Бездействието при криза е недопустимо, заяви Плевнелиев

Служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар
Обновена: 5 авг 2014 14:41 | 5 авг 2014 11:09, Веселина Йорданова
56
Бездействието при криза е недопустимо, заяви Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още на първото си заседание служебният кабинет ще номинира за еврокомисар Кристалина Георгиева.

Още по темата
Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност. То е и възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети, заяви държавният глава, който представи състава и приоритетите на служебния кабинет.

Сред тях Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с ЕС, "България в НАТО 2020", подготовката за влизане в Банковия съюз. Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо, отсече Плевнелиев.

По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и и такъв подход не може да се очаква от служебното правителство.

Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за раздутите разходи, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, обеща Плевнелиев.

Президентът разкритикува 42-то НС, което останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му. По думите му съзнателният отказ от поправяне на грешките означава по-малко сигурност в държавата в този преходен период.

Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които по технически съображения и въоръжени с партийна пропаганда и опорни точки, пропуснаха опорните точки на народа, отсече той.

Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес, категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев заяви, че ревизия на бюджета ще има и тя ще бъде изготвена и внесена от служебния кабинет още в първите дни на 43-то НС.

Президентът съобщи, че инициираната от отиващото си правителство програма за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите от наводненията, както и за изплащане на дължими суми по европрограмите.

Според Плевнелиев служебното правителство ще наследи неразплатени огромни суми и демотивирани строители, общини и други бенефициенти точно в месеците, в които трябва да направим последен решителен опит за реализиране на европейските милиарди.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като критична. По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация, изтъкна той. Държавният глава съобщи, че служебното правителство ще инициира създаването на енергиен борд с участието на международни партньори и ще върне интегрирания подход в енергетиката - "всички на масата за решаване на проблемите в този проблемен сектор, а не сделки с богоизбрани и то под масата".

Плевнелиев изреди редица задачи на служебния кабинет - в образованието, правосъдието, за работещо електронно правителство.

По думите му за организиране на свободни и честни избори в МС отново ще заработи Граждански борд.

Все пак президентът напомни, че служебният кабинет е ограничен по време и правомощия, но по думите му може да направи важни стъпки, които следващият кабинет да надгражда.

Служебният кабинет ще работи за това настоящата ситуация да е повратната точка за повече стабилност и диалог, обеща той.

Предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври. Утре президентът ще разпусне с указ 42-то НС и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната. В заключение Плевнелиев напомни на политиците, които ще водят предизборни битки, че "най-важна е победата на обикновения човек".

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Ааааааааааа преди 9 години
Бойко-Винету си е извадил х-я от устата на тоя лигльо.
38
3
 
6
 
! Отговори
VUNOTBULGARIQ преди 9 години
ЖАЛЪК Е ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ!
37
1
 
1
 
! Отговори
LUJEC1 преди 9 години
***!
36
3
 
4
 
! Отговори
antiGERB преди 9 години
Махайте го тоя бездарник!
35
0
 
4
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Бездействието,не само при криза, а изобщо е недопустимо,когато става дума за управление на държава.Много трябва да се работи в посока на това-гласуването да стане задължително и правото на глас да имат само хора с минимум средно образование.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УМЕН ГУЩЕРiA ti be, reptilcho, i TI. Zashto zabravi sebe si? Ti si ot kategorijata na kasketliite djadkovtsi, a vse se butash mezjdu mladite.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой да си спомня нещо, което Кристалина чрез фондовете на ЕС да е направила за бедстващите райони в България? Дойде в Аспарухово, призова хората да пускат смс-и и дотам. За Мизия досега не съм чул и дума от нея. Всичката ни работа такава.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ma, nogu uman Mister prezidentot, be-e-e-e-e-e... A zine, a - uf-f-f-f - sanirane-e-e-e-e-e-e-e-e-e-ei.
31
1
 
6
 
! Отговори
бай пенчо преди 9 години
А празноговоренето какво е г-н Президент, а неизпълнените обещания, а разделениетона хората,а прозрачните лупинги на разни политици? Вярно е,че в България останаха многомалко умни хора, но впе пак ги има.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закривай държавата
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дето се вика: първи ден - първа катастрофа - номинация на Кристалина!По-малко работете, моля ви се!
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този за ОСТАВКА не е ли чувал ???
27
0
 
9
 
! Отговори
Нема такава държава преди 9 години
Е сега е момента Гея и *** да се цункат и да направят контра-правителство с премиер Прасето!Те нали са по контрите?
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте врякали.За какви партии пак философствате.Уж говорим за експертно правителство,а ний пак партии,та партии.Служебното правителство с Марин Райков бе в пъти по-добро от това на Орешарски и май щеше да бъде по-полезно,но като сами си гоним късмета,кой ни е виновен.Но с изборите се пооляха.Навярно затова президентът назначи правист.Да не се повтори старата грешка.
25
0
 
8
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Виждам един червен *** станал лилав от злоба. Все едно п....а Вигенин е по добър от Кристалина. Колкото и да злобееш свърши власта на БСП-ДПС.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименщо да викаме бе - човека се е опомнил за ралзика от вас
23
1
 
7
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вече над 10 години неграмотни и необразовани хора от ДПС т.н. Български турци стопанисват язовири за да гледат риба. Тези *** нищо не ги интересува, само гледат печалбата, ако ще и цяла България да се удави. Накрая нека кажем на по младите , че БСП и Луканов създадоха противоконституционната партия ДПС , а и сега БСП и ДПС управляват т.е. крадат заедно.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оная дето щеше да оправя прираста на България с резани карабини.г-жа Сталинка Георгиева.Расиме, Расиме, че си продажно мекотело го знаем, само не ни казвай, че вали дъжд като храчиш.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Като главнокомандващ си е поставил за цел да се бори за боеспособни Въоръжени сили, но досега само е дал своето да" за намаляването на армейската численост. Да ходи редовно в парламента, също вече не му е приоритет, защото от откриването на 42-рото Народно събрание той не се е вясвал при депутатите. Едно от малкото обещания в графа изпълнено" пък е лично дело на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя действително осветли правилата за помилване и за получаване на българско гражданство.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
За референдумите, лансирани от него напоследък, той не се допита до никого освен до ГЕРБ. Фондът за иновации и подкрепа на младите хора в науката още виси във въздуха, а диалогът за здравеопазването няма изгледи дори да се организира.