Станишев: Не бягам, не искам БСП да понесе негативи за мои грешки

"Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт"
Обновена: 28 юли 2014 15:23 | 27 юли 2014 13:26, Камелия Цветанова
136
Станишев: Не бягам, не искам БСП да понесе негативи за мои грешки
Снимка: Булфото

Сергей Станишев поиска прошка от делегатите на 48-ия Конгрес на партията.

„Ако съм грешил - простете ми”, призова той и призна, че е поискал партията да има нов лидер, защото не можа да допусне заради негови грешки БСП да понесе негативи.

„Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се, но не защото бягам”, увери той.

Станишев обаче не скри разочарованието си от ДПС.

Още по темата
„Оттук нататък ще управляваме с други партии само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото. Затова днес БСП отказва да е партията, която е длъжна и нещо трябва да се оправдава. Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи, не и цената на съдбата на партията”, заяви той.

„Точно тази година на управление с мандата на БСП доведе до прекрачване на границите на търпението, толерантността и разбирането за компромис в политиката. Отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението, които са безпринципни. Недопустимо е да губим хора, да отстъпваме от левите си ценности. Няма как БСП, партията мандатоносител, да приеме ултиматуми за излъченото от нея правителство”, посочи Станишев.
По думите му БСП е доказала, че е коректен партньор в управлението.

„Видяхме, че ДПС са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт”, подчерта Сергей Станишев.

В същото време, въпреки слабите резултатите на последния вот, според него БСП не влиза в следващите избори като победена партия.

„Нямаме управленски провал, нито по време на Тройната коалиция, нито през последната година”, смята той.

Според него още преди хората да са се произнесли на изборите, ГЕРБ вече заявиха, че ще се върнат на власт и ще управляват чрез реваншизъм.

Той очерта песимистично близкото бъдеще на страната, ако ГЕРБ спечели изборите през есента - възраждане на полицейщината, замразяване на доходите, пенсионерите без коледни добавки, увеличение цената на тока, замразяване на енергийните проекти.

Ако ГЕРБ победят , "камък върху камък няма да остане от направеното в управлението ни от последната година", обобщи Станишев. Въпреки всички трудности именно БСП е партията, която, по думите му, случва нещата и това е голямата разлика с ГЕРБ.

Те управляват с оставеното от нас и консумират властта, мотивира се той.

„Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори отново? Как се случи така, че една партия, спечелила по-малко от 40% от гласувалите през 2009 г., заграби цялата власт в страната за по-малко от 4 години и защо стана възможно да злоупотребява с нея”, попита Станишев.

„През май 2013 година БСП беше права в търсенето на път отвъд ГЕРБ и техния политически кошмар”, заяви той и похвали успехите на БСП за последната година.

Сергей Станишев цитира и Маргарет Тачър и думите й: „В политиката съм заради конфликта между доброто и злото, но вярвам, че ще възтържествува”, като изтъкна, че вярва, че доброто ще възтържествува.

„Имам една мечта, която не успях да постигна и това е да видя самостоятелно управление на БСП. Да видя България променена и обновена след поне два мандата – истинско ляво управление. Аз знам колко непостижимо е това, но е единствено верният път”, каза още Сергей Станишев.

Той съобщи пред делегатите, че има намерението да се кандидатира за лидер на европейските социалисти и се надява, че БСП ще е първата, която ще излъчи и подкрепи неговата кандидатура.

Относно бъдещето на формата "Коалиция за България" Станишев смята, че той се нуждае от преосмисляне и отваряне към гражданското общество. Ако получа мандат от вас и от Националния съвет, съм готов да вложа много повече от моя опит и знания за работата във и с коалицията за засилване на нейния обществен, експертен, управленски потенциал и за постигането на максимален резултат на изборите, заяви той, който е председател на Политическия съвет на Коалиция за България.

По думите му някои ще кажат, че Станишев иска да бъде началник на новия председател на БСП, да му е чадър, да го командва, но дълбокото му разбиране е, че никой не бива и не може да бъде настойник на лидера на БСП. Партията не е резервоар на гласове за политически амбиции на когото и да било, отбеляза Станишев.

Той поиска от новия председател да дава шанс, перспектива на кадрите в партията, но също и да търси отговорност. По думите му промяна в БСП ще има, когато се върне силата на политическия дебат и аргументи.

Станишев сподели пред делегатите, че преди години от избирател е получил красив джобен часовник със заръка да помни завета на Левски - "Времето е в нас и ние сме във времето". Днес ще го предам на новия лидер на БСП със същото послание, добави той.

