Чобанов за обрата си: БСП зави наляво, а с ДПС се сработихме

Ексминистърът предупреди червените да не го използват за оправдание
Обновена: 3 сеп 2014 10:40 | 3 сеп 2014 10:40,
98
Чобанов за обрата си: БСП зави наляво, а с ДПС се сработихме
Снимка: архив Булфото

БСП направи ляв завой за тези избори, а с икономическия екип на ДПС се сработихме. Така бившият финансов министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов обясни решението си да оглави две листи на ДПС за вота на 5 октомври – в 25 МИР в София и в Монтана. На миналите избори Чобанов беше в листите на БСП.

„Това не е примъкване или вмъкване, по време на целия мандат на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме, включително и във фискалната област. И добре се сработихме с икономическия екип на ДПС в лицето на Йордан Цонев и професор Имамов“, каза Чобанов пред Нова телевизия. Той обясни, че стиковката е станала в движение, най-вече около правенето на двете актуализации на бюджета.

Още по темата
Чобанов не отговори на въпроса дали е разочарован от икономическия екип на БСП, но обясни, че всеки има право на свое виждане. „Знаете, че БСП се обявиха за ляв завой, това се вижда и от името на коалицията сега – „БСП -  Лява България. По този начин не бих се чувствал достатъчно комфортно да продължавам“, каза екминистърът.

Той разказа, че е получил офертата за включването в гражданската квота на ДПС лично от лидера Лютви Местан. Двамата не се познавали, преди Чобанов да стане министър. „Явно в процеса на работа е оценил възможността да бъда полезен“, каза финансистът. Той призна, че не е разговарял със Сергей Станишев, по чието време влезе в червените листи, и не знае дали му е обиден. Чобанов отказа да разсъждава по въпроса дали би приел да остане с БСП, ако са го били поканили, защото това е „в сферата на виртуалното“.

Ексминистърът предупреди БСП да не го споменават като удобно оправдание, защото то няма да е в негова полза.

Той обясни и че не се обижда от определението „българи-еничари“, защото то е обида за тези, които го дават. „Аз съм част от гражданската квота и приветствам идеята на ДПС да я разширяват. Това показва надетническия и национален характер на партията“, каза Чобанов. Той съобщи, че 17 от водачите на ДПС са с български имена, 15 от тях са етнически българи, а двама са роми.

„С Пеевски се познавам от началото на предходния парламент – визуално, за известен период от време бяхме депутати“, каза още Чобанов и допълни: „Сега по-често се виждаме като водачи на листи, правим съвместни събирания, уточняваме стратегия и тактика за изборите“. Според ексминистъра Пеевски няма как да има отношение към кризата с КТБ, защото не е участвал в мениджмънта на банката.

Чобанов  обясни, че е мълчал умишлено за драмата около банката на Цветан Василев, защото отговорната институция в случая е БНБ. Той се разграничи от идеята за банкова ваканция и обясни, че по негово време са били отправени предложенията за специално законодателство по казуса.

„Бях в активна комуникация с Европейската комисия и благодарение на това можахме много бързо да договорим държавна подкрепа“, обясни още Чобанов.

Той изрази несъгласие с твърденията, че кабинетът на Орешарски е оставил държавата в разруха. Чобанов обясни, че според данните на НСИ от десетина тримесечия не сме имали толкова висок растеж по редица показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
Много си прав.Един следобяд гледах интервю на Дина Станишева и тя каза същото преди 4-5 месеца.Абсолютно призна,че правителаството си е само на ДПС!
67
1
 
0
 
! Отговори
инженер преди 9 години
БСП зави наляво,а Чобанов направи завой на 180 градуса,както поискаха от ДПС.И уверено включи задна скорост.Така е Ред Бул дава крила,водката 4х4,А ДПС задно задвижване.Кой каквото си избере!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чоби, махна ли си кожицата от малката глава?
65
2
 
6
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Направил "ляв завой". Ужас! Сакън власт да не им се дава.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя да остави тая политика, не е за него, ами да вземе да продава патенти за прическата си. Повече пари ще изкара!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тази фамилия не съм се съмнявала на кого симпатизира.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първанов за обрата си: БСП зави надясно.Чобанов за обрата си: БСП зави наляво. А всъщност ДС никога не е завивало. То не е нито вляво, нито вдясно а там, в мрака, където винаги е било.Освен БСП, ДПС също в последните години събира де що ДС кадри има и вече е нещо като официалната партия на ДС.
61
3
 
13
 
! Отговори
Джонката преди 9 години
.........***.....***...
60
3
 
11
 
! Отговори
ОХО БОХО преди 9 години
......ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСТИТУЦИЯ ПО-ЛОША И ОТ ФИЗИЧЕСКАТА....
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този излезе доста по-хитър отколкото изглежда. Ориентира се от къде дъха вятъра. Ориентира се, че БПС са политически труп, колкото и троловете им да не спират да вършеят из форумите.
58
6
 
9
 
! Отговори
Бх преди 9 години
ДПС е най успешната партия за последните 25 години, Чобанов, го разбирам не бих действал по друг начин. По добре ДПС отколкото безработен бивш депутат... Какво се вълнувате не разбирам. Ако някой Ви предложи работа, и предложи 10 000евра, месечно, какво ще му кажете? Не става бате аз работя само за българи? Хахаха да бе.
57
2
 
6
 
! Отговори
Bh преди 9 години
Няма вече значение кой е управляващ, важно е България да излезе от калта ако ще индианци да са. Българите явно не ставаме за тази работа, 25 години се доказахме, че не ставаме за политици.Един сомалиец ми се обади, бил готов за спасението ни, казах му да идва, няма вече значение...може и анголци, етипопци или който си иска да вземе:-))) ще помагаме с кавото можем?
56
5
 
15
 
! Отговори
Борнео преди 9 години
ДПС те намазаха с вазелин.
55
6
 
13
 
! Отговори
За чугунените глави преди 9 години
Другари от БСП , боли ли , боли ли като ви вадят зъбките. Ако не знаете отговора попитайте Мая Манолова и Христо Бисеров , те ги разбират тези работи. "Каквото повикало такова се обадило".
54
4
 
23
 
! Отговори
една българка преди 9 години
с ДПС се сработили ........... - ГНУСЕН, МАЗЕЕЕЕЕН ПРЕДАТЕЛ!!!!!!!!!!!
53
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този въобще не знае на кой свят е!
52
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То Захари Стоянов ги е описал нещата с потурнаците
51
3
 
27
 
! Отговори
qaz преди 9 години
Ей за такива е писал Вазов ,толкова години по-късно не можем да се отървем от предатели.За еничарите - особено децата не сте прави - те са ги отвличали от много малки и са забравяли семейството си - този мухлю е предател не е *** ,той умишлено слага феса срещу нас -продаде се за единия грош - бесило за такива
50
3
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Мале вижте го какво еврейско животно е.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48Да така е, всички честни българи участвали в партизанското движение са "случайно" убити между януари и септември 1944 год, предадени от еврейски *** като Пенчо Кубадински и други подобни, като целта е била на 9.IX.1944 по улиците да дефилират само евреите включили се в партизанското движение на 8.IX.1944