Купуваме още газ заради кризата Русия-Украйна

Щонов препоръча ДКЕВР да се избира от парламента, за да е надпартийна
Обновена: 15 авг 2014 15:39 | 15 авг 2014 15:20,
18
Купуваме още газ заради кризата Русия-Украйна
Снимка: МИЕ

Допълнителни пари ще бъдат отпуснати от правителството за допълване на газохранилището в Чирен, съобщи служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при представянето на екипа си. 

По думите му запълнен е 75% от капацитета му, което осигурява потреблението на природен газ за около 60-90 дни и дори за 120 дни, но в зависимост от атмосферните условия.

Още по темата
Подготовката на Чирен е част от мерките, които страната ни взема във връзка с приетото от украинското правителство решение за спиране на транзита на руски газ за Европа като част от санкциите на Киев към Русия.

Друга възможност за доставки ще е съществуващата газова връзка с Гърция.

Щонов заяви, че служебното правителство ще работи за подобряване на работата и независимостта на енергийния регулатор ДКЕВР. Комисията да стане надпартийна и да се избира от Народното събрание, препоръча служебният министър.

За да стане ДКЕВР по-независим орган, трябва да помогне и Енергийният борд, който се очаква да бъде обявен до седмици.

Министерството на икономиката и енергетиката започва да подобрява ефективността в управлението на държавните компании и част от тези мерки е промяната в ръководството на Българския енергиен холдинг, обясни министърът.

В Търговския регистър вече е подадено заявление за промяната, която предвижда освобождаването на Георги Христозов от Съвета на директорите. Той ще бъде заместен от зам.-министъра Антон Павлов. Христозов обаче остава в управлението на "Мини Марица Изток".

При представянето си Павлов коментира, че приоритет в работата му ще е подобряването на прозрачността при управлението на държавните дружества. Ще бъде направен и анализ на търговете за продажба на електричеството. Ще се работи и за междусистемните газови връзки, като приоритет е Гърция, както и подготовката за зимата.

Дефицитите в НЕК растат с 500-600 млн. лева годишно и рано или късно трябва да се стигне до баланс в цялата енергийна система, обясни още Щонов. Той посочи, че мерките трябва да са комплексни и повишаване на цената е само една от тях. Министърът обаче не пожела да коментира с какъв процент би било приемливо да се увеличи цената с думите, че това е в правомощията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той обаче призна, че увеличение от 20% би било прекалено много за него като гражданин.

Щонов коментира и развитието на големи проекти в енергетиката. Според него изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се окаже рисково за страната, особено при положение че стойността му е 15% от брутния ни вътрешен продукт. Споразумението с Westinghouse предвижда, след като блокът заработи, "заемът да тежи на България".

„Анализът за този проект не може да приключи за два месеца и следващото правителство ще се заеме с него“, допълни още Щонов. Той обаче беше категоричен, че служебното правителство е взело мерки да не се предприемат действия в ущърб на държавата по този проект.

По мнението на икономическия министър "Южен поток" не е толкова рисков проект, колкото е новият блок в "Козлодуй". Според министъра е много добре проектът да се реализира, но повтори, че това може да стане само ако изпълни изискванията на ЕС.

В екипа на Щонов за икономическите въпроси ще отговаря зам.-министърът Ирена Младенова, която беше зам.-министър в служебния кабинет на Марин Райков. При представянето си тя поясни, че първи приоритет в работата й ще бъде ОП "Конкурентоспособност", за която има "притеснителни сигнали" от бенефициенти и от други партньори при управление на европейски средства.

Младенова ще работи и за бърз старт на ОП "Иновации и растеж" и в помощ на малкия и средния бизнес.

Ресорът „Туризъм“ остава част от МИЕ и се поема от досегашния зам.-министър Бранимир Ботев. Той повтори, че ще работи по популяризиране на страната като целогодишна дестинация. Ще бъде стартирана и програма за привличане на българските туристи към българските курорти и туристически атракции.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
аз преди 9 години
"Щонов препоръча ДКЕВР да се избира от парламента, за да е надпартийна"каква е тази глупост,нали става Бойко и казва тоя е и всички гласуват за когто той каже.Както съм казвал то така или иначе всички там гласуват като един,и в замисимост от партиите се приема или отхъврля,та защо да ги храним 240 прасета по добре да са си само 4-5 там Бойко,МестанСидеров т.н. и да си гласуват там и избират в зависимост дали ще е 2:1в или 3:0.Така или иначе другите са само пълнеж.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Щонов ли предлага 12 милиарда за 7-ми блок на АЕЦ докато Уестинхаус искали 7,8 млр. егаси и корупцията не е истина
10
3
 
5
 
! Отговори
сова преди 9 години
Няма криза Русия Украйна, има криза в самата Украйна създадена от янките.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 9Еми само около 7-8млн Руснаци в Украйна - Тия руснаци какво правят в Украйна? А тия руснаци как така изведнъж се въоръжиха и се дигнаха на революция? То и тука има руснаци, да не дойде и за тях един конвой "хуманитарна" помощ? Даскалицата явно не е помогнала на теб, недей мисли, че ще помогне на другите.
8
4
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Еми само около 7-8млн Руснаци в Украйна застраши.С вой да ги избием,изгоним,отнемем права и много други.Но какво да ти обяснявам наесен като почнеш училище в гимназията даскалицата ще ти обясни,ти само попитай.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купете малко Полски ябълки и Гръцки кайсии и направете ракия повечко.Газ няма да ви трябва даже и ядреното гориво ще заместите,ще направите първия РЕЦ в света.
6
4
 
7
 
! Отговори
Газаренко преди 9 години
Евтино ли го взимате ? Лайте още утре може по евтино да ви го бутнат Кенийците.
5
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pepsi i Cola са супер готини. I love't
4
4
 
15
 
! Отговори
Солидарен преди 9 години
Защо купувате газ бре ??? Купувайте Pepsi и Coca Cola.
3
3
 
9
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Никой не може да бие Чобанов.ПП: В България много хора се избират от парламента, но това не значи че работят безпартийно.Проблема не е как се избира даден човек, а какъв манталитет има.
2
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте сега *** червени дини как ще омажат форума между другото руснаците стъпиха на слънцето и станаха световни по футбол.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щонов, прегледай се, но доктор едва ли ще може да ти помогне! Парламента е изцяло политически избран. И как един орган изцяло политически избран ще избере ДКВЕР и тя ще е надпартийна според теб? Демек независима ДКВР от партийни пристрастия, решения и задкулисие?***!Това е все едно на двойка *** да се роди бяло дете. И *** баща му е истински баща? Щонов Щонов, мъка, мъка.Мине не мине и някой подобен *** изръси подобен бисер та да се чудиш нормален ли е?