Борисов склони да прати депутати в НС заради бюджета на НЗОК

"Правя го, защото болните хора имат нужда"
Обновена: 1 авг 2014 15:30 | 1 авг 2014 14:15, Камелия Цветанова
193
Борисов склони да прати депутати в НС заради бюджета на НЗОК
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов склони да промени позицията си за бойкот на парламента и да изпрати свои депутати в понеделник на извънредното заседание, за да одобрят окончателно актуализацията на бюджета на НЗОК.

„Мога да направя последен и единствен компромис за пациентите и лекарите“, обеща той.

Още по темата
Борисов призова мнозинството да каже от колко депутати има нужда, за да се осигури кворумът от 121 народни представители и да се отпуснат още 225 милиона лева на НЗОК, въпреки че Касата настояваше за над 300 милиона.

„Пребройте колко ви трябват, 10-15 души, да ми кажете и ще дойдат в понеделник и го правя само защото имат нужда болните хора“, обеща той.

„Много е обидно да ни викат "Горчиво" от БСП сега, защото благодарение на ДПС се изживяваха като управляващи“, оплака се Борисов.

Според него явно всички обвиняват ДПС в какво ли не, но когато дойде време да се взимат важни решения, те се държат най-отговорно.

Борисов отново припомни за „Атака“ и попита БСП и ДПС защо ги забравят само месец.

От изказването на Борисов по време на консултациите обаче не стана ясно дали депутатите от ГЕРБ ще подкрепят актуализацията на държавния бюджет, защото той беше прекъснат от председателя на парламента и лидер на БСП Михаил Миков.

„За актуализацията, щом като Миков казва, че не се налага.....“, започна Борисов, но Миков настоя да не го тълкува.

По време на дебатите лидерът на левицата на няколко пъти влезе в конфронтация с Борисов, а и с Росен Плевнелиев.

Социалистът упрекна Борисов, че си мени позицията непрекъснато, а пък Борисов гневно му отговори: „Кой си мени позицията?! Вие нямате позиция, не знаете, че строите ядрен реактор“.

"Искам да се знае, че за да не се актуализира и всички тези неща, които вие изчетохте и ние дадохме като сметка, се дължи на позицията на БСП, че не е необходимо", каза пък Борисов и веднага бе прекъснат от Миков отново с молба да не се тълкуват думите му.

"Казах ви, че няма в историята от 25 години Министерски съвет, който да разполага с 3,5 млрд., без да е ясно за какво отиват. Това са пари, не ваши и мои, а на българските данъкоплатци и без ясно разписване - защото в мотивите не пише "за строители и прочие"... И аман от тази патетика! Ще има изборна кампания, тогава ще я проявим. Не ме тълкувайте повече, каквото съм казал, съм казал", каза Миков на Борисов.

На въпрос на лидера на ГЕРБ кой е писал актуализацията на бюджета, Миков отговори, че тя е внесена от Министерския съвет. Запитан от Борисов кой е мандатоносителят, председателят на 42-рото НС отговори: "Мандатоносителят приключи, отиваме на избори".

Миков направи забележка и на президента заради думите му, че ако не се приеме актуализация на бюджета след три месеца, ситуацията ще бъде драматична.

"Господин президент, моля ви без тези политически квалификации. Защото евентуална некадърност на евентуално правителство не може да се поставя за днешната ситуация. Нека си вършат работата без парламентарен контрол, на спокойствие. Но да се прехвърля всичко на историята, не е коректно", обърна се Миков към държавния глава.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък след като отново заяви позицията на движението, че подкрепя актуализацията и на НЗОК, и на държавния бюджет, се опита да убеди и БСП и ГЕРБ в необходимостта от това без значение в какво сътрудничество вече обвиняват ДПС.

"Независимо кой какви възгласи, коалиция "Бостан" ли беше, или "Горчиво", или коалиция КТБ ще обвиняваме...", каза Местан и започна разяснения за думата „бостан“.

"Бостан е турска лексема в българския език, но се среща и в една фолклорна песен, когато лирическият герой среща изгората си в бостана на Кольо Рашков. Препоръчвам ви да прочетете тази фолклорна песен и ще видите, че седящите тук не можем да бъде припознати", отбеляза лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унизително е да си депутат от ГЕРБ. Ползва ги (ТОЙ) като неодушевени предмети (бройки). Ако тези хора имат грам останало им достойнство - да не ходят по гайдата му.
118
7
 
9
 
! Отговори
Благодарим, Бащице! преди 9 години
Ти си наша единствена опора, светъл лъч в безмисления ни живот! За теб живеем, както ти живееш за нас!
117
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До тра-ла-лаименно - странно е как кутевци не са му ултраси
116
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Борисов склони да прати депутати в НС"А бе тези нещастници да не са колети ,че да ги праща ? Е га ти държавата щом голяма част от депутатите не ги праща в парламента народа ,а една самовлюбена мутра.
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът е дали бюджета ще мине с вазелин или без вазелин.
114
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов от бързане да склони за пращането на депутати, рязко се наклонил напред, паднал му феса и си изтървал ибрика :)))
113
1
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Борисов, какво стана с делото ти срещу Данчо Ментата, който те нарече 'мутра'? Защо така набърже затихнаха нещата в тази насока?
112
1
 
21
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Пешко... тя тайфата, наречена ГЕРБ е млада, ама съставена от стари червени кадри... при това нямат мнение, различно от прЪвия партиен ръководител. Изобщо: една партия, едно сърце, един ум- този на Боце... авторитаризъм.
111
4
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До superама разбира се, че слагам всички - и костов, и Симеон и т.н. Въпросът е друг - в момента пред електората има два пътя. Много е важно какъв ще е изборът - той ще покаже ще мърдаме ли напред или ще си останем в тинята, при което ще се радваме на това, което пише в дума и пик бг.
110
0
 
24
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Тоя пак се е помислил за спасител на нацията. Друг е въпроса, че по негово време някои лекарства гонеха надценка 500%, други изобщо ги нямаше, но иначе го прави за болните хора. Смешен, самовлюбен, некадърен и *** пожарникар! Вън от България! ВЪН!!!
109
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баце е склонен? Ха-ха!Ние видяхме, че е най-склонен да бъд..... булката на Местан!
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ е променлива партия, не може да им се вярва на обещания. За актуализацията на бюджета се изметнаха 3-ти път, а за това дали ще правят коалиция с ДПС се изметнаха за 21 пореден път. Броя им колко поти казват едно и след това се отричат от думите си и казват друго.
107
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И що за гербаджийски цирк ни разиграват Плевнелиев и Борисов? Борисов е натиснал марионетката си Плевнелиев да издърдори всички тези неща, уж че са негова инициатива като президент, а Борисов ужким се дърпа, че 'го правел заради искането на президента и заради болните хора'. А тя работата е ясна - Борисов се уплаши за рейтинга си, заради реакцията на хората за общото гласуване на ГЕРБ и ДПС, затова се разиграва целият този цирк в стил "пия, но с отвращение".......
106
1
 
16
 
! Отговори
до младите преди 9 години
учете езици и се махайте от бостана. Тук има само унижение на нормалните хора.
105
2
 
14
 
! Отговори
С камион или каруца преди 9 години
Колко кила депутати ще прати бостаня? Ама как хвалеше ДПС само...мауееее...И какви пози, какво нящо...
104
0
 
10
 
! Отговори
super преди 9 години
До Пешко 100,,Ами електората?'' както казва Н.Б.боко тиквенски ,,Е лош мат'рял'' - но му вярва ( толкова за менталните проблеми) , но защо изпускаш интруктажите на боко и цвъко в щатите или за теб е нормално ?Къде забрави симеончо който накрая стигна до ,,Не ме гледайте какво правя , а ме слушайте какво говоря ." , къде остана костовата женичка с продажбата на нивички ( за по над 30 000 евро годишно - докато завършат щерките в Италия) .
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бобчо, води ни към светли бъднини, в теб ни е надеждата.
102
0
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 107 ... напред я... "Бивши *** нЕма"- според лексиката на гербера, който е воден кат' добиче от "***, син на ***"... Да-а, ментални проблеми... за част от обществото, които доказват лошото здравеопазване.
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казах ли ви - този отново ще се изметне от думите си. До понеделник има още 2 дена, за да се изметне, че няма да осигури кворум.
100
10
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До тра-ла-лае, буквално може да не са били тези думи, но смисълът е същият. Да не напомняме как Стойнев уверяваше, че в края на мандата сме щели да сме малко след Германия. Иначе да - герб е лидерска партия отвсякъде. Но защо се изненадваш - това е партия на 6-7 години, не е супермегадемократичната стара другарка 120 годишната едва кретаща старица