Бизнесът и синдикатите правят съвет за спасяване на КТБ

Сред членовете му са Валери Димитров, Емил Хърсев, Сашо Дончев
Обновена: 8 авг 2014 19:56 | 8 авг 2014 19:50, Миглена Иванова
34
Бизнесът и синдикатите правят съвет за спасяване на КТБ
Снимка: архив Булфото

Десет души влизат в експертния консултативен съвет, който работодателските и синдикалните организации създадоха, за да помогне за решаването на проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщават от Българската стопанска камара (БСК).

Национално представените организации - на работодателите и на синдикатите, обявиха, че ще създадат такъв консултативен орган на срещата с президента Росен Плевнелиев, която се състоя на 1 август. По принцип работодателските организации настояваха подобен орган да бъде създаден към БНБ, което обаче се оказва невъзможно.

Още по темата
Сред членовете са бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров, икономистът Емил Хърсев, бизнесмените Огнян Донев и Сашо Дончев, юристът Тодор Табаков. В експертния съвет участват още Ваня Борисова, Камен Тошков, Красимир Ангарски, Румен Радев, Румен Симеонов.

В съобщението на БСК се посочва, че липсват доказателства за несъстоятелност на банката, а напротив - показват, че с разумни мерки и временна финансова подкрепа КТБ може да бъде оздравена и да продължи да работи.

Според извършените одиторски проверки дъщерната й банка изглежда може да възстанови операциите си незабавно, дори и без външна подкрепа, подчертават от Камарата.

От там обявиха и че са обезпокоени от бездействието, мълчанието на органите на банковия надзор, надзора над публичните дружества и финансовите пазари и на държавната администрация. „Обезпокоени сме и от нежеланието им за диалог с независимите експерти, работодателските и синдикалните организации", посочват членовете на консултативния съвет.

Те са категорични, че оздравяването и стабилизираното на банките от групата на КТБ е напълно възможно. „Но ако незабавно не бъде разработена и приложена подходяща оздравителна програма, не след дълго принудителното спиране на двете поставени под особен надзор банки ще направи спасяването им невъзможно, а несъстоятелността им – неизбежна“, предупреждават експертите.

Членовете на консултативния съвет изразяват притеснението си от изявленията на политиците, следствието и прокуратурата, които представят несъстоятелността на засегнатите банки като предрешен въпрос на време. „Според нас загубите от тази несъстоятелност ще надхвърлят значително разходите за тяхното оздравяване и стабилизиране“, твърдят те.

Експертите предупреждават, че от несъстоятелността на КТБ ще пострадат тежко десетки хиляди фирми, стотиците хиляди заети в тях и цялото национално стопанство. „Здравият разум налага да се опитаме да избегнем този пореден тежък удар върху българската икономика“, заключават от консултативния съвет.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
Истината е, че българските политици опитват отново да минат метър (нищо че има закон) всички те трябва да обяснят защо не спазват европейските закони. Нямам думи, ако в договора ви с банката пише, че влогът ви е гарантиран, какво значи това?
18
0
 
0
 
! Отговори
do 23 ot vlojitel преди 9 години
I na tjah shte potarsim otgovornost, badi siguren.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще плаща Прасето и неговата банда за поразиите?
16
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 9 години
До Бивш член на БСПНе виждам това,което предлагаш как ще се случи?Не е демократично,не е нормално,как ще ми отвнемеш лявата кауза?Никой не те кара да членуваш някъде,социализмът и комунизмът са идея,вяра в нещо,па макар и имагинерно и аз не виждам нищо ненормално да вярваш в нещо,което е твое убеждение.Никой и никога не е казал,че трябва да се отнеме вярата на човека,в края на крайщата,това е единственото нещо,което ни остава след разочарованието.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще си посегне Веждито,с две - три бутилки уиски?
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да не вземат да забравят да възстановят кинтите на Веждито,че се закле да си посегне човекът!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** da otvarja chas po-skoro i da zapochne normalna rabota, do kato oshte e likvidna.Protakaneto vodi kam nesastojatelnost. Privetstvam komiteta i nai-veche kompetentnija analysatorEmil Harsev.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези изброените много ги мразя, НО в случая са прави. А Искров незабавно на съд! Кому е нужно да се чака 3 месеца експертиза при положение, че се прави за 1? И защо бавят всичко? Чии пари са там? ДПС си ги дръпнаха, ербап са. БСП бяха тихички, дори *** мълчи, само ГЕРБ реват за специални мерки...
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито лев от държавата и да видим колко е стабилна тази банка! Всички с партиди до 200 000 лв да си получат парите!! Но да не намесват държавата в частния бизнес! Държавата не е дойна крава.
10
7
 
8
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Има и книга за подобно състояние - "Синдикатът на престъпниците". В България е във вариант - синдикати и работодатели. Нещастници!!!
9
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да не ви се вярва Б.Борисов И Ц.Цветанов са хората които могат да оздравят тази държава,а КТБ по бързо да се оправят защото българите няма да чакат още много!По голяма подигравка от тази не съм виждал никога ! България е благословена страна,но не знам дали да съм горд с това че съм българин !
8
8
 
11
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Мъка..а...а.. голяма мъка , а другари. Само да ви напомня, че първия закон на мафията БСП-ДПС-Атака беше за ДАНС и МВР. Станишев възложи на Пеевски да унищожи Б.Борисов и Ц.Цветанов , а от там ГЕРБ. Да ама не. Сега е 2014 г. и сме член на ЕС и НАТО , а не 1944 г. при другаря Сталин. Така , че сега Б.Борисов и Ц.Цветанов много елегантно ще се разправят с техните ДУШМАНИ.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом имат желание да го решават, но без средства на данакоплатците и без средства от гаранционния фонд! Все пак гаранционния фонд е за фалирали банки!
6
5
 
10
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
След това правителство , което слугуваше на Доган и Пеевски всеки следващ министър ще е като херувимче. Червените *** реват и се потят от злоба, но това е техния край. Този път без много приказки Б.Борисов и Ц.Цветанов ще ги смачкат като ***. Ето вече Президента дава личен пример. Браво и чао другари комуно-социалисти. За да се изгонят БСП-ДПС-ДС трябва не диктатура , а терор спрямо небългарите, които продадоха нашата мила Родина.
5
6
 
12
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
"Синдикатите" пък чий ще го крепят в подобен съвет????????? И кому е нужно това? Ако е капитЪлизъм- има си закони (влог до еди колко си е гарантиран-именно за да няма сътресения), ако сме пазарна икономика- па има закони БРЕ (същите са си). И от къде накъде едно "чаСно" предприятие (в случая банка) се финансира с "влоговете" на държавни предприятия???? При това те са приватизирани за 1 лв, и на всичкото от горе са губещи (държавата продължава да ги "дотира"). Кви влогове БЕ, нали са губещи?
4
2
 
13
 
! Отговори
reostat преди 9 години
КЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
3
10
 
25
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Единствения начин България да стане нормална Държава е БСП и ДПС да изчезнат от политическия живот. Това са престъпни партии с престъпно минало и настояще. Който не ги познава много ще съжалява. Вижте резултата , само за една година успяха да фалират България. Единственото в което ги бива е да крадат и тормозят честните хора
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой му пука за КТБ да фалира дано да си дадат на хората дребните спестявания а който е внесъл повече изгаря така е бог дал бог взел от къде накъде народа пак ще спасява една мутренска пирамида.
1
0
 
13
 
! Отговори
Со керес преди 9 години
Синдикатите ??? Абе *** какви синдикати са тия послушковци бе ???