да узаконяваме досегашни злоупотреби и да даваме зелена светлина за нови такива???Всички публични личности са едни и същи - алчни, измамни, неграмотни, но прикрити зад общото благо!!!Който има някакъв мозък да си организира излизането от България, докато може.
33
5
 
22
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 9 години
Добре се справи "експерта" Орешарски, направи каквото можа за 1 годинаизточи здравната каса, фалира банката, спря Южен поток, изгони лекарите от болниците, спряха му еврофондовете, остави ни няколко милиарда дълговесега вече може да си ходи, да идва Бойко Борисов да оправя бакиите
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато започнва това управление не очаквах нещо добро, но вие разбихте всичките ми очаквания, задкулисието престъпността и некъдърността ви е НЕНАДМИНАТА, вие нямата ли съвест и страх от Бога, няма ли все пак нещо човешки добро във вас, немога да повярвам наистина!!!!!!!!!!!!!!!