Няма основание за финансов колапс и за нов дълг, успокоява БСП

"Държавата е стабилна, Борисов говори предизборно"
Обновена: 27 авг 2014 14:02 | 27 авг 2014 12:22, Камелия Цветанова
74
Няма основание за финансов колапс и за нов дълг, успокоява БСП
Петър Кънев Снимка: архив, Булфото

От БСП определиха твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата е в тежко финансово състояние, като предизборно говорене.

Според червените финансови експерти състоянието в държавата е стабилно, няма нито едно основание да се говори, че държавата се нуждае от взимането на нов дълг, и може да се прогнозира, че в края на годината предварително заложените параметри в бюджета ще бъдат изпълнени.

Още по темата
Социалистът Петър Кънев дори отчете, че за пръв път от години насам има икономически растеж от 1,6 процента в края на юли.

„При тези данни, когато имаме криза на доверието, да говорим, че държавата фалира или банкрутира, не е най-добрият подход за предизборна кампания. Вреден подход е да се говори за фалирала държава, всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. Преди избори всеки иска да говори и да блесне, но нека по-спокойно, защото хората са уморени“, предупреди той.

Георги Търновалийски цитира данни, според които към юли отчетите показват, че изпълнението на разходите е 55, 3 процента, което е напълно в рамките на бюджета.

В същото време приходите са 54,3 на сто. При тях има определено изоставaне, което се дължи основно на несъбрани приходи от Агенция „Митници“, което обаче може да се компенсира до края на годината, смятат социалистите.

„Не виждаме никакво основание за финансов колапс и в никакъв случай не можем да говорим за ликвидна криза“, отсече Тървоналийски.

Румен Гечев също настоя, че през тази година по всички пера приходите са по-високи, с изключение на митниците, където са с 50 милиона по-малко.

Според него причините за това са две - едната е неудачи в избора на ръководство на агенцията, a втората - свиването на търговския оборот с Украйна, с Близкия Изток, както и дефлацията.

Въпреки това той подчерта, че винаги втората част на годината е била по-силна от гледна точка на приходи.

„Имам основания да смятам, че можем да достигнем 2,5 процента икономически растеж в края на годината. Явно целта на ГЕРБ е да подготви почвата и да започне предизборната кампания, преди да е започнала“, коментира Гечев.

Той припомни, че правителството на Бойко Борисов е получило в наследство 8,2 млрд лева резерв, а сега служебният кабинет на Георги Близнашки също има на разположение 8 милиарда фискален резерв.

„Така че аз се чудя за какво ги искат тези милиарди лева дълг. Прави впечатление политиката, която започна ГЕРБ с вакханалията около КТБ и опита за банковата ваканция, но тя не успя само заради отказа на БСП. Тогава ГЕРБ и президентът искаха точно 5 милиарда лева, за които говорят сега да се вземе дълг, да се извадят от парите на хората и да платят всички влогове в КТБ“, заподозря Гечев.

Той призова държавният глава да разсекрети проведените при него консултации около банковата криза в началото на лятото.

„Данните сочат, че тежка зима няма да има, освен ако Борисов не е имал предвид метеорологичните условия, но пък синоптиците не предвиждат токова нещо“, заключи Румен Гечев.

Петър Кънев добави, че конституционно няма как служебното правителство да вземе дълг.

Това може да го направи парламентът, а такъв ще има октомври, но да подготвяш дълг за бюджета за 2015 г. - явно служебното правителство се готви да управлява и догодина“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Абе бот нещастен. По всички теми ли минаваш с тия 5 смотани копи/пейст-а. Вземи си намери почтена работа *** смотан. *** като тебе превръщат новинарските форуми в пропагандна *** кадето не ти се и гледа. Душевно празен, аморален слузест *** си ти.
48
4
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Отново се видя, че само червените са истинска партия, а останалите са най-обикновенни разрушители и псевдополитици
47
6
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Борисов и ГЕРБ винаги се целяли да загробят държавата ни на тези избори не бива да им позволяваме да довършат започнатото
46
5
 
2
 
! Отговори
Ренета преди 9 години
БСП и в този случай се вижда, че е единствената партия, която мисли за страната и за това как да преодолее проблемите в нея
45
5
 
1
 
! Отговори
Мая преди 9 години
ГЕРБ в момента се опитват да убедят народа, защо марионетния служебен кабинет ще изтегли толкова много пари, които да подсигурят безметежно евентуалното управление на Борисов
44
4
 
