Борисов отсече: Проектът за 7 блок няма да мине при мен

"Има много неясни моменти и скрити клаузи"
Обновена: 14 авг 2014 11:53 | 14 авг 2014 11:43,
62
Борисов отсече: Проектът за 7 блок няма да мине при мен
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че не подкрепя споразумението с Westinghouse и проектът за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да получи неговата подкрепа, ако се върне на власт.

Борисов обяви пред БНТ, че в проекта има много неясни моменти и посочи някои клаузи, които досега са останали скрити.

Една от тях е фактът, че Westinghouse няма да зареди 7 блок с ядрено гориво при предаването на проекта. Освен това според Борисов все още не може да се каже къде ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво от реактора. Лидерът на ГЕРБ изчисли, че първото зареждане на реактора ще струва към 300 млн. евро, които не влизат в сметките за строителството на блока досега.

Още по темата
Още 300 млн. евро най-малко ще струва и изграждането на ядреното хранилище, където да се пази отработеното гориво от седми блок. Борисов припомни, че ядреното гориво от блока на Westinghouse не може да бъде връщано в Русия, а досега управляващите не са посочили къде ще бъде площадката за ново хранилище.

Тази информация лидерът на ГЕРБ получил при срещата си с представителите на Westinghouse. Тогава от компанията не са могли да отговорят каква ще бъде цената на тока от блока и като цяло цената на неговото изграждане.

„Питам ги колко ще струва токът – те не знаят и казват: „Ще кажем след девет месеца”. Питам ги колко ще струва – още не знаем. 5,2 или 5,3 млрд. евро”, обясни още Борисов.

Според него АЕЦ „Козлодуй” не би могла да вземе заем за строителството на новата мощност, залагайки работещите в момента пети и шести блок, защото експлоатацията им не е удължена. По негови данни от руската страна са поискали 600 млн. евро за удължаване на живота на двата блока, „което означава, че може да стане 1,6 млрд. евро”.

В същото време има и арбитраж за АЕЦ „Белене”, в който аргументите на България са, че тази централа не се изгражда, защото страната няма достатъчно средства, припомни още Борисов. "Седми блок в Козлодуй ще се прави с държавни пари, което означава, че страната има пари", допълни още той.

Целта на ГЕРБ в енергийната сфера ще бъде подобряване на енергийната ефективност, посочи лидерът на партията. Той коментира големите загуби по преносната мрежа и в жилищните сгради.

„По-добре да извадим 5 млрд. евро, да ги подарим на хората, да си санират жилищата и сметките им ще паднат с 30-40%”, обясни Борисов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Ам преди 9 години
До Рали1Не е добре, но когато пробвахме да изнасяме за повече пари, нямаше кой да го купува. В тези 16-17ст. се включват субсидиите на Топлофикациите, такса ВЕИ, такса достъп ниско напражение + комисонна 9% на Енерго.ПРО и ЧЕЗ. Нямам как да очакваме Турция да плаща тези такси. *** е, че доста от договорите на производителите на скъпа енергия задължават държавата да изкупува всичко произведено, без значение дали има консумация.
48
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
46,"проектът бе стартиран от правителството на ГЕРБ с регистрирането на проектна кампания и конкурси за лицензиране на площадка. Уестинхаус" спечели конкурса за предпроектно проучване за възможността за строителство на VII блок. А Станишев и компания винаги са се разграничавали от това наше действие и са говорили само за Белене" още от 2010-2011 г."-Борисов,24 часа А тези,дето си заминаха и на изхода в последната секунда дори не зная какво е подписано с "Уестинхаус" и кой е подписал !
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отработеното ядрено гориво да го обявят на търг. Сигурен съм че има такива, които искат да го купят и да му намерят съответното приложение.
46
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Ам,И толкова не е добре."има игра с цифрите,защото не е възможно за 1 год.да натрупаш 2.5 млрд.лв.дефицит, каквото сочи изнесеното от ДКЕВР.Изнасяме ток за 8 ст за киловат,докато за хората в страната е 16-17 ст,това е идеално за износителите на електроенергия,няколко работещи в бранша фирми...гръцки предприятия ползват евтин български ток и правят конкурентна продукция,с която ни заливат и унищожават родните производители.Безработицата расте,а работните места отиват в чужбина.-Добрев юни 2014
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯМА ДА МИНЕ, ТРЯБВА ДА ИЗКУПУВАтЕ СКЪПАТА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЕТРО И СОЛАРНИТЕ ГЕНЕРАТОРИ.
44
3
 
7
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
По-добре да извадим 5 млрд. евро, да ги подарим на хората, да си санират жилищата и сметките им ще паднат с 30-40% като е по-добре защо не го направи до сега? А? А се опитваше да задължиш хората да вземат заеми с ниска лихва, но все пак лихва? Без да мислиш, че част от апартаментите вече са санирани? Много лесно говориш, ама стигне ли се до работа там те няма никакъв!
43
4
 
10
 
! Отговори
. преди 9 години
Ми така е- няма да мине. При него ще мине шистовият газ. Едни ни продават на изток, други- на запад, а за нас е все еднакво зле положението.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега въпроса е да се дърпа и да получи комисионна това е играта
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов , изучи се на лицемерие :Аз ги доведох да строят 7 блок и казах , че Белене е Гьол, ще строим 7 ми блок в Козлудуй .А днес : Гласувайте за мен ! Проекта .........няма да мине при мен ????
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя думата му е от днес до утре. Щеше в рамките на два часа миналата година да вземе лиценза на ЧЕЗ! И какво стана бе Боцко? Що не го взе? И при теб май минават също далаверки ,нали? От опит го знаем! Защо 2011 г. направо подари пристанище Росенец на Лукойл???? И то за 35г. безмитна зона.ЕС каза, че това е причина да не влезем в еврозоната!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е въпрос на комисионни. Няма лошо да се пита колко струва проекта, какви допълнителни средства ще трябват. За 5 млрд. всичко трябва да е кристално ясно. Това е.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяме все пак кой изкриви въпроса за атомната енергетика в България и почти веднага след референдума лансира "Уестингхаус" за строеж на ЕДИН блок в Козлодуй, и то от най-ненадеждните такива - именно Бойко Борисов. Сега пък нямало да мине договора при него... Кого точно иска да измами - българите, или "Уестингхаус"?
37
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
този още не знае дали е добър проекта а вече е решил че няма да мине - това е политичесок послание - ония бяха лоши, аз съм добър. той друго да прави осве да спира поректи може ли? Спря БургарАлександропулис, пря Аец козлодуй, сега щке спира Уестингхаус...
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
43. Ще му звънне , ако го изберем,*** той вече си се самоизбра, та какви далавери ще стават , сигурно имат план !
35
1
 
11
 
! Отговори
Gorcho преди 9 години
А-а-а, ще мине, ще мине. Сега ще ти звънне посланничката и още следобяд ще мине!
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя *** , пак американците са му написали репликата .Като им знаем лицемерието по цял свят , използват такива като *** , да се вмъкнат във всеки отрасъл.А цените на американците ще бъде $$$$ ?Не ги интересуват ниските заплати в България. Плащаш като американец!Гонят печалбите на които са свикнали!Борбата да запазят долара е голям , А жертвите за целта им са налице !
33
8
 
5
 
! Отговори
Пук преди 9 години
Хора, Уестингхауз не е собственост на американци. Има фиктивна американска регистрация , но собствениците са руснаци. Отговор на "защо Бойко ***?"
32
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
Днеска четох, че със седми блок тока от АЕЦ-а ще се увеличи някъде с около 70 % (изкупната му цена). При това свито потребление на ток , за какво ни е този блок ????????
31
0
 
4
 
! Отговори
Ам преди 9 години
До Рали190лв си е много добре, сравнено с 600лв на ВЕИ-тата от 2011, 800лв на топлофикация-София и над 200лв. на марица изток 1 и 3.
30
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
2"Овчаров:Уестинхаусе компания,регистрирана в офшорната зона на САЩ.Щата Делауеър.Договорът,който трябваше да бъде подписан или споразумението,предвиждаше изграждането на един реактор за 5,3 млрд.долара,без ядреното гориво или 5,7 млрд.с ядреното гориво.Т.е.един реактор на цената,повече от цената на два катоБелене".Договорът наУестинхаусне предвижда НИКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ от американска страна.Договорът сУестинхаусне предвижда НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ.Нито за закъсненията,нито преразходи до 300млн