Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване"!

МИЕ се отчете за свършеното през годината управление
Обновена: 5 авг 2014 18:32 | 5 авг 2014 18:30, Деляна Петкова
34
Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване"!
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са извадили „Южен поток“ от „точката на замръзване“ и са постигнали голям напредък с преговорите с руската страна, като е бил даден реален старт на проекта. Това е записала в отчета за дейността си през единствената си година управление ръководената от Драгомир Стойнев институция.

Проектът ще донесе 5 хил. работни места и ще даде тласък на развитието на индустрията, коментират още от министерството. Същевременно се отчита и стартиралата наказателна процедура срещу страната ни, която е във връзка с реализацията на плановете за изграждането на газопровода. От ведомството обаче хвърлят вината върху действия и решения, приемани от правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Освен на газопровода, в документа е отделено специално вниманиe и на други нови проекти, сред които седмият блок в АЕЦ „Козлодуй“ и газовите връзки с останалите европейски страни. Посочено е и подписаното акционерно споразумение с Westinghouse, но под условието следващото правителство да одобри условията в него. Що се отнася до газовите връзки, от документа ясно се вижда изоставането на проектите.

Газовата връзка с Румъния още не е заработила, макар че се очакваше това да стане още през август 2013 година. В отчета не е посочена нова дата, но прогнози на експерти от преди месеци сочат, че това може да стане най-рано през септември 2014 година. В развитие са още и връзките с Турция и Гърция, а работата по връзката със Сърбия е в процес на сключване на договор за археологическо проучване на трасето.

Електроенергиен сектор

Сериозни проблеми в енергийния сектор, породени от ниското вътрешно потребление и ограничен износ на енергия, е заварило МИЕ в началото на своя мандат, пише още в отчета за дейността на институцията.

На фона на свитото потребление на електричество обаче държавната Национална електрическа компания (НЕК) има дългосрочни задължения за изкупуване на произвежданата енергия и това е в основата на сериозните финансови проблеми, които претърпя компанията, пише в анализа на министерството.

"За една година политиките на МИЕ са постигнали увеличаване на продажбата на електричество и въглища, намаляване на планираните загуби в НЕК, както и намаляване на мощностите студен резерв от 1040 МВт на 500 МВт", гласи още докладът.

Подробности от отчета четете в Investor.bg


34
Още по темата: миеДрагомир Стойнев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички комунисти са патологични лъжци и краджи това комунизма е тежка дизгноза и са за сибир нямаме толкова лудници да побере всички клептомани, пияници и лъжци комуництически, а и затвори нямаме толкова освен това всички от съдебната система са за затвора
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пелтека, нещо се е объркал, Олигофренов изключи електрожена и веке и двамата са безработни, къф Южен поток по новините виждам само български потоп /справка Варна, Мизия, В. Търново и др./ навяващи трагични спомени от август 2005г.За пореден път бедствието БСП-ДПС-ДС потопи държавата в кал, хаос и мизерия!!!!! До кога беееее????????
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова млад социалист, а вече изпечен мошеник!
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До FMCПрактиката е доказала, че светло бъдеще няма с германци, турци и американци. България се е чувствала добре единствено, когато е била с Русия. Нека гледаме нещата само в България и нека не сравняваме България с останалия свят. Вижда се, че България е процъфтявала единствено, когато Русия на даден етап е била с нас не само духом, а и поличически. Когато сме бягали от Русия, са ни сполетявали само беди. Особено последните 25 години.-------а бе човек иди на лекар бе...
22
3
 
6
 
! Отговори
ГаЗар преди 6 години
Това ннедуразумение има ннаглостта да ппредствя кражбите и наммеренията за ггграбежи за благородни дела в името на българите..! По-продажно и нагло копела от това заекващо руско *** едва ли ща се намери в българската история.
21
10
 
8
 
! Отговори
морски преди 6 години
Най-свястното правителство от 25 години насам.Тежко ни ако дойдат пак ГЕРБ.
20
0
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
До бибибибКарлуково? Ne, majka ti! ;-)
19
12
 