Тръгвам си от лидерството на БСП много богат с доверието и обичта на огромен брой хора, разчувства се накрая Станишев и благодари на хората, с които е работил. Той отправи специална благодарност към Стефан Данаилов, когото нарече свой учител.

Станишев завърши речта си с "Да живее България" и ръка на сърцето. Залата го изпрати с ръкопляскания и ставане на крака.

Вижте още във видеото на Bulgaria on air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: ДПСБСПКонгресСтанишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не за твои грешки ***, ЗА ВАШИТЕ КРАЖБИ, КОИТО ДОВЕДОХА ДО СТРАДАНИЕ И СМЪРТ НА МНОГО ХОРА СИ НОСИТЕ НЕГАТИВИТЕ!
110
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП може да е всякаква но поне не е лидерска партия. Представяте ли си на ГЕРБ да им умре лидера? Щото той ще е председател до гроб, партията си е лично негова, с нотариален акт.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бягай, милко гнусна, бягай...
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата с Доган или Миков - айде избирайте...
107
1
 
6
 
! Отговори
Еди Койси преди 9 години
Те погребаха България
106
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Завършил речта си със "...да живее България" .А бе всички тия на Позитано, верно на порно го обърнаха.Ако изчезнеш по най бързия начин заедно с цялата пасмина в залата , може и да тръгне България
105
2
 
10
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Как бе съсел,нали беше безгрешен!!! И ... сега какво е..а мамата на БСП сега да се стяга ЕСП!! Леле какво просто момче си!!! Ама то от такива родители какъв *** да излезе!!! Честито на Миков!! Сега полуициата пак ще го пази!!
104
1
 
14
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Безродникът,***,търпи еволюция по вертикалата.Преди баща му е крадял кокошки,сега синчето открадна само няколко милиарда от КТБ и си дига дърмите.Комунистите му казват на това,стратегическо отстъпление.Долен мерзавец.
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По това колко избиратели ще гласуват отново за БСП ще се разбере народ ли сме или само сбор от хора с дефектно мислене.
102
1
 
15
 
! Отговори
На добър път! преди 9 години
Бягаш, мишок, и още как! Върви по живо, по здраво в Брюксел, нека да ти се радват там и да ти е толкова добре, че повече да не се връщаш на жълтите павета!
101
2
 
8
 
! Отговори
ве преди 9 години
Сега е момента да пратим БСП в гробищата,това е исторически шанс да заровим тези терористи един път и завинаги
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ СИ ИМА ЕДНА МУТРА А В БСП ВСИЧКИ СА МУТРИ-МИЛИОНЕРИ С ОТКРАДНАТИ ПАРИ ОТ НАРОДА !
99
14
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Навремето народа не подкрепи Костов, а трябваше! Сега не подкрепи Станишев, а трябваше!Вероятно ще избере Тиквата - а не трябва!Как се нарича такъв народ???????
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪРВАТА ПРОМЯНА ,КОЯТО ТРЯБВА ДА НАСТЪПИ В ТАЗИ ПАРТИЯ Е ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО ОТ БСП НА БЪЛГАРСКА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ !
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП ЩЕ СИ ОСТАНЕ С ПАРАДОКСА НАЙ-БОГАТИ -МИЛИОНЕРИ -РЪКОВОДИТЕЛИ НА ПАРТИЯТА И НА-БЕДНЕН ,ГЛАДЕН И ЗАВИСИВ ЕРЕКТОРАТ ! ТОВА СА ФАКТИТЕ ДРАГИ СОЦИАЛИСТИ-КАПИТАЛИСТИ !
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ ГО ПОДКРЕПИМ ЗА ПЕС ,КОЛКОТО ТОЙ ПОДКРЕПИ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА !
95
14
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Надявам се, че като лидер на ПЕС Станишев ще продължи да е полезен на страната
94
8
 
0
 
! Отговори
Катя преди 9 години
Първото задължение на лидерите е да обединяват, а не да разединяват" - много точно казано от бившия червен лидер напълно съм съгласна с него
93
16
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Сигурен съм, че Сергей Станишев ще получи не само подкрепата на българските социалисти, а на всички такива в Европа, защото няма как и другите да не оценят (както и досега са правили) изключителните му качества във сферата на политиката
92
16
 
2
 
! Отговори
Симона преди 9 години
Станишев си остава най-успешния ни политик от началото на демокрацията у нас