Какво обещава ГЕРБ, ако вземе пак властта

Правят отделни министерства на икономиката и енергетиката, дават 2 млрд. за саниране
Обновена: 4 сеп 2014 16:16 | 4 сеп 2014 13:51, Камелия Цветанова
316
Какво обещава ГЕРБ, ако вземе пак властта
Цветан Цветанов Снимка: БТА

Подобряване на демографската картина, гарантиране на международната сигурност на страната, адекватното участие на България в променящия се ЕС, дигитална икономика, основана на знанието и на иновациите, и необходимостта всяка политика да бъде реформирана с оглед предизвикателствата пред измененията на климата. Това са основните приоритети в управленската програма на ГЕРБ, която беше представена днес.

Още по темата
Преди да бъдат разяснени целите в управленския мандат, за който отново партията се бори, зам.-председателят на политическата сила Цветан Цветанов обвини бившите управляващи за лошото състояние на страната, а Томислав Дончев, който е евродепутат, настоя, че последната година е изгубена за България и вече няма време за отлагане на реформите.

„Време е отново за работа и за реформи, време е да заменим задкулисието с прозрачност, арогантността с отговорност, незнанието с отговорност, хаоса със стабилност, нерешителността с воля. Време е да върнем България на европейския път на развитие“, заяви Дончев.

Цветанов пък увери, че ГЕРБ си е направила изводи за грешките и слабостите, които имаше през последните години.

Ако състави правителство, ГЕРБ ще раздели Министерството на икономиката и енергетиката. Според финансовия експерт Владислав Горанов министърът на икономиката трябва да търси инвестиции, а не да се занимава с енергетика, където има достатъчно тежки проблеми, с които пък трябва да се занимае отделен министър.

ГЕРБ не се готви да променя данъците като цяло, но същото време, за да се засили децентрализацията на местните власти, планира да се даде възможност всяка община да може да реши дали да въведе добавка към данъка върху доходите върху физическите лица, която законът ще фиксира.

„Доходите трябва да растат пропорционално на база на това, което произвеждаме, а не на база на популистки обещания. Ще подобрим капацитета на държавата да привлича инвестиции. Поемаме ангажимент всички назначения в администрацията да минават през конкурси. Електронното управление отново е изведено като приоритет“, продължи представянето на програмата Горанов.

ГЕРБ се ангажира още да увеличи подпомагането на семейства с до три деца, като в същото време намали интензитета на подпомагането на фамилии с над три деца.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че ГЕРБ планира да увеличи средствата за енергийни помощи, защото е видно, че цената на тока ще се покачи.

Помощта сега стига до 200 000 души, а ГЕРБ залага да я получат 500 000 души.

Партията е готова и с програма за саниране на блоковете на стойност 2 милиарда лева. С тези средства за две години ще могат да се санират над половината от многофамилните сгради и собствениците им ще спестят 30-50 на сто от отопление, без да дават нищо, защото държавата ще покрие изцяло разходите.

Схемата ще е проста - единственото, което ще се иска от етажната собственост, е да предостави съгласие за саниране, което ще даде на общината, която пък ще прави подбор на сградите, обясни Добрев.

Партията на Борисов иска да има и единни стандарти за управление на държавните болници, като по този начин се спре лошата практика определи лечебни заведения да трупат дългове.

Реформата в здравеопазването предвижда и да се финансират диагностично свързани групи, а не клинични пътеки.

„Модерно е да има млади парамедици, а не скъпоструващи лекари. Със законодателни промени ще ограничим неплащането на здравни вноски“, обясни още Горанов.

Както и по време на управлението си, и сега ГЕРБ залага в програмата си като един от най-важните приоритет развитието на инфраструктурата.

Лиляна Павлова, бивш регионален министър и настоящ кандидат депутат, акцентира върху строителството на магистрала „Хемус“ и отблокирането на спрените европейски фондове за регионално развитие и околна среда.

В областта на образованието ГЕРБ обещава по-високи заплати и електронни учебници.

Университетите обаче ще получават 50 на сто от субсидиите на университетите след външна акредитация за качеството.

Електронното правосъдие също е приоритет, както и въвеждането на нова система за случайно разпределение на делата, нов статут на съдебните заседатели с идеята да привлекат гражданите и нов Наказателен кодекс, съобщи още Румяна Бъчварова, водач на листа в 24-ти МИР София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още по темата: ГЕРБпрограма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам ан къде вървят нещата ми се струва че гражданската война е НЕИЗБЕЖНА!
200
0
 
23
 
! Отговори
БЕЗ УВЪРТАНИЯ преди 9 години
Какво ОБЕЩАВА ГРОБ няма значение!Това което ще ви даде е ГЛАД И МИЗЕРИЯ.
199
2
 
8
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Обещай ми любов, обещай ми тревога,обещай ми ръце, без които не мога...Тра-ла-ла, тра-ла-ла.А пък според радио Ереван тъщата на Цецо му обещала ако спечели изборите още един апартамент, тоест апарт-хотел на брега на морето.Е, все пак е по-добре, защото ако е БКП - ще застрои цялото Карадере.
198
1
 
20
 
! Отговори
bbg преди 9 години
Допълнителни данъци, свободни цени на ел.енергията безь увеличение на заплатите-това смятат да правят. Трябва да се започне от заплатите така както направиха в Унгария.
197
1
 
12
 
! Отговори
Долу Бюрокрацията !! преди 9 години
"Поемаме ангажимент всички назначения в администрацията да минават през конкурси." казва Цвъки. А всички вече назначени ще минат ли отново през конкурси? И кой ще проверява? Обективно или по партийна линия? Време е май за професионални администратори - роботи, а не чиновническата *** ...
196
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОИ СА ТЕЗИ 34% ДЕТО ЩЕ СИ ДАДАТ ГЛАСА ЗА НЕГО, КОИ СА ТЕЗИ, КАКВИ ХОРА СА, КОЙ?КОЙ?КОЙ?....КОЙ? ГО ИСКА,КОЙ?
195
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДА САМ СИ ГО ТЪРСИ, ЖАЛКО ЗА ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ, ВСЕКИ СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ, КАЗАЛИ СА ГО ОТДАВНА. ЖАЛКО МНОГО ЖