Строителите: Нямаме повече резерви да кредитираме държавата

Хиляди ще останат без работа, ако държавата не плати на бизнеса
Обновена: 4 авг 2014 11:27 | 4 авг 2014 11:27, Камелия Цветанова
18
Строителите: Нямаме повече резерви да кредитираме държавата
Снимка: Булфото, архив

В деня, в който парламентът ще обсъжда окончателна актуализация на бюджета, от Камарата на строителите призоваха депутатите да загърбят партийните си интериси и да одобрят промените в макрорамката, така че държавата да може да се разплати с бизнеса.

Още по темата
Ако това не се случи, от браншовата организация предупреждават, че стотици малки, средни и големи строителни фирми и доставчици на материали и услуги за строителството ще фалират, а хиляди работници и служители ще останат без работа.

„Спирането на плащанията по Оперативните програми и невъзможността на държавата вече осем месеца да възстанови плащанията от ЕК създаде реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство и нанасянето на огромни щети за държавата от неизпълнение на поетите ангажименти към Европа. Особено критично е положението по Оперативна програма „Околна среда”, където са в ход изграждането на обекти за над 2 млрд. лв, като неразплатените към момента средства са над 500 млн. лв.

Неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата, че изтича програмният период, ще доведе до сериозни загуби за страната, както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. лева, от които над половината са задължения към строителните фирми”, припомнят от Камарата.

Оттам са категорични, че нямат повече резерви да кредитират държавата.

Заради това строителите настояват парламентът да осигури необходимия финансов ресурс за разплащане по договорите при предстоящото обсъждане на актуализацията на бюджета и да бъдат предвидени и записани целево средства в размер на един милиард лева за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към строителните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък нямам нерви да гледам как такива фирмички приемат държавни поръчки, крадат пари и си бият шута. Бачкат с най-евтините материали а шефчетата им карат коли за стотици хиляди.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЪРНИ ПАРИТЕ, БОКОКъдето са седемте милиарда от заемите, които изтеглиха комунистите за една година....
11
4
 
17
 
! Отговори
ВЪРНИ ПАРИТЕ, БОКО преди 9 години
КЪДЕ СА ПАРИТЕ,КОИТО ОТКРАДНА БОКО ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗА МАГИСТРАЛИТЕ.ТОВА СА МИЛИАРД И ПОЛОВИНА.И КОГАТО МУ КАЗВАТ,ЧЕ ГИ Е ОТКРАДНАЛ Е ТОЧНО ТАКА,ЗАЩОТО СЪС СТРОИТЕЛИТЕ НЕ СЕ Е РАЗПЛАТИЛ КАКТО СТАВА ЯСНО.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ВИНА ЗА ГРАБЕЖА НА ГЕРБАВИТЕ.НЯМА НИЩО ПО- СИЛНО ОТ ИСТОНАТА.
10
6
 
16
 
! Отговори
КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ЗК преди 9 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ СЕ РАЗПЛАТИ С БИЗНЕСА ЗА РАЗЛИКА ОТ МУТРАТА,КОЯТО ГО РЕКЕТИРАШЕ. КАКВО ИСКАТ СТРОИТЕЛИТЕ,ВМЕСТО ЧАСТНИКА СОБСТВЕНИК ДЪРЖАВА ЛИ ДА ПЛАЩА.ЩОМ КАТО ПЛЕВНЯТА ГОВОРЕШЕ ЗА"ДОСТОЙНИТЕ СТРОИТЕЛИ",ЗНАЧИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СА ОТ БОКОВО ВРЕМЕ.И КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ МУТРАТА ДА ПЛАЩА.САМО ЧЕ НЯМА ДА ПЛАТИ,ЗАЩОТО Е МУТРА. И ЗА КАКВО ДЪРЖАВАТА ДЪЛЖИ НА СТРОИТЕЛИТЕ? ЗА *** МАГИСТРАЛИ ЛИ.АМИ НАРОДЪТ АСФАЛТ НЕ ЯДЕ.ДА ИМ ПЛАЩА БОКО ТИКВЕТО,ОТ ЗДРАВНАТА КАСА,НЪЛ ТЪЙ.КЪДЕ СА 1,5 МЛРД ОТ НЗОК?
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех тези строители... Нали комунистите казаха, че са се разплатили с бизнеса... Аааа, те са се разплатили на своите, ясно.
8
3
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Тези нестници от т. нар. "бизнес" да си налягат парцалите и да започнат сами да си изкарват парите, вместо постоянно да муфтят държавата. Ако смятат, че държавата трябва да им спосорира бизнеса, значи не стават за предприемачи и всичко тябва да се национализира.
7
1
 
17
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 6... написал си само част от фактите. По договор, първо трябва да се построи отсечката и да има акт 16... даже да е пусната в действие. Едва тогава се плаща. За сега това условие не е изпълнено. А продължаване на строителството ще има, ако има пари. ЕС не дава пари за строителството на АМ Хемус и ако няма предвидени в бюджета, мащините и хората ще спрат от януари.
6
4
 
23
 
! Отговори
Ням преди 9 години
И на чий гръб ще е всичко това?Защото "актуализация" означава нови заеми,които ще се връщат с лихвите!Писна ни вече от такива "капиталисти",които живеят на гърба на държавата т.е. на народа!Да сте си правили добре сметката като сте наемали обекти!
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойдоха комунисти и *** държаваата.От ЕС им спряха пак парите и те сега ще фалират държавата.
4
3
 
27
 
! Отговори
D: преди 9 години
Защо държавата да се разплаща със строителите след като парите ги откраднаха държавните органи? Аз не съм съгласен да плащам повече ! Да плащат крадците , къде е съдебната система или и тя краде на равно с политиците ?
3
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не подкрепям Орешарски,обаче да си кажем както си е-спирането на плащанията е по отношение на разходи, декларирани към нея в периода 2010 г. 2013 г. включително,та кой беше тогава на власт-същия,който сега искате да върнете отново ,та да загазим в Блатото още по-дълбоко
2
7
 
26
 
! Отговори
Май Манолов преди 9 години
Значи остават без работа. Червените *** казаха, че не се налага актуализиране на бюджета и тва си е. Не се налага, защото държавата не се е разплатила с бизнеса, за това. Мъката тепърва започва.
1
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааааа, що ривете бе, управлението на Оглушарски е много хубаво, отърва ви от страха, от фалитите, разплаща редовно ДДС, отвори нови 250хил. работни места, увеличи мйчинските и пенсиите, спре флашките, оправи митниците, стартира Белене, Козлодуй и Южен поток, човека сварчик стана само и само бизнеса да е доволен, що сяяя праите така не е честно????