Ако е без ДПС и БСП, на ГЕРБ ще са нужни поне още 2 партии за кабинет

"Медиана": Няма "голям спасител" за нацията, 8 партии с шанс за влизане в новото НС
Обновена: 3 сеп 2014 16:04 | 3 сеп 2014 16:02, Анисия Иванова
133
Ако е без ДПС и БСП, на ГЕРБ ще са нужни поне още 2 партии за кабинет
Архив: Булфото

Осем партии имат шанс да влязат в следващото 43-то Народно събрание, като две от тях са на ръба. Това показва проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 27 август – 1 септември между 998 души.

Според допитването ГЕРБ получава 26,8% от гласовете на изборите, БСП – 17,5%, ДПС - 9,2%, "България без цензура” – 4,7%, Реформаторският блок - 4,4%, Патриотичен фронт – 4,3%.
 
Двете партии, които са на ръба, са "Атака” и АБВ, съответно с 3,7 и 3,3% от гласовете. 31% от избирателите не могат да посочат нито една партия, която биха искали да видят в управлението на страната. На практика, една трета от избирателите на въпроса „Кой искате да управлява?“ отговарят „Никой!“.

Двете основни политически формации – ГЕРБ и БСП – не се явяват желана политическа алтернатива извън кръга на собствените си симпатизанти.

38% от избирателите оценяват потенциалното връщане на ГЕРБ на власт като „лошо“ и „катастрофално“, а на БСП - от 44% от избирателите. Не се наблюдава наличието на „голям спасител“, който да привлече надеждите на нацията върху себе си, коментира Колев.
 
Според анализа въпреки че ГЕРБ водят с 9,3% пред основния си опонент, данните сочат, че те трудно ще достигнат до резултата си от изборите през 2013 г., когато вкараха в парламента 97 депутати. Затова създаването на двупартийна управляваща коалиция, водена от ГЕРБ, засега изглежда малко вероятно. Политолозите смятат, че за да успеят да съставят мнозинство без ДПС и БСП, на ГЕРБ ще им е необходима трета, а вероятно и четвърта партия.
 
Към момента данните показват, че съставянето на работещо правителство ще бъде тежко предизвикателство пред всички политически формации след изборите.  
 
Към началото на изборната кампания, политическите нагласи са силно неустойчиви - общо една трета от избирателите се колебаят в своя избор.
 
36% от запитаните се съмняват в безпристрастността на служебното правителство и неговото желание да проведе честни избори. Едва 26% от избирателите (почти изцяло само от ГЕРБ и Реформаторския блок) смятат, че то ще е безпристрастно и ще работи за честни избори.  
 
От „Медиана” подчертават, че това е моментна картина, която може драстично да се промени в хода на кампанията.  

Според допитването политикът с най-висок рейтинг е кметът на София Йорданка Фандъкова, получила 47% одобрение, след нея е Георги Първанов с 43%, президентът Росен Плевнелиев - 37%, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - 36%, Ивайло Калфин - 29%, лидерът на ДПС Лютви Местан - 27%, бившият лидер на БСП Сергей Станишев - 26%.

Като цяло изследването отчита засилване на песимизма по отношение на икономическото и социално развитие на страната, а също и за личните перспективи на избирателите. Три четвърти оценяват материалното си положение като тежко или изключително лошо. Една трета очакват влошаването на положението им да се задълбочи.
 
Този песимизъм се съчетава с политически негативизъм по отношение на всички партии, всичко политическо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че ЮРУШ вече не са фактор!!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ATAKA 115Викат атакаджии да ги записват за руски десантен батальон на местото на погребаните руски десантчици, загинали при опита за анексиране на Източна Украйна !
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименО-О-Х на дяда , опълченото, избърши си устицата !
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако спечели ГРОБ, ще стане като в уКрайна.., ставам опълченец, мама ви ционистка...
96
0
 