9
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Ха ха ха , размразили проекта до степен изпаряване , от лед та на пара и през свирката !!!В територията на ЕС и НАТО няма да има руски енергийни мини вече ! Въпрос на време е окончателно да се спре и доставката на руски газ и да бъде заменен от наш добив , който се бойкотира досега от Русия и руската Пета колона . Най -добре сме били когато сме далеч от руската мечка стръвница !!!! Да живее независима от Москва България !!!!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се е чувствала добре, когато си е гледала интереса. А интереса понякога изисква да приемаш натиска, друг път да му се противопоставяш. Както изисква понякога и да оказваш натиск. Мразиш този, който те прецаква и лъже, работиш с този, чиито интереси съвпадат с твоите и е коректен. Просто, лесно за разбиране и трудно за осъществяване заради корупцията и червените олигарси.
17
13
 
16
 
! Отговори
FMC преди 6 години
Практиката е доказала, че светло бъдеще няма с германци, турци и американци. България се е чувствала добре единствено, когато е била с Русия. Нека гледаме нещата само в България и нека не сравняваме България с останалия свят. Вижда се, че България е процъфтявала единствено, когато Русия на даден етап е била с нас не само духом, а и поличически. Когато сме бягали от Русия, са ни сполетявали само беди. Особено последните 25 години.
16
6
 
31
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Дебелоочието придобива уродливи размери.Из цяла Европа станахме за резил , като държава която е готова да продаде собствения си суверенитет , само и само " партията "да цъфти .Но на дебилско комсомолско дебелоочие в България май вече свикнахме
15
27
 
12
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Руснаците ни извиват с този проект ръцете преди да е почнал , а какво ли ни чака когато ще затвърди руския монопол на пазара и потече газ?ЛЪЖАТ ЧЕ,щели да сменят трасето!Къде през Турция и Гърция-изключено.Турците и гърците си знаят интереса...и това го знаят руснаците.През Румъния ли ?"Румъния се отказва от връзки с Русия"-04.08.2014 08:15;....Така че договорката е между българската енергиина мафия и Русия.ЮП е клопка за българския народ.СВЕТЛО БЪДЕЩЕ С РУСНАЦИ НЯМА! ПРАКТИКАТА ГО Е ПОКАЗАЛА....
14
15
 
22
 
! Отговори
Пламен Петков преди 6 години
До Анонимен"Не на Ю.П.НЕ НА РУСИЯНЕ НА КОМУНИЗМА"-Ето това е същността на средностатистическият соросоиден гербераст,тъпотия и безсилна злоба.Къде въобще виждаш комунизъм бе нещастнико.Пет държави/европейски/искат ЮП ,но видите ли незнайния анонимник не иска.В тъпата ти кратуна нещо не прещраква ли ако ни спре Русия газта какво ще настъпи.ЕС ли ще ни помогне,та те ни смятат за трета категория хора /и си го казват в прав текст/,или нагъзения ни президент ще докара газ то Катар.***!
13
1
 
7
 
! Отговори
Капанар преди 6 години
А бе Вие бъзикате ли се!
12
14
 
6
 
! Отговори
Веско, Веско молодец преди 6 години
*** ще викаш на руските си другарчета. Дълго е, а и вероятно ще безполезно да се обяснява на бетоновоз, защо няма да са любимите ти водкопийци. А това, че са пионери нищо не означава. То според тях /и група поддържащи ги сляпо ***/ в автомобилостроенето, радиотехниката и въобще в каквото се сетиш са пионери.
11
5
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
До ЦЕРННали те са пионерите с ТОКАМАК , ***. Ако някой го направи най-вероятно ще са те...
10
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не на Ю.П.НЕ НА РУСИЯНЕ НА КОМУНИЗМА
9
11
 
14
 
! Отговори
ЦЕРН преди 6 години
Ох дано да доживея времето да обявят управляемия термоядрен синтез и да видя мутрите на мужиците и камиларите. Ще изпосталеят газовите и нефтени кърлежи тогава.
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5. Абе ***, защо не се отърсиш от комплексите си и поддържане България да бъде винаги губеща !"Южен поток" ще има, така както има ," Северен поток"- директно за Гермамия .!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсват само и другите двама ибрикчии таско и кюмюрджиев - само въже за тая ***.