Борисов зове за политическа стабилност, защото няма пари

"Да търсим как да си спасим държавата без значение кой ще е премиер"
Обновена: 25 авг 2014 17:40 | 25 авг 2014 15:27, Камелия Цветанова
589
Борисов зове за политическа стабилност, защото няма пари
Снимка: БТА

Пари в държавата няма и не се очертава да има, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него в тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии, защото след януари 2015 г. страната ще се озове в ликвидна криза.

Още по темата
Той призова служебното правителство още отсега да започне подготовката за вземане на нов държавен дълг.

Взимането на дълг от служебния кабинет обаче на практика е невъзможно, защото 42-то Народно събрание не прие предложението на президента Росен Плевнелиев да му даде правомощия да сключва договори с европейски финансови институции при последваща ратификация от парламента.

Мотивът на управляващите за това беше, че така ще се подпише празен чек на служебното правителство.

Според Борисов обаче най-важно сега е "да вържем двата края" до края на 2014 година и да минем 2015 година, за което по думите му се изисква невероятно умение.

„Много гръмко се говори за програми, кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари”, категоричен беше той.

Само до края на 2014 година се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото на 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, добави Владислав Горанов, финансов експерт на ГЕРБ и бивш зам.министър на финансите, цитиран от БТА.

Менда Стоянова обвини бившите управляващи, че са планирали бюджета за тази година „порочно с ясното съзнание за неизпълними приходи и за раздаване на разходи“.

Според нея от ГЕРБ са изключително разтревожени от анализа на служебното правителство за финансовото състояние на държавата.

След преглед на ситуацията миналата седмица служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че ремонт на бюджета е необходим и кабинетът трудно ще избяга от актуализация, която да предложи на следващото Народно събрание.

Служебният премиер Георги Близнашки обаче обяви преди дни, че няма да се стигне до лошия сценарий в държавата в края на годината да няма средства, защото макроикономическите показатели са добри.

Борисов пък призова днес лидерите на политическите сили да изискат разчети от финансистите си и след изборите на 5 октомври всички заедно да търсят начин за излизане от ситуацията.

„Да се опитаме да търсим как да си спасим държавата. Абсолютно никакво значение няма кой ще е премиер, министър или кой ще е на власт на практика, ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Напротив, колкото повече се конфронтираме политически или не искаме да видим цифрите, които ни дават експертите, оставяме държавата вече в непоправимо състояние", коментира той.

Според него политическите сили не само са чули призива му, но и са го разбрали.

„ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, те никога не са били така добре представени в някое управление толкова, колкото в това. Те знаеха какво ще стане октомври-ноември-декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП като мандатоносител нямаше да изпуснат шанса Станишев да стане премиер. Те нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите и това, което сътвориха", подчерта Борисов.

Той смята, че въпросът е дали сега всички политически партии ще имат доблестта да сложат цифрите върху масата.
 
„Длъжен съм да предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи и ще се режат плащания. Няма как да се спази Лисабонският договор до 3% дефицит, реално в момента го отчитат над 4%, за да слезе под 3, трябва да режеш разходи”, обясни лидерът на ГЕРБ, въпреки че се надява на победа на предстоящия вот.

Борисов съобщи, че е възложил на финансовите експерти в ГЕРБ да се напише закон за обединяване на НАП и Митниците.

Причина за това е, че му е омръзнало да слуша „как един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко”.

„Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление, като мине камионът, по всички системи да му се съберат мита, акцизи", каза Борисов и допълни, че до края на август е поискал проектът да бъде готов.

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


589
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно по заръка на Ангела ще прави коалиция с БСП. Че с ДПС е хептен унищожително. Я какъв радетел на стабилността имаме от сабахлям, като се е събудил и нова мода - стабилност.
373
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След изявлението на батето ББ, за ""фалита"" на държавата и ""крайно лошото състояние"" на финансовия сектор стана ясно, че ако дойдат ТЕ, народа трябва да се приготви за много трудни реформи, та дори не се знаело как ще приключи 2015г. УЖАС, Хора събудете се, не им вярвайте, а ББ да спре да си къса ризите, а ЛИЛИТО фустите - големи артисти са - направо са готови за някой турски сериал с много сълзи и сополи. Хора събудете се!Спомнете си за пристягането на коланите и пиците на ББ, ЦЦ и СД! Спомнете си ужаса в очите а хората които не могат да се пенсионират нормално след дълги години труд. Спом
372
1
 
9
 
! Отговори
baba tonka преди 9 години
До СоняСоня,вземи,че се събуди,а може би и ти си някоя лелка в климакс?Те са ударната сила на Боко _ разведени дърти чанти и такива с незадоволени страсти.Как ще спасява,кого ще спасява и от какво,нали другите хора докато са учили западни езици и пиано тои е ритал топка,ял е филия с мас и е садил картофи.
371
0
 
12
 
! Отговори
baba tonka преди 9 години
До кога медиите ще титажират брътвежите на един доста ограничен човек дори по бългаските стандарти.Той да отговори къде са 1,5милиарда от здравната каса,които ГЕРБ открадна инезнаино защо всички уж обективни медии не смеят да попитат.Стаха от този човек в медиите е и контрола над тях са безпрецидентни!
370
0
 
13
 
! Отговори
левскар преди 9 години
Вие не разбрахте ли , че този като за идва на власт ПАРИТЕ винаги ги няма!Преди 5г пак викаше същото КРИЗА ,ИКОНОМИИ , няма , дефицит !Сега пак този е ясен , в края на мандата ще е " стабилизирал " държавата , но хората пак ще му хвърлят камъни и то не само за тока !Пенсионерите да се стягат ......следващо увеличение......2017.
369
6
 
