Парите по ОП „Регионално развитие“ са изцяло спрени

Захариева обеща публичност за "Южен поток"
Обновена: 7 авг 2014 14:05 | 7 авг 2014 11:44,
22
Парите по ОП „Регионално развитие“ са изцяло спрени
Снимка: БТА

Един от основните приоритети за служебния министър на регионалното развитие и инвестиционното планиране ще бъде възстановяване на спрените плащания по европейските оперативни програми, каза в ефира на bTV  вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Тя припомни, че по ОП „Околна среда“ плащанията са блокирани изцяло от Европейската комисия. По ОП „Регионално развитие“ Брюксел е блокирал плащанията по две оси, но сертифициращият орган в България преди два дни е спрял разплащанията по цялата програма. Под риск за безвъзвратна загуба са 150 млн. лева по ОП „Регионално развитие“, допълни още Захариева.

 Справка в информационната служба на Министерския съвет показва, че на последното заседание на кабинета „Орешарски“ финансовият министър Петър Чобанов също поставя въпроса за усвояването на европейските средства. От представен анализ на финансовото състояние на страната е видно, че от началото на годината правителството е платило с над 600 млн. лева повече по европейски проекти спрямо първото полугодие на 2013 година. Увеличението е от 50%, посочва още Чобанов.

„Ако не ги бяхме платили тези 600 милиона повече и бяхме останали на нивата от миналата година, на практика нямаше да имаме дефицит или дефицитът щеше да бъде много нисък“, уточнява вече бившият министър.

Въпреки тези данни, представени от предходното правителство, от Камарата на строителите се оплакаха, че има забавени плащания към строителни фирми, които са над 1-2 млрд. лева. Екатерина Захариева декларира, че служебното правителство ще търси резерви в държавния бюджет, за да могат да бъдат извършени плащанията към строителите.

„Ако има проекти в общините, които не са довършени и няма да се разплатят до края на годината, средствата по тях ще се пренасочат към други, които вече чакат разплащане“, посочи още служебният министър.

Ревизия на бюджета няма как да не бъде направена, коментира още Екатерина Захариева и допълни, че служебното правителство ще подготви актуализация на бюджета.

Служебният министър по регионалното развитие е разбрала от медиите за дадените строителни разрешения за компресорната станция на „Южен поток“ в Паша дере. Тя беше категорична, че проектът трябва да бъде реализиран по европейските правила и декларира, че служебното правителство ще окаже пълно съдействие на Еврокомисията за уточняване на статута на проекта и нарушава ли той общностните правила.

Засега проектът не е спрян от ЕС, а е започната наказателна процедура срещу страната ни, която да провери дали има извършени нарушения около реализацията му. В същото време обаче премиерът Пламен Орешарски на няколко пъти категорично декларира, че работата по „Южен поток“ е замразена, допълни още Захариева.

„Очевидно е, че подготвителни действия по проекта са се случвали – факт е, че е продадена земя, факт е, че строително разрешение е издадено“, коментира още тя. Захариева обясни, че не е запозната с договорите по проекта и се надява да няма строги клаузи за конфиденциалност, за да може служебното правителство да направи условията по тях публични.

Времето на служебното правителство е кратко, но когато има ясни цели и приоритети, може да се свърши доста, смята още Екатерина Захариева.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Вместо да коментира,че е издадено някакво разрешение за Южен поток, да вземе незабавно да го анулира, а не да приказва глупсти за някаква конфиданциалност и дрруги подобни тъпотии.
18
4
 
6
 
! Отговори
иво преди 9 години
До коментар 18Спрени са заради пропуски в проекти от 2011/2012г. т.е. става въпрос за работата на герберското правителство.
17
0
 
3
 
! Отговори
ббг преди 9 години
Някой ще ми обясни ли кога и защо нса спрени парите. Защо пресата не коментира това? Каквас по-добра възможност за поне малко по-малка корупция, ако се обяснят причините за спирането, които явно нса много сериозни.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, спрени са заради правителството на Боко, но по време на правителството на Орешарски. Сега ще ги пуснат заради правителството на Орешарски, но по време на правителството на Боко. Такива ми ти работи -европейски.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не говорим, че самият проект е на Ени - Италия, ОМВ - Австрия и на Газпром. И Гърция участва, и Сърбия, Унгария,Румъния че и Хърватска
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците ще взмемат нашето място в тръбопровода и ще стане чуууууудно
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток си е мега проект, с мега значение и накрая само ние ще се прекараме да не участваме
12
0
 
0
 
! Отговори
искам преди 9 години
да ѝ опъна бръчиците...ммм
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е сключила договор за 2 реактора от типа Белене с Куба. Цената е по 1 милиард на реактор. Поради по-големите транспортни разходи до България ,за нас цената беше 4 милиарда на реактор.
10
18
 
12
 
! Отговори
иво преди 9 години
Боже, Боже, *** герберски калинки! Вие сте прости и вашият лидер е ***, затова се и разбирате добре. Нормално е когато има съмнения и пропуски в изпълнението на проектите точно от вас, герберски калинки, нормално е парите да се спрат, докато се отстранят пропуските, допуснати от герберското малоумие. Не стига че ви чистят ***, *** от вас, ами и пискате! Вие сте виновни за спрените пари! Това са спрени пари по ваши герберски проекти!
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ТО С МНОГО....ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ КОГАТО СА НА ВЛАСТ СЕ ОСИРАТ ОТ ГЛАВА ДО ПЕТИ....
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ И ОЩЕ КАК ,ЗАЩОТО БОРИСОВ НЕ СЕ НАДУПВА КАТО СТАНИШЕВ НА ДОГАН И НА СВИНЯН !
7
5
 
12
 
! Отговори
Крезимор преди 9 години
Ако спечелят изборите и дойдат пак на власт - тогава на зима народа ще ги ръфа на жълтите павета от глад. Ама ще ги ръфат най-ревностните им избиратели - пенсионерите и ***. До кости ще ги оръфат.
6
20
 
16
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Брех, кави защитници на ГЕРБ пишат тук. Явно всеки, който не тачи Вожда е червен. Аман от тоя *** български народ - стадо! Сега си го изберете пак и се кефете колко асфалт е излял, пък тва че нямата пари за хляб е просто подробност.
5
6
 
11
 
! Отговори
Крезимор преди 9 години
А може да се оправдаят и с това на Филип Димитров, знаеш ли, да им се ненадяваш.Оправданието е като *** - всеки си го има, ама на комуниста му е най-голям.
4
10
 
20
 
! Отговори
Крезимор преди 9 години
Мръсните комунисти нищо не са изградили, само са лапали, крали и търтействали - те все пак са възпитавани на принципа "Учи мама, да не работиш". Вземат си дипломката, сядат с връзки на някое столче в лъскавата си службичка и чакат някой да им дава, за да лапат. Комунист държава не гледа и не храни. Комунист държава разсипва и народа дои.Ще се изкефя да спечелят изборите и да им гледам сеира как ще се оправдаят с предишното правителство. Или пак ще се оправдават с по-предишното.
3
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТАКА ЛИ ПИШЕ В ОПРОНИТЕ ТИ ТОЧКИ БЕ ПАПАГАЛ ПОЗИТАНСКИ ? БЪРЗО ,БЪРЗО СИ ИЗМИХТЕ НАСРАНИТЕ *** И ПАК СТЕ НА ЛИНИЯ......
2
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо никой не споменава, че тези пари са спрени поради нарушения от 2012г? Спрени са заради злоупотребите на ГЕРБ, това е истината. Който не вярва, да рови в Google.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма за крадене