Текущото управление на дълга не застрашава фискалния резерв

Вучева: Не са много верни числата, изредени от ГЕРБ
Обновена: 26 авг 2014 14:03 | 26 авг 2014 09:53, Надежда Бочева
39
Текущото управление на дълга не застрашава фискалния резерв
Снимка: архив, Reuters

Текущото управление на дълга не застрашава фискалния резерв и плащанията от страна на държавата. Това каза университетският преподавател и бивш министър на финансите проф. Христина Вучева пред БНР.

Тя коментира, че служебното правителство не може да се захване с процедура за емитиране на дълг. Без работещ парламент не може да се гласува промяна, защото по думите й искането за заем е практически искане да се промени Законът за Бюджет 2014.

Повод за коментара е вчерашното изявление на Бойко Борисов, който поиска служебното правителство незабавно да започне процедура за нов дълг. Според финансовия експерт на партията Владислав Горанов само до края на 2014 г. се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото на 2015 г. се нуждаем от общо 6 млрд. лева.

Още по темата
Вучева коментира, че не са много верни числата, изредени от ГЕРБ, тъй като ежедневната работа по управление на дълга е по един календар на емисии и плащания. "Това с нищо не променя състоянието, което ще имаме до края на тази година", каза финансистът. Наскоро служебният финансов министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината, допълни тя.

„Съвсем друга тема е дали новото правителство, което ще бъде избрано през октомври, има нова политика и тогава ще внесе в НС искане за актуализация на бюджета. Тогава може да се поиска увеличение на емисиите на държавни ценни книжа (ДЦК) до края на годината, но това е малко вероятно. Може да има актуализация, но според мен тя едва ли ще засяга дълга за 2014 г.“, смята експертът.

По повод думите на Горанов, че държавата би могла да се окаже в една много тежка ликвидна криза, без възможност да финансира текущите си разходи, Христина Вучева заяви: „Г-н Горанов е прекарал значителна част от професионалното си развитие в Министерството на финансите и знае, че терминът ликвидност е характерен за корпоративния сектор, банките и търговските дружества. Понятието по никакъв начин не се свързва с държавния бюджет“.

Държавата може да забави плащанията, но е сигурен платец, обясни експертът. Не са точни изнесените факти, най-малкото са интерпретират неточно – те са свързани с текущото управление на дълга и няма заплаха за фискалния резерв до края на годината, както и за поддържането на всички ангажименти за плащания, разясни тя.

Според Вучева ще бъде "много тъжно", ако следващото правителство слее НАП и Агенция "Митници". Тя определи идеята като неподходяща предвид функциите и задачите на двете звена. 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
men преди 9 години
последните две правителства не си довършиха мандатите. следващото дали може да висне от балконите на министерски съвет?
32
0
 
3
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
KAKVOTO KAGAT OT GERB E LAGA -TAKA CE BOG DA GI PROSTI
31
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 9 години
И какво стана сега,боко тиквата-"утвърден"финансист и икономист,консултиран от другия корифей на финансите в Герб-Горанов,а може би и от още по голямата разбирачка по финаси и икономика-Менда ПУНДОВА пак са хванати по бели ***,нямат пари,нямат наследство което да профукат,както профукаха 1,4 милиарда частни пари от здравната каса,както профукаха незнайно защо 8милиарда резерв.Но не се знае кой ще е наследника след 5 октомври,боко тиквата не е много сигурен вариант,колкото и да си мисли об
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е много права проф. Вучева. Герберастите са способни от добро финансово състояние, за нула време да ни вкарат в финансова криза. Да не забарвяме колко бездънни се оказаха джобовете на герберастите перз 2009-2013 години и колко десетки, ако не и стотици милиарди, потънаха в тях.
29
0
 
9
 
! Отговори
лоло преди 9 години
напротив опасността е реална да не си скъсат бездънните джобове на герберугите
28
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Проф. Вучева срещу "финансиста" Боко и Владко Горанов/който напусна парламента че мубили малко парите, нямало далавера/ на кого да вярва човек?
27
9
 
3
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Другари не се притеснявайте. Нашите пак ще са на власт. В момента нашата гордост Мишето Миков е на курс за Премиери в Москва, което показва , че ще взимаме властта ако трябва и по другия начин. Другаря Путин каза, че ще ни помогне както помага сега в Украйна. Венсеремос. Ура...а...аа...
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво искаш от *** гербераси. Изтъпани се Лилето/отроче на дърти ***/ и взе да плещи все едно че смучи дръжката на б..........
25
14
 
1
 
! Отговори
Павлин преди 9 години
Странно как тази женица коментира цял лист А4 а пък една цифра не каза. Само общи приказки. Ами от ГЕРБ се аргументираха точно и ясно по всяко перо - ако някъде грешат да каже къде. А то какво - само общи приказаки от рода на "не било много вярно" - "ама не било точно така". Ами кажете как е?
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно как Борисов, като един върл противник на заемите, ни обясняваше, че държавата ще фалира ако тегли заеми, а като падна правителството започна да ни обяснява, че държавата ще фалира без заеми. Явно му се блажи на човека.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж Плевнелиев не бил пудел на Борисов и уж Борисов не бил избирал служебния кабинет, а всички искат едно в един глас- да теглят заеми, е как става този номер? Да не говорим за законовият абсурд, който искат господата "демократи" - служебното правителство, което не е избирано от народа да тегли заеми и да взима жизненоважни за страната решения.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не България има нужда от заемите на Тиквата, а Тиквата има нужда от тях. Като няма няколко милиарда излишък в хазната, как ще строи магистрали и как ще казва "аз построих това"? Мислете за човека бе, дайте му да си дръпне няколко милиарда заем за самореклама, а после му плащайте лихвите.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да ви стане ясно защо Бойко Борисов и неговите *** правят такива изказвания....Няма ли начин някакси служебното правителство да емитира нов дълг на държавата, а Бойко и цялото му тъпо и просто племе, хванати от селата/гората/ да откраднат парите когато дойдат пак на власт, а те ще дойдат, защото *** ходят да гласуват. Ей хора. осъзнавайте се, докато още имате тази възможност....
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се чудите къде е предизборната кампания на Борисов- пред вас е, "фалираме ако не ни изберете". После естествено ще спаси държавата от фалит... като спре да говори за фалит. Сега всячески се чуди откъде да вземе пари, защото за разлика от предния път, сега не му оставиха пълна хазна, с парите от която да си прави самореклама.
19
3
 
16
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
...хм, да подлагаш на съмнение думите на проф. Вучева е най-малкото смешно. И говори за това, колко е багажа на коментиращия.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво шаранче трябва да си, да се хванеш на въдицата на Тиквун? Цървула се заиграва със страховете на стадото преди изборите, дано има повече хора с мозък в главата, отколкото бойкови шаранчета.
17
4
 
5
 
! Отговори
Вучева преди 9 години
Мижи, да те лажем.
16
2
 
7
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До Санчо От този "фалит" на банки и Жан Виденов, спечели Сорос...Също както спечели 8 милиарда от финансовата криза през 2008...
15
3
 
15
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Пак да попитам:ДАНС има ли правомощия да задържа партиен лидер, който всява паника в обществото и умишлено и изкуствено създава финансова криза в държавата?
14
4
 
17
 
! Отговори
Санчо преди 9 години
Като започнат големите финансисти да ни обясняват колко сме добрезапочвам силно да се тревожасещам се за Жан Виденов ,който също така ни обясняваше колко сме добре, преди да фалират 8 банки и да ни докара до просешка тояга