Георги Близнашки официално пое властта

Постигнахме добри резултати, отчете се Орешарски
Обновена: 6 авг 2014 16:34 | 6 авг 2014 11:01, Веселина Йорданова
83
Георги Близнашки официално пое властта
Снимка: БТА

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

Още по темата
В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година.

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси.

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите.

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: МСОрешарскиБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А *** като Борисов , да управлява всички министерства ! Ужас !Не можеше да се завърти в Министерския съвет да си гледа работата ( защото му е скучно , като незнае какво да прави ) затова тичаше навън с една ножица , да показва пред неграмотните , колко работа върши !
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Близнашки след големи плонжове и отривки на Борисов ето къде изпъкна!Излиза, че колкото си по-гьон сурат и меркантилен, толкова по-нависоко попадаш.С такива бързи маневри - от БСП в ГЕРБ, какво ли още може да постигне (какви ли плонжове ще може да направи?) за времето на служебния мандат?
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До citizenЩе ни управлява коалиция БОСТАН! А Георги Близнашки ще си смени името на Бостанджъ.
55
1
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Иван, Димитър, Асен, Мая, Стефан, Емил (Емайл?)... Много имена, а зад тях една дребна продажна душица на платен ***.Сега ли ще се пънете да хвалите глупешарски? Който дори и в оставка не посмя да каже кой му дръпаше конците?"Относителен стабилитет"? Така ли се нарича фалитът на банки, стабилитет?Още по жалкото е, че на изборите, утайката наречена "средно-статистически избирател", ще припознае тъпака бойко като "спасителя" и ще го остави да управлява с ДПС.
54
2
 
1
 
! Отговори
иван преди 9 години
до 68,69,аз не съм за ГЕРБ но ми кажете вие и останалите прочели много внимателно горе написаното; как така всичко е изпълнено, много интелигентно казано най-добрия м.съвет до сега а В ОСТАВКА.кажете какво става познавачи на политиката, как може работещо нещо да бъде спряно,било правителство, било кола, било завод и др..ако има нещо което НИЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО обикновения гласоподавател не знаем -КАЖЕТЕ ГО...
53
5
 
1
 
! Отговори
чудя се! преди 9 години
Не познавам Близнашки и не мога да кажа за него нито хубаво,нито лошо. Може в конституционното право да е голям учен и голям капацитет.ОБАЧЕ! НИЕ КОНСТИТУЦИЯ ЛИ ЩЕ ЯДЕМ? Направо се чудя на нашите президенти (леви и десни) и на политиците ни. Как цели 25 години постоянно назначават и избират за български премиер почти винаги юристи, като започнем още с Филип Димитров навремето. Защо президента не назначи някой икономист? Сега конституцията ли ни е дерта или скапаната африканска икономика?
52
3
 
4
 
! Отговори
ДАА АЗ СЪМ преди 9 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ 4Е ИМА ВСЕ ОЩЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НАИВНИЦИ КАТО БОРИСОВ =ПЛЕВНЕЛИЕВ-ВЪЛКА КОЗИНА МЕНИ -НРАВА .,,,НЕЕЕЕ
51
6
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
БСП си остава единствената партия с ясна визия, как да се справи с кризата в политиката и икономиката в страната и дано на следващите избори народа им гласува нужното доверие, за да може най-сетне страната да се стабилизира
50
1
 
7
 
! Отговори
Асен преди 9 години
За пореден път вече бившия премиер се държа на ниво и подходи дипломатично и с класа към ситуацията. Спомням си когато Бойко си хвърли оставката какъв цирк беше. . .
49
4
 
6
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Бойко никога не би могъл да направи подобно интелигентно изказване, като това на Орешарски. Дори само от това си личи колко по-подходящ избор беше Орешарски
48
3
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ако по времето на Бойко се бяха струпали толкова много проблеми съм сигурен, че веднага щеше да бъде хвърлена оставка ( да не забравяме, че се появи само едно напрежение и Бойко веднага избяга от отговорност ). За разлика от ГЕРБ обаче това правителство решаваше проблемите и чак когато вкара относителен стабилитет в страната си позволи да си подаде оставката
47
3
 
5
 
! Отговори
Ренета преди 9 години
Надявам се, че служебното правителство ще продължи добрата работа на кабинета на Орешарски, но като знам, че служебния кабинет е избран от марионетката на Бойко - силно се съмнявам
46
4
 
4
 
! Отговори
Мая преди 9 години
Това правителство се справяше много по-добре от предишното и не беше време да здаде властта още сега, трябваше да бъде оставено да реализира докрай политиката си
45
2
 
4
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Много добра реч на Орешарски, за пореден път доказа високата си политическа класа
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОПАСЕН КОМУНИСТ!Сам се нарече така....
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беше в БСП, докато стана професор. Поиска да го направят президент, не стана... Почна да ухажва сините, докато стане премиер. Сега остава да стане и американец.....
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Офф всички са едно-някакво дърто ченге и по-млади синове и дъщери........
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Иво Лек, някой ми е сложил минус на коментара. Адската мания! Туй ша само тоз модерарор дето те трие.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един ренегат предаде властта на друг ренегат!Правителството е от ренегати, деградати, калинки, гейове и семейни дружки на мистър Бийн!Надежда всяка оставете!
39
2
 
0
 
! Отговори
Харабейшио преди 9 години
До ИвоВъй, лек. Твоя коментар беше най-важния елемент от тоя сайт. Ся ко ша прайм ве, маняк.