2
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Напълно съм съгласен с Гечев - много точно го лепна на ГЕРБ
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 59ПИШЕТЕ ,ЧЕ БОКО Е ***,бие ***,но КАЖИ МИ ТИ НА МЕН ОТКЪДЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА МИЗИЯ?ЗА ГАБРОВО,АСПАРУХОВО и не ми се мисле ЕСЕНТА КАТО ЗАВАЛИ -трябват СПЕШНО ПАРИ ЗА ПОПРАВКА НА ДИГИ И ПОЧИСТВАНЕ НА РЕКИ!ИЗПЛАЩАНЕ умрелите животни,ЗАЩОТО ХИЛЯДИ човека ще пострадат от епидемията!НА ГРАНИЦАТА прииждат ,искат подслон!КТБ ще повлече предприятия,общини!НЯМА ПАРИ за ГАРАНТИРАНИТЕ влогове ,а там не са само МИЛИОНЕРИ,хиляди скътали за обучение на деца,та ако щеш и за погребения!ОЦАПАХТЕ ***
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Боко много му се иска да възстанови милиончетата на Веждю Алчното,ама отново от нашите джобове! Да не би в алкохолен или друг делириум Алчното да си посегне ! Обаче мен ме боли фара за Веждю,за Кеца и вс. останали алчняци! Нали всички искат спазване на Закона?! Кво реват тогава?Га се надяваха да получат големите лихви,що не ривахте бе,ами ся се сетихте,че било несправедливо и че Василев бил престъпник и не знам къв си?
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кои са хората по високите етажи на ГЕРБ-бивши комсомолски и партиини секретари.Така че БСП=ГЕРБ.Няма разлика.Със сигурност.Защо се плюете взаимно,като сте от едно котило???
40
9
 
4
 
! Отговори
Увалиец преди 9 години
Абе,докога Боко ще чупи *** с" гениалните "си познания по финанси!?
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се,че няма основание за нов дълг.Хазната е повече от два пъти по-пълна,отколкото я остави ГЕРБ.Дори техния човек-Близнашки каза,че пари има.Но Бойко е свикнал да харчи нашироко,нищо че доведе хората до самоубийства от мизерия,той нали е милиардер,какво го интересува народа.Народа трябва да се държи на къса каишка/това са негови думи/.Затова му трябват още милиарди-за да пръска безконтролно за каквото му хрумне.НЕ ТРЯБВА ДА МУ ПОЗВОЛИМ!Иначе яко ще лапнем дръвцето.
38
6
 
5
 
! Отговори
новороден преди 9 години
Няма основание за финансов колапс и за нов дълг, успокоява БСП...... Новите управляващи трябва да финансират с собствени средства всички програми,, да напълнят хазната,, да интегрират малцинствата,, да финансират здравната каса,, да подпомогнат НОЙ и така нататък .... Та новите управляващи трябва да се бръкнат дълбоко.......След тях идва БСП и започва да краде......казах....
37
6
 
13
 
! Отговори
Червен бряг преди 9 години
Щом Румен Гечев говори за финансова стабилност ,то се стягайте за купони и глад.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКО Е НОРМАЛНО-в МИЗИЯ от 700 къщи-500 съборени,по4 човека-ЗНАЧИ 2000БЕЗ ПОКРИВ,БЕЗ НИЩО ,по джапанки!АСПАРУХОВО,и още НЯКОЛКО селища с ПОНЕ още 2000РАЗБИТИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ!КТБ-ХИЛЯДИ без заделените БЕЛИ ПАРИ за лекарства,лечение и ПОМОЩ към сем. бюджет за ЗИМНИ СМЕТКИ!ПОВИШЕНИ ЗАПЛАТИ в МВР,но без ПАРИ В БЮДЖЕТА!ПРЕД ФАЛИТ:БДЖ,НЕК,КТБ което ще повлече общини,предприятия ,затваряне на училища и градини, болници!ДА ЖИВЕЕ БКП-носеща само АГОНИЯ на БГвече 70 години!БЕЗСРАМНИЦИ!МИРНИЯ ПРЕХОД грешка
35
5
 
6
 
! Отговори
винкел преди 9 години
Тоя още ли е жив
34
15
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
БСП започват да ми изглеждат като по-малкото зло, само крадат, а другите крадат и искат да ни заГРОБят
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сринаха държавата и сега търсят оправдания,че всичко е наред!Защо поне не престават да лъжат,но тогава и последния дядо,който им вярва,ще ги зареже!
32
5
 
11
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Петре, Петре.Как успя да измислиш такава голяма лъжа. Знаем те че не си от умните. Защо тогава ви изгониха с камъни, и даже коалициония ви партньор се отврати от БСП.
31
5
 
13
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
И на този "експерт" са му правили лоботомия.И Гьобелс ще им завиди на тези патологични измамници.Лично аз ще се изкефя много, ако след изборите комуноидите (БСП) съставят кабинет и управляват.Тогава вече съм сигурен ,че ще стане революция,която ще завърши със забрана на тази антибългарска ,антинародна,олигархична партия.
30
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-гадно и вредно от комунистите на този свят няма!