Георги Близнашки официално пое властта

Постигнахме добри резултати, отчете се Орешарски
Обновена: 6 авг 2014 16:34 | 6 авг 2014 11:01, Веселина Йорданова
83
Георги Близнашки официално пое властта
Снимка: БТА

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

Още по темата
В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година.

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси.

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите.

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: МСОрешарскиБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя мазен, хлъзгав, абе - демократ-комунист...
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен не беше нужно служебно правителство. Старото можеше да управлява още два месеца. Тези нови министри докато открият тоалетните и поуволнят някой и друг кадър, който не е подкрепял така наречените протести, и мандатът им свършил.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Служебните правителства имат една хубава черта - няма министри с имена Мюмюн, Хасан, Джевдет и тн...
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да триете и да не триете хората знаят че в България успяват само предателите...
14
0
 
5
 
! Отговори
Вотан преди 9 години
До Анонимен 20Пиши на български бе ***!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият здравен министър Ненков каза, че първото нещо, което ще направи в министерството е да намери тоалетната.
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чугунени глави, пукате ли се от яд?
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като го гледам този на снимката се чудя докъде може да стигне един човек само и само да бъде миннистър председател и да се вижда името му в учебниците по история. Цял живот на хранилка при комунисти, пръв съветник на Тодор Живков от онова време, след това виден социалист и два пъти депутат, получил професорска титла благодарение на членството си в БСП. Накрая става предател и съответно премиер, при това усмихнат. Този човек отдавна си е уредил живота, но не и в морален план, където остави петно.
10
8
 
14
 
! Отговори
avg преди 9 години
Не спряха да повтарят колко добре са се справили през този мандат. Така е, затова управлявахте само една година, за да не вземем много бързо да изпреварим всички в ЕС, решихте да дадете шанс и на следващите.
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само БСП. ДПС предатели.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 6 - народа никого не изгонил, правителството се САМОРАЗПУСНА. Ако Орешарсикщ имаше подкрепата на БСП пи ДПС си сега да е премиер
7
7
 
13
 
! Отговори
ЕR преди 9 години
Сега трябва да ликвидират Южния паток, да орежат здраво разходите за администрация и социални хрантутковци, да поразбутат енергетиката доколкото могат и да покажат на съюзниците ни, че са по-важни за нас от съветската ***....
6
3
 
15
 
! Отговори
дам преди 9 години
нищо хубаво не очаквайте от другаря Близнашки два мандата депутат на БСП е достатъчено за да е ясно , че нищо ново .Каза , че нямало да има чистки , нямало пари , действайте.Не може , да снощи да са правени назначение и разпределение на постове по институциите и ти да кажеш,че няма да правиш промени.Като няма да има промени ,за какво ни е тази смяна и този цирк и без това всички си излизаха в двумесечно ваканцуване след което трябваше да се проведат изборите и според резултатите да се действа
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари и другарки Близнашки е от вашите редици. Толкова години е бил във вашата партия , би трябвало да се радвате на успехите на вашия човек.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави ми впечатление , че при имената на министрите, няма нито един Мехмед, Али , Сюлейман . Това не е ли дискриминация?
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пионката кукла умря да живее хамелеона кукла
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Постигнахме добри резултати, отчете се Орешарски"Брей па тоя сам се отчита и си поставя оценка. Народа сам му постави оценка като го изгони поредсрочно, ама той не можа просто да си замине и да си направи забележка на себе си за управлението си, ами цъфна по медиите с изявления как се бил справил добре. Няма по-кадърен лъжец от този, които си вярва на лъжите. Орешарски - един от тях.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георги Близнашки официално пое близалката от .......