10
 
! Отговори
бедни като мишки преди 9 години
Местан да отиде и да види колко наши Студенти от турски произход има в Германия , от 200 Българи само един български турчин в Германски университет това означава че българските мюслумани са бедни като мишки , за каква Политика говорят какво ДПС
95
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ са незаконно родено дете на БСП и ДПС
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Izmiti sa mozacite NA balgarite Postoianno stara pesen novglas aide stiga komentari.....Nishto niama dase promemoria
93
0
 
9
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Ха-ха-ха, "Медиана". Това не беше ли онази соц. агенция, която "познава" с + - 20% разлика?
92
4
 
17
 
! Отговори
ATAKA преди 9 години
Докато Бай *** "умува" за кой национален предател ще гласува, служебната хунта на Плевнелиев ни хвърля във война с Русия ,а "съюзниците '' ни САЩ и Турция вкарват 10 хиляди радикални ислямисти за обучение в България.Готви се и унищожението на Добруджа със шистов газ.Защо "независимите" български медии мълчат за това
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герберите цъкат минуси и никакви доводи.*** работа.Ми напишете нещо в полза на тия.Кажете каква ще ни е ползата или ай де пак на терминалите?Показвате пак че сте *** парчета.Този път колко народ ще изпука поне кажете?
90
7
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
До kenneth.thefreckleНататък:Посъветва студентите, особено онези от компютърните специалности, да стават овчари. И те май го послушаха. Сега има глад за този тип специалисти.Лично съдейства за влошаване на състоянието на образованието и в медицинските специалности. И от това резултатите са видни в монета.За "по-възрастните" деца няма да говоря. Те вече емигрираха навън заради Бойко и такива като него.
89
1
 
3
 
! Отговори
Аз до 91 преди 9 години
Човеко, напълно съм съгласен с теб!
88
4
 
9
 
! Отговори
Кърджалиец преди 9 години
Тези проучвания не са реални а само измишльотина по принципа на стадо овце хората четат и си казват че така герб е с 26% дай да гласуваме за тяхреално погледнато в момента в страната сме максимум 4,5 МЛН ДУШИа от тях колко ще гласуват 2млн няма и толкоз само досетете се кои са тезиспоред мен никоя партия не заслужава гласа мимоя глас е важен и то ще е недействителен
87
6
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
До kenneth.thefreckleИзвинявай, какво направи бат ти Бойко за децата през четиригодишния си мандат? Не за неговите лично, а за всички деца?Имаше перманентен проблем с местата в детските градини. Не увеличи детските, но за сметка на това оскъпи учебниците за учениците. В същото време бившите му общински съветници в София се опитваха да набавят кокаин за още по-големите. Това направи!Не че и другият модел комунисти направи нещо повече, но специално Бойко като че ли мразеше българските деца.
86
9
 
6
 
! Отговори
ВЕСКО преди 9 години
АКО ГИ НЯМА БЕЗХАБЕРНИКА , ЦВЕТАНОВ И ЦАЧЕВА , ИМА ШАНС БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОПРАВИ ! ТОВА ТРЯБВА ДА Е МОТОТО НА ИЗБОРИТЕ НА 5 ОКТОМВРИ ! ИНАЧЕ МАЙКАТА НИ Е РАЗКАТАНА ОТ БЕЗХАБЕРНИ РЕШЕНИЯ ,ДЕМАГОГИИ И ЛЪЖИ !
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС е тумор, партия с една единствена идеология - как да присвои максимум блага за най-кратко време. Всяка формула, която ги изключва от властта, е добра.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не песимизъм, а реализъм: може да работи само модел ГЕРБ с БСП. Всичко друго е перманентна криза, просто това е най-малкото зло.
83
14
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ !
82
2
 
6
 
! Отговори
Елементарен въпрос преди 9 години
За кого да гласувам?!?!?!Алтернатива нямя,всичко ще си остане все така...А са де ?А аз така не искам!
81
2
 
6
 
! Отговори
kenneth.thefreckle преди 9 години
До Не на ГЕРБ, a ti trqbva da mrazish mnogo detzata si za da glacuvash za komunazite, DPS ILI bUREKOVATA PARTYA.