Георги Близнашки официално пое властта

Постигнахме добри резултати, отчете се Орешарски
Обновена: 6 авг 2014 16:34 | 6 авг 2014 11:01, Веселина Йорданова
83
Георги Близнашки официално пое властта
Снимка: БТА

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

Още по темата
В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година.

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси.

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите.

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: МСОрешарскиБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
купон4о преди 9 години
Ако се нзначи едно експертно правителство с Орешарски начело... абе кви глупости дрънкам, кой ще ги назначи - *** партийна навсякъде! Както и да е - ако го мислите, ще превъртите. За да не се случи това - посетете razkazi ком и се радвайте на живота! Лошото е, че вече всички са толкова еднакво прогнили, че няма за кого да се гласува...
37
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Не ми допада този Близнашки - прекалено е олендзен и не ми е ясна "експертизата" му. Дано я има разбира се
36
2
 
8
 
! Отговори
nice преди 9 години
Оффф падам от стола вече като гледам подобни новини....всичко е толкова комично вече....
35
2
 
8
 
! Отговори
Ал преди 9 години
Като го гледах вчера по телевизията и простичък нещо ми идва...Малко фурнаджийска лопата изглежда...Един такъв удобен...Управляем...Май пак ще експериментираме с политици. Как пък един няма дето да го обичат хората и да си върши добре работата. Нагла *** ни управлява. А президента се прави и той на ощипан...все едно за нароад мисли! Кухавелник...
34
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 9 години
Айде пак БСП на власт.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киро кофражиста всъщност е от племето на вожда Тиквун.Те заедно с недуразумението Симеон Дянков откраднаха 1,4 милиарда лева от бюджета, които бяха за здравната каса.За това и сега плюе,че друг му *** в гащите.
32
1
 
8
 
! Отговори
д преди 9 години
тея се сменят по често от колкото Левски си сменя треньорите
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човека е предал партията си(каквато и да е тя),ние сме тръгнали да търсим морал в негo и министрите му....Интересчийство и слагачество в най-натурален вид...
30
2
 
4
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Който и да дойде, все ще усере всичко. Трябва ни цар. Поне ще е един, защото така имаме 240 царе, на които трябва да им ходим по гайдата и да плащаме на жените им, децата им и роднините им. Това с парламентарната република при нас не върви. Не сме толкова развити, че да си я позволим.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джаба или Буда е този?Май е Джаба от междузвездни войни, щото нали си имаме вече Буда.А ние не сме Будали, а най-обикновени *** щом си траем.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До avgуправляваха 1 година, защото САЩ поискаха така.
27
0
 
1
 
! Отговори
Едно голямо "Бл преди 9 години
на Антон Тодоров, че откри и публикува този текст на комуниста Близнашки, писан преди само 2 години:Посмъртно слово за другаря*"Чичо Дачо, борбата продължава!"25. Юни 2012 , брой: 145 1636 0Проф. д-р Георги БлизнашкиСъбрали сме се да изпратим в последния му път Йордан Николов Йотов - човека, другаря, приятеля...Неговият житейски път е дълъг, стръмен и трънлив.Този път започва през далечната 1920 г. в китното планинско селце Липница, където животът е труден, а недоимъкът - всекидне
26
3
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Кабинетът БЛИЗАШКИ -- друго няма какво да кажа )
25
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
В Бг всиччко е наред) банките са стабилни ) няма бедстващи градове- всичко е ОК ) Политически също сме стабилни ) имаме толкова пари в хазната че спокойно ще платим лихвата по дълга- здравеопазването също е много стабилно) НЗОК прелива от пари ) Пари за пенсии също има ) Понеже има много пари ще купим и 100 мерцедеса за политиците че да имат самочувствие като ходят при избирателите си ) НЕК също е стабилна -ток има много -клиенти няма ) Емигранти вече не влизат в БГ ) Всичко е розово при нас )))
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Троловете от позитано реват ли реват. Аз пък харесвам служебните правителства - нито заемимогат да теглят, нито договори да подписват. Прекрасно! Ако може едно перманентно служебно правителство и това е.
23
1
 
10
 
! Отговори
смях преди 9 години
И какво стана сега новия премиер е в пъти по голям комунист от Сергей , Вигенин и Драго тока ...Освен , че е бил член на висшия съвет на БСП и председател на софийското бсп , Близнашки е бил преподавател и на другаря Миков....За какво говорим
22
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Този Жабок --Близачки - не ми харесва,,Прекалено наведен ми се струва-
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е новия премиер Георги Близнашки ....- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП СОФИЯ години наред- ДЕПУТАТ НА БСП- ЧЛЕН НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСПЧЕСТИТО ДРУГАРИ
20
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
"Постигнал добри резултати".НенормалникАко съм на негово място ще ме е срам хората да ме гледат и ще се свра в миша дупка.Наглец.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие представяте ли си ако Плевнелиев бе направил служебен премиер някой депутат на ГЕРБ , каква пушилка щеше да се вдигне от Кутевчетата и какви опорни точки ала Костинброд и Бостан щеше да има.Вчера ДПС и БСП гласуваха пак рамо до рамо но не си викаха горчиво ... ЗАЩО ....Значи когато години наред ДПС и БСП са в коалиция и с Евро рома е добре , но постоянно карат Борисов да обещава , че няма да се коалира с ДПС , все едно ще се коалира с дявола , а БСП от 10 години са в коалиция с тях