Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ

Дейности по "Южен поток" трябва да спрат, припомня президентът
Обновена: 22 юли 2014 21:04 | 22 юли 2014 21:03, Екип на Investor.bg
100
Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ
Снимка: Архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта "Южен поток", до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Позицията е по повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с „Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта „Южен поток“, държавният глава изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него, се казва в съобщение на Прессекретариата на държавния глава.

Президентът напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин.

По-рано електронното издание на в-к Капитал писа, че на днешно заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг е трябвало да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България. Заседанието на БЕХ е завършило без вземане на решение, но няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим, посочва изданието.

С въпросния заем БЕХ е трябвало да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3,8 млрд. евро (според Ведомости цената му може да набъбне до 4,3 млрд. евро - бел. ред.) Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3,5 млрд. евро БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства, пише медията.

Вчера бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайко заяви, че правителството се кани да направи участието ни в Южен поток необратимо. Според информацията на Реформаторския блок правителството се готви да отпусне гаранции по проекта на стойност 100 млн. евро чрез Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), независимо от това каква ще бъде съдбата на „Южен поток”.

Също вчера Европейската комисия препоръча на Сърбия да спре работите по реализацията на „Южен поток“, докато проектът не бъде хармонизиран с европейското законодателство. "Европейската комисия не се интересува от тръбопровода като такъв, а от начина, по който се реализира проектът.“

Още икономически новини четете в Investor.bg


100
Още по темата: Южен потокПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб изгради пътищата с 80% европейски пари, което си е директно привличане на външни капитали в икономиката на страната. Жертвата на 20 - те % бюджетни средства многократно се изплати под формата на работа за хората и фирмите, качествен транспорт и инжекция на живи безлихвени пари в икономиката на страната. Пак глупави твърдения от необразовани кутевчетъа ;)Малко мисъл няма ли да видим днес или само недообразовани червенотиквеничковчета ще четеме днес?
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки мислещ ЧОВЕК, когато чете написаното по-долу си задава въпроса: Как може това население да се зове "НАРОД"? Срам и позор за тази пасмина. Срам ме е да се нареча БЪЛГАРИН.Отвращавам се от това позорно племе - путофили.
62
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И ТОЗ МИЖИТУРКО ,ПЛЕВНАЛИЕВ МИ СЕ ПРАВИ НА ГОЛЕМИЯ ПРЕЗИДЕНТ.РЕШИЛИ ГЕРБ,ЧЕ НЯМАЛИ ДА ВЛИЗАЛИ В ПРАЛАМЕНТА,АКО БСП НЕ СИ ПОДАДАТ ОСТАВКА.КАК ПЛЕВНАЛИЕВ,КАТО ПРЕЗИДЕНТ ОДОБРЯВА МЪЛЧЕШКОМ ТОВА ИЗНУДВАНЕ ОТ ГЕРБ-ЛОГИКАТА Е СЛЕДНАТА ТОЙ РАБОТИ ВЪВ ПОЛЗА НЕ РБ ,А НА ОЛИГАРХИЯТА.ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ И ТОВА МИШКАЛО ДА СИ ХОДИ ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО.ХОРА КОИТО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ПОЛИТИКА АУТ.МАШАТА НА ГЕРБ. ПРЕДПОЛАГАМ ПЛЕВНАЛИЕВ И КОМПАНИЯ НЕ СИ ВЪОБРАЗЯТ,ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГИ ОСТАВИ ДА УПРАВЛЯВАТ ПО ЗАКОНИТЕ НА ДЖУ
61
4
 
3
 
! Отговори
ДОГАЖДА МИ СЕ преди 6 години
По-голяма част от фискалният резерв на Република България е под формата на депозити в БНБ, а останала се държи в търговски банки.Помните ли какво казваха ГЕРБ цитирам по памет: БЪЛГАРИЯ Е С ДОвБРА ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА,ПЪРВИ СМЕ В ЕВРОПА ПО ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА"-само,че не било така това БНБ го показа и ГЕРБ са знаели за далаверите в КТБ и имат целенасочена политика за рарушаването на банковата система.Това не си го измислям законите го казват и показват как са действали незаконно
60
6
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
По закона на бюджетния дефицит не може да дойдеш на власт и да строиш пътища след ,като това не ти го позволява бюджета.Точно това направи ГЕРБ за 4г.Упрлавление,което не се е крепяло на икономически рамки и закони.А по тяхните действия ясно се вижда,че те са вкарали страната в още по-голяма инфлация.
59
3
 
