Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос

Не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея
Обновена: 9 авг 2014 14:35 | 9 авг 2014 14:33, Камелия Цветанова
41
Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос
Снимка: Булфото, архив

Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос, след като вчера електроцентралата публикува акционерното споразумение с Westinghouse, в което се посочва, че то ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство. Това заяви за България Он Ер бившият шеф на електроцентралата Валентин Николов.

По негови думи не са спазени няколко изисквания от закона на Енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Документът е непълен, тъй като клаузи в него се пазят в тайна по настояване на американската компания.

Споразумението беше подписано на 1 август тази година.

"В Закона на енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия ясно са посочени стъпките, по които изграждането трябва да върви. Имаше ведомствена комисия от всички министерства, която беше направила пътна карта на начина на изграждане на седми блок. Имаше и НС, което казва, че е препоръчано от правителството да направим международен търг с технологиите лека вода под налягане и този международен търг да посочи изпълнителя на този проект",  коментира Николов:

В момента се заобикалят тези закони, категоричен е той. По негови думи все още не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея. Не е намерен и инвеститор, който да отговаря за проекта, допълни експертът. Според него именно заради това проектът може да пропадне.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Rizov преди 9 години
Какво правим след 2050 та ако няма 7 ми блок на Централата ???Реакторат от Беленте трябва да е сложен в Козлодуй за да сме обезпечени за още 50 години иначе сме мьртви
30
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
И новите ще искат комисионна. След като я получат, изведнъж ще се окаже, че проектът е изгоден.
29
0
 
3
 
! Отговори
ТОЯ ТЪПАН преди 9 години
не е ли в затвора
28
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
След една година тоя *** пак ли изпълзя беее?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комисионните обаче ,са прибрани.....
26
2
 
10
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Валка, ти к'во разбираш от ядрена енергетика, бе!? Пишман-разбирач!? Колко реактора си построил!? Какво ги публикуват такива "аматьори" като това герберско лапацало!? Аман!
25
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
До АнонименТова не е вярно -хранилището се използва за съхранение на горивото до достигане на показатели и норми, които да позволяват извозването му в Русия. Повторно връщане в България, след преработката му в Русия не се осъществява /за сега/.
24
0
 
7
 
! Отговори
Атом отпред преди 9 години
До АнонименИ като не може да я усетиш, как това вреди на здравето ти? Скоро имаше една статия за Чернобил тук със снимки. Хора там няма, но животни и растения се въдят. Защо ли? На тях не им ли вреди радиацията? От БЪЛГАРСКА АЕЦ няма жертви, но от български ТЕЦ и ВЕЦ те са хиляди.
23
3
 
11
 
! Отговори
Атом изотзадзе преди 9 години
Да не говорим, че Европа иска да ни задължи да увеличим дела на уж екологичната енергия. А как ще стане това? С още слънчеви панели по полята. Но те и без друго не ни трябват вече. Износ за Русия няма. Износът на домати и краставици за Русия е завзет от Германия, Холандия и Белгия. Справка - съседната новина. Но...винаги има какво да се ограби от бедния българин. С тия панели, вече никога няма да можем да бъдем производители на домати, ябълки и олио. Това е целта на ЕС,състоящ се от 6-7 дърежави
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не лъжи хората, че ядрената енергия е безвредна, просто не можеш да я усетиш, затова си мислиш, че е безвредна!
21
1
 
12
 
! Отговори
Атом отдясно преди 9 години
От атомна енергия никой не е пострадал в България вече близо 40 години. Но от ТЕЦ-ове много хора са умрели заради дихателни проблеми. От скъсани язовирни стени и преливащи язовири също имаме десетки и стотици жертви. Да не говорим, че много домове бяха разрушени заради уж безопасната водна енергия. От слънчевите панели пострадаха обработваемите ни земи и днес вместо да са заети със слънчоглед, те са загрозени с панели, които на всичко отгоре вдигат сметките ни за ток.
20
1
 
9
 
! Отговори
Атом отляво преди 9 години
До АнонименНяма значение вида на енергията. Важното е да я има, да е евтина и да не замърсява околната среда и атмосферата. Засега на тия условия отговаря само атомната енергия. Слънчевата е добра, но ако имахме пустини, а не чернозем. Вятърната е същата работа - заемат се и обработваеми земи,като в същото време се загрозява природата. От водната по-отравяща природата няма.Само си представете колко флора и фауна е унищожена при направата на поредния язовир и колко села могат да бъдат наводнени
19
0
 
7
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Хубаво е този да мълчи, че ако продължава в същия дух ще се наложи US Посланика да дърпа ушите на шефа му Бойко а после Бойко на кого ще дърпа ушите.... Върху този въпрос трябва да помисли Валентин Николов.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баничар - ядрен специалист. .. Догодина и "цели проводници".
17
1
 
19
 
! Отговори
Спете спокойно преди 9 години
Умният се лъже веднъж. Глупакът всеки път повтаря грешката си. Това споразумение е същото като на Костов с Мариците. Последиците ги сърбаме всички днес и няма виновни.Е, ако пак си траем и се крием зад клавиатурите, защо си мислите, че няма да ни се случи същото и сега с Козлодуй.Изходът го знаем - заради Пеевски, едно тъпо назначение, изригнахме, а сега защо само пушилка се вдига? Въпросът ми е риторичен, разбира се...Пак ще ни извозят.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя не прави разлика между ядро на атом, ядро на планета Земя и жълтък на яйце, но е взел думата! На който не вярва да потърси в google информация за този ***.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещето на реакторите е гориво с плутоний. MOX. Tова ще бъде краят на човечеството. Всички реактори произвеждат повече отрова от колкото може да бъде съхранявана и да бъдат задължени да обгрижват следващите пооколения. Безумци са тези които проповядват че това е чиста енергия, но и те ще посрещнат същата тъжна съдба като невинните си жертви.
14
0
 
1
 
! Отговори
aahahahaah преди 9 години
Yasna e cenata kak: tova e vasheto imushyrstvo + budeshteto na decata vi! Aide kajete po oshte nqkoq prikazka che.piene vi chaka dovechera!
13
1
 
13
 
! Отговори
Бъдещето... преди 9 години
.... е в ядрената енергетика. Но само за държави управлявани от грамотни политици. А в Бълагрия русофили и русофоби наспорил господ, но няма грамотни кадърни хора. Каквото беше призвел Тодор Живков вече се е пенсионирало и НЯМАААА. Затова некадърници от цял свят си правят гаргара с нас...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIYA E BOGATA STRANA NA .......PREDATELI. kelepireca za ednogo shte zatrie vsichki ostanali. korupciyata e proyala cyalata darjava i tya bavno i sigurno umira. vsichki bivshi i nastoyashti komunisti tryabva da badat unishtojeni(tova e rakovoto obrazuvanie v tyaloto na mayka BALGARIYA).