0
 
! Отговори
78elitsa преди 9 години
СТАБИЛНОСТ-СЕРТИФИКАТ-РАЗРЕШЕНИЕ Три важни стъпки гарантиращи успешни и дългосрочни програми за развитие.Избрания Водач има силата и подкрепата на неговите привърженици да взема решения и да делегира права на своите избиратели, за да има тяхната смислена и креативна мисъл за успеваемост и напредък.
368
6
 
0
 
! Отговори
78elitsa преди 9 години
СТАБИЛНОСТ-СЕРТИФИКАТ-РАЗРЕШЕНИЕ Три важни стъпки гарантиращи успешни и дългосрочни програми за развитие.Избрания Водач има силата и подкрепата на неговите привърженици да взема решения и да делегира права на своите избиратели, за да има тяхната смислена и креативна мисъл за успеваемост и напредък.
367
0
 
13
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Пари има след като точно този се натиска толкоз да ги харчи!Когато Дянков му похарчи парите човека вдигна кръвно, влезе в болница, подаде оставка и се обиди на половината свят! Сега вилнее, значи пари има, просто иска още 5-6 милиарда за асфалт и далавери!
366
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 491май ББ се страхува да не му погодят същия номер, който той погоди на Орешарски- протести до дупка
365
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пПари в държавата няма и не се очертава да има, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.-----ей това е в прав текст
364
1
 
12
 
! Отговори
Аристотел преди 9 години
Бойко, кавале, а ако имаше пари за политическа нестабилност ли щеще да призоваваш??#ФОСТАВКА ГЕРБ БСП ДПС#България на Българите
363
4
 
14
 
! Отговори
върл пaтриот преди 9 години
Бългaр]и, мили сънaроднициНa 8ми септември ще търсим отново духa нa,революционоот дело пред мс 1830 ч!Дa дaдем ясен сигнaл че мутри нямa дa,ни мaлтретирaтПротестнa мрежa може дa внушaвaт,че,товa е червен протест, но той е кaкто срещу гроб тaкa и срещу бспБългaрия сегa или никогa повече!!!!!
362
3
 
8
 
! Отговори
искам само преди 9 години
да ви кажа ,че мислите ,че е страшно положението,положението е гробовно-дъщеря ми,младо образовано момиче е онкологично болно -нямате си напредстава за каква мизерия става дума ,за това как няма лекари-онколозите които се занимават с болните са 32 на 350 000 болни,как не ти се дават направления защото касата не дава,същата тая каса която лекува *** без осигуровки,та мисълта ми е ,ако дойде пак тиквочев какво ще стане и оная истеричната деса-поетеса,страшно е да живееш ден за ден и да осъзн
361
2
 
8
 
! Отговори
до 473 преди 9 години
то програми няма, печели най-големия страхуващ и лъжец, най-удобния за олигархията, стягащ нашите колани и като скачени съдове разхлабващ олигархичните колани. Това са им програмите, най-олигархичната е най-спонсорирана и печели.
360
1
 
8
 
! Отговори
от Валери Петров преди 9 години
А пред тебе какво е животът ни? Миг.Тъкмо почнал, и ей го, изтече.И не сбогом е туй, а панически вики какво, че познат е той вече,че безброй преди мен в своя път един денса изплаквали винаги таясвоя жажда и скръб през простора зелен,виолетов и син до безкрая!
359
2
 
12
 
! Отговори
hansa преди 9 години
И последно, държваните поръчки не се изчерпват със строителство на пътища с качество под всякаква критика от кръга Котараци или 3-4 фирми обръчи, създаващи вяла временна заетост на 400 човека. Трябва да се търсят максимален брой малки фирми. А възможностите са стотици. Затова са нужни управленци, грамотни хора, а не вифаджии и пожарникари. За 4 години Герб докара държавата до постоянна иконимическа криза (други държави отдавна излязаха от там) и политическа такава. Изхарчиха 10 милиарда за нищо.
358
1
 
12
 
! Отговори
hansa преди 9 години
Чета, че масово фалират молове. Нормално е. Не е нормално примерно в една Стара Загора да има 3 мола?!? Питам къде са банките и идиотските им кредитни анализатори, които се надпреварваха да дават кредити за по 20 милиона Евро, за да се строят молове? А сега се чудят какво да правят с тях. Ами с 20 мил. Евро се прави завод от 0, който ще даде поне 1000 работни места, да не говорим за доставчици и т.н. покрай него. А като искаш заем за машина, банката ти иска по 7% лухва, за сравнение в Герм. - 3%
357
2
 
20
 
! Отговори
hansa преди 9 години
Никоя нормална държава (освен вече фалиралите такива) не свива държавните разходи по време на криза, а прави точно обратното, експанзивна монетаритарна политика. Вкарва пари под формата на държавни поръчки в реалната икономика. Ама кой да научи тиквата че има мултипликатор на парите? То тези неща в пожарната не се учат, там учеха май как се гасят пожари, а не иконимика. Само неграмотни *** управляват държавата ни.
356
16
 
4
 
! Отговори
Електрически Стол преди 9 години
Само за година да фалират цяла една държава. Лошотията на червените не знае мяра. Като скакалци, минават и опустошават всичко направено с труд и грижи. ЗАТВОР, никакъв съд за тях. ЗАТВОР и след това електрически столове.
355
8
 
21
 
! Отговори
hansa преди 9 години
Чета доста точни коментари. Програмата на Борисов със състои действително в затягане на колана, вдигане на тока с 30% и винаги едно и също, криза било *** такъв, кога ще се инвестира в бг икономика??? Трябва максимално да се подпомогне бизнеса, да се усвояват мащабно средства за индсутриалните предприятия, да се създаде реална иконимика, а не "моллова". А тогава тя сама ще плати всички пътища, а и въпросните молове няма да фалират Боко за криза ми говори ***..