Бездействието при криза е недопустимо, заяви Плевнелиев

Служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар
Обновена: 5 авг 2014 14:41 | 5 авг 2014 11:09, Веселина Йорданова
56
Бездействието при криза е недопустимо, заяви Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още на първото си заседание служебният кабинет ще номинира за еврокомисар Кристалина Георгиева.

Още по темата
Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност. То е и възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети, заяви държавният глава, който представи състава и приоритетите на служебния кабинет.

Сред тях Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с ЕС, "България в НАТО 2020", подготовката за влизане в Банковия съюз. Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо, отсече Плевнелиев.

По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и и такъв подход не може да се очаква от служебното правителство.

Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за раздутите разходи, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, обеща Плевнелиев.

Президентът разкритикува 42-то НС, което останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му. По думите му съзнателният отказ от поправяне на грешките означава по-малко сигурност в държавата в този преходен период.

Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които по технически съображения и въоръжени с партийна пропаганда и опорни точки, пропуснаха опорните точки на народа, отсече той.

Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес, категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев заяви, че ревизия на бюджета ще има и тя ще бъде изготвена и внесена от служебния кабинет още в първите дни на 43-то НС.

Президентът съобщи, че инициираната от отиващото си правителство програма за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите от наводненията, както и за изплащане на дължими суми по европрограмите.

Според Плевнелиев служебното правителство ще наследи неразплатени огромни суми и демотивирани строители, общини и други бенефициенти точно в месеците, в които трябва да направим последен решителен опит за реализиране на европейските милиарди.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като критична. По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация, изтъкна той. Държавният глава съобщи, че служебното правителство ще инициира създаването на енергиен борд с участието на международни партньори и ще върне интегрирания подход в енергетиката - "всички на масата за решаване на проблемите в този проблемен сектор, а не сделки с богоизбрани и то под масата".

Плевнелиев изреди редица задачи на служебния кабинет - в образованието, правосъдието, за работещо електронно правителство.

По думите му за организиране на свободни и честни избори в МС отново ще заработи Граждански борд.

Все пак президентът напомни, че служебният кабинет е ограничен по време и правомощия, но по думите му може да направи важни стъпки, които следващият кабинет да надгражда.

Служебният кабинет ще работи за това настоящата ситуация да е повратната точка за повече стабилност и диалог, обеща той.

Предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври. Утре президентът ще разпусне с указ 42-то НС и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната. В заключение Плевнелиев напомни на политиците, които ще водят предизборни битки, че "най-важна е победата на обикновения човек".

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са "красивите" и "умните" проституиращи да хленчат срещу избора на служебен премиер на този настъпан червей на снимката? Близнашки беше член на БСП допреди няколко месеца. Къде сте бе платени нещастници? Айде скачайте и викайте "оставка" бе ***.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Той ще бъде запомнен сред средноевропейските лидери като президента, бъркащ Чехия с Полша. Да бъде президент на регионите", също не е сред успешните заявки, защото и досега Плевнелиев не ходи редовно на срещи с избирателите си. Организирането на дебати преди вземането на ключови за държавата решения също отива в неизпълнените обещания.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
За лустрацията вече се е погрижил и в канцеларията му няма агенти на бившата Държавна сигурност. Точка 5 от плана Плевнелиев" обаче все повече отива в графа неизпълнено" - да работи за репутацията и доброто име на България" заради непрекъснатите му гафове както в национален ефир, така и сред чужди дипломати.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Списъкът с обещанията замръзна. 40 ангажимента заяви Росен Плевнелиев с встъпването си в длъжност през януари 2012 г. Още в първите седмици от мандата си държавният глава започна прилежно да го попълва. От година насам обаче той стои на все едно и също ниво и повечето точки още са отбелязани с курсив: в процес на изпълнение".
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Не слушайте Плевнелиев! Неграмотните с власт могат да натворят куп глупости. Той разлайва кучетата само по заповед от Банкя. Това не е негово мнение, защото той едва ли има такова!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роската ще номинира Сталинка, дето иска да ни подобри демографската картина с ислямско-африкански пещерняци, какъв ***.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Всъщност не се учудвам особено на поредната нескопосана инициатива, идваща от Дондуков2. Както разбрахме съвсем наскоро, не е толкова сложно да те назначат там на работа. Напълно достатъчно е да се повъргаляш малко на жълтите павета, да изкряскаш два -три пъти оставка и службата е гарантирана.
12
7
 
5
 
! Отговори
Защо бе БОЖЕ? преди 9 години
Докъде доживяхме?Това лай-о, да размахва пръст и да чертае бъдещето на нацията.Това се получава когато не образованите и простаците надделеят над образованите хора.Може да си ***, мошеник но ако си с мускули *** ще те последват. И ще се стремят да унищожат образованите.Образован - това е гнусна дума в речника на мутрягите.Е, какво чакаме от тая пионка, когато господарят му е *** от класа?
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Предателят Близнашки, толкова му целува ***, че капка на съмнение не остана, че ще бъде възнаграден!
10
5
 
9
 
! Отговори
дддд преди 9 години
Служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар - Че нали още няма служебен кабинет? Че нали той ще действа независимо? А кой реши, че Служебният кабинет ще номинира Кристалина? Ако това не ви говори нищо, здраве му кажи....
9
5
 
6
 
! Отговори
lyudmil stoyanov преди 9 години
Сега е много важно да не се допусне служебното правителство да не излиза от границите на правомощията се - подготовката на парламентарни избори. Номинирането на Кристалина НЕ Е в правомощията му. ... или ще четем Конституцията като дяволът - Евангелието???
8
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
падна от власт БСП на станишев,готви се да дойде на власт БКП,на борисов,цецка и т.н.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошите новини за кутевчетата следват една след друга.
6
2
 
10
 
! Отговори
кк преди 9 години
И кой ще направи този анализ, г-н Президент! Пристрастния професор Г. Близнашки или онова недоносче Румбата Порожанов, който както слушам сте решили да го правите Министър, и понеже за Финансов няма желаещи, ще го нахендрите него там... Браво Росене, браво Плевнелиев...
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП-то не оставиха пари на служебното правителство за да залъгва народа, така че единствената насока за действие на служебното правителство е да осигурява зрелища - например станишев зад решетките или доган проснат на земята закопчан с белезници.
3
5
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 9 години
Значи събери всички политици без тия от Атака и ги впрегни да действат на предела на възможностите им за да решат проблемите на страната! Или сложи 240 камъка в празната зала на президентство, на премиера и на народното събрание. И в двата случая резултата ще е един и същ.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо, отече Плевнелиев."Отчето: Плевенлиев ОТЕЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.
1
12
 
19
 
! Отговори
ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ преди 9 години
Какъв ***