Мерджанов видя опасност от президентска република

"С Миков БСП е на ход", убеден е шефът на соцдепутатите
Обновена: 28 юли 2014 14:07 | 28 юли 2014 10:22,
54
Мерджанов видя опасност от президентска република
Снимка: архив БТА

Шефът на групата на червените депутати Атанас Мерджанов предупреди, че България пред опасността на формирането на президентска република. В сутрешния блок на БНТ той обяви, че искането на държавния глава за повече правомощия на служебното правителство е на ръба на Конституцията. Мерджанов беше категоричен, че БСП ще търси съдействие от партии в парламента и извън парламента, за да се запази парламентарната република.

Още по темата
„Ние сме пред прага на опасността, веднъж заявена от АБВ, втори път дефакто демонстрирана от сегашния президент, да бъде наложена системата на президентска република“, каза Мерджанов. Той призова другите формации да обявят дали подкрепят тази визия, или не. „Ще търсим съгласие с останалите партии и извън парламентарни, ако е необходимо, за запазване характера на демокрацията и на парламентарната република“, каза още Мерджанов.

Шефът на червените депутати отново повтори, че БСП не подкрепя поисканата от правителството и подкрепяна от ГЕРБ и ДПС, както и от президента, актуализация на бюджета. „Тя е доста спорна“, каза Мерджанов. Според него с предложението за ремонт на бюджета се създават предпоставки за излишен комфорт на служебното правителство.

„Освен това президентът и мнозинството, което сега се създава в парламента, излъчват рискови знаци за нарушаване на конституцията“, каза Мерджанов и конкретизира, че има предвид идеята да се даде мандат на временния кабинет да тегли заеми.

В петък в обръщения към депутатите държавният глава поиска от Народното събрание да даде мандат на служебното правителство да сключва споразумения с чужди държави и международни организации за теглене на външни заеми. Същия ден ДПС и ГЕРБ успяха сами да прокарат решение за свикване на извънредно заседание на парламента въпреки волята на БСП, на което да се обсъди и приеме актуализацията на бюджета.

„Коалицията е БСП-ДПС е факт, когато се подкрепя нов бюджет, очевидно има ново мнозинство“, категоричен е Мерджанов.

Председателят на ПГ на Коалиция за България коментира и вчерашния конгрес на столетницата, който избра Михаил Миков за лидер на БСП. Според него наличието на 9 кандидати за лидер и битката между тях показва, че в БСП има много кадърни хора и че това е най-демократичната партия в България.

Мерджанов даде да се разбере, че промяната в БСП след избора на нов лидер трябва да бъде насочена към вътрешната политика. „Миков познава много добре вътрешната обстановка в страната, структурите на БСП, знае националните баланс и това негово предимство може да даде възможност за реалистично изработване на управленска програма“, каза шефът на депутатите от левицата. 

„БСП сега е на ход“, каза още Мерджанов и допълни, че социалистите отново ще се борят за победа на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиците са зле маскирани кокошкари. 25 години започват всичко отначало, а ние като аутсайдери стоим все в началото и на всичкото отгоре потъваме. Затова отговорността трябва да се поеме от президента и посочено от него правителство. Другите ги видяхме какво представляват.
42
2
 
0
 
! Отговори
патрон преди 9 години
До Bubblesза да не се дупиш на запад се дупиш на изток. Извод ? Все си надупен и после надупчен.
41
0
 
3
 
! Отговори
За президентска реп. преди 9 години
Това че преди сме имали диктатори и монарси не означава ,че не можем да имаме такъв демократично избран президент.
40
1
 
3
 
! Отговори
За президентска реп. преди 9 години
В Българската история, държавата винаги е била добре при силен монарх или диктатор. Самия ни манталитет ни е такъв,че като парламентарна република всеки ще гледа да върти далавери, а дори да има някой който да иска да работи за държавата. То гласът му ще бъде изгубен в този на мнозинството далавераджий, шуро баджанаци и тем подобни индивиди.
39
0
 
7
 
! Отговори
toti преди 9 години
Изглежда всички ги естрах от Президентска Република щото ще им истинат местата некадърници такива за 25 години какво направихте
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от БСП са уникално нагли ***. Нямат никаква съвест, никакво достойнство.
37
1
 
4
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Явно личи подготовката за продължително управление на държавата от служебното правителство,значи от Борисов чрез Плевнелиев.Коалиционно, или някакво друго фалшиво правителство е само прах в очите на опростелите "животни",(хората искаха оставка).Простият мисли, че всички са прости като НЕГО.
36
1
 
8
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До Анонимен(34)На големите сили на света са федерации(президенстки републики), какви диктаторски измишльотини ти ражда празната кратуна?Пил ли си си лекарставата днес?
35
3
 
9
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Нема лошо бе другарю Мерджанов,стига Президента да не е от Вашата КРАДЛИВА ПАРТИЯ !!!
34
4
 
6
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До Анонимен(40)Я ми кажи като си толкова на ти - алчните западняци с какво са ни помогнали досега?Я сега си помисли Русия колко пъти ни вади от калта!Опасни за България са всички плиткоумни индивиди като твоя милост които си въобразяват че от запад ще дойде спасение.Всъщност истината е че нито от запад нито от изток ще дойде спасение, спасението ще дойде единствено и само когато запретнем ръкави и започнем да работим здраво, вместо да се дърляме кой щял да ни оправи.
33
3
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Това не е опастност бе, Мерджанов. Това ще е спасението на България. Да се махнат 240 търтей, всеки от които гледа да докопа някакви схеми, далавери и да смуче. Опасното ще е за такива като тебе, които ще трябва да вършат някаква истинска работа и да прилагат умения, доколкото го имат. Доста от вас биха били гладни.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП свърши курса, сМуков ще има да и прелива за Бог да прости, но Бог няма да й прости, не и на партията на олигархията!
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истинската опасност са проруските партии в бг и тези ,субсидирани с руски пари.БСП е една от тях-южен поток,аец ,Бургас -А.. са от руски интерес и нямат нищо общо с българския'
30
2
 
2
 
! Отговори
Bungurov преди 9 години
E ,pak li BSP e na hod? Moze ,no samo na zaden.Malko da si podrediat partijata parvo.
29
2
 
5
 
! Отговори
до Тошко преди 9 години
За филията с мас ли става въпрос не мерси!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova nedorozomenie edva li shte e vtori mandat preziden,Da Toshko saglasen sam s teb na bg i trqbva diktator koito da vkara vsi4ki kradlivi politici do sega vatre v zatvora zaedno s tozi nastoqshtiq prezident kradec .
27
8
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
И кой ще е Президент главния санировчик на България слугата на Буда и САЩ негово неадекватно величество Плевнелиев!По добре да станемСополанска република!
26
6
 
8
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
На България не и трябва ПОЛИТИК-ПРЕЗИДЕНТ! На България и трябва ДИКТАТОР, които да сложи ред сред политиците!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миков е мека Мария, Мерджанов ще го води за носа.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България няма политици. Единственият начин за излизане от унизителното положение е президентска република. Нека един да отговаря пред народа, стига с тези колективни отговорности.