9
 
! Отговори
АНТИТРОЛ преди 6 години
Тролове, гадняри, микроби, гущери и ***, ЗАСЕГНАТИ ПАРАДИГМИ, сълзи ронят за "ЮЖЕН ПОТОП"! Колко сте бе чоджум? Защо врещите като КОЛЕДНИ ПРАСЕНЦА а?
58
4
 
5
 
! Отговори
10милиарда преди 6 години
Бюджетният дефицит увеличава инфлацията косвено, а от своя страна инфлацията увеличава лихвения процент.По закона за бюджетния дефицит ГЕРБ са знаели тези лостове и механизми и умишлено са вкарвали страната в разходи.Сега искат да дойдат на власт и да вземат 10милиарда дълг и да кажат на масата"ЕТО НИЕ ВИ СПАСИХМЕ"НО ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
po dolen ot tozi ne e imalo v bg ,neznam tazi gnusna mishka kakav go darviu ili vaobshte moje li dago nadarvi !!!!!!!!!!!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
10милиарда преди 6 години
Когато държавата иска да оказва влияние върху икономиката прави целенасочено конкретни разходи. Тези разходи могат да бъдат най-различни. Например най-видимите разходи са тези за инфраструктура (пътища в натоварени райони, училища и детски градини в бързо разрастващи се населени места, болници, паркове в замърсените градове). Такъв тип разходи на пръв поглед не оказват влияние върху икономиката, но това не е така. Пътищата например подобряват комуникацията и увеличават "скоростта" (т.е. оборота
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-жалък и смешен клоун в БГ-политиката не е имало никога.
54
9
 
8
 
! Отговори
Дойн преди 6 години
Абе тоя що не си седне на задника най-сетне!Така и така наесен ще ходя до урните, с удоволствие бих го сменил и него!
53
10
 
15
 
! Отговори
Паркингджията преди 6 години
*** и миризлив комсомолски ***!!!
52
8
 
14
 
! Отговори
доктор Шнапсов преди 6 години
Давай Роска,всички олигархии и чужди корпорации са с теб. Ти си техния председател в скоби президент. Всички офшорки също са с теб. И Чехословакия е с теб. И Полша и СССР-ЕС. Давай Роска размажи бедните.Ще те потупат по гърба. И по главата ще те погалят нежно. По ***.
51
6
 
8
 
! Отговори
айде-е преди 6 години
съвеЦките шпиони не спят. Олигавиха терена.
50
9
 
4
 
! Отговори
Асо преди 6 години
Всяка държава си гледа нейните интереси,само нашата държава(ГЕРБ,ДПС) гледа интересите на САЩ. Нали това е целта да се спре "Южен поток" и да се пусне "Набуко" от Турция,защото така им отърва на САЩ
49
1
 
12
 
! Отговори
антигерб преди 6 години
Опростачиха цялата Държава.
48
1
 
18
 
! Отговори
V преди 6 години
Продай и майка си за пари .. безпринципна к*рво .Културно асимилирано нищожество. Никой не може да продаде делото и саможертвата на предците ми безнаказано . Да не би да си помислихте , че вашите евтини , к*рвенски животи , на напоени със сладостта на робията сервитьори и проститутки (евтина плът за англ. пенсионери ) , стоят над идеалът , за който велики хора са отивали на сигурна смърт .. идеалът -България . Той няма нищо общо със идеалът , който налагат САЩ, империите и про-римските запад
47
7
 
17
 
! Отговори
аз преди 6 години
Срам ме е да се нареча българин заради този на снимката..
46
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роско Офшорско Плевнелиев трябва да спре да живее.
45
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офшорко, отново се занимава с глупости!Толкова не може да прогледне и да разбере, че това, което му диктуват неговите ментори (да пречи на Южен поток) е изключително вредно както за Европа, така и за България.Европейските бюрократи приели някакви правила, половин година след като са сключени споразуменията за Южен поток. Сега под натиска на САЩ се опитват да налагат пост фактум сключените договори да се променят със стара дата. Какво право е това?!? Пародия. И тоя и той послушкото, вреди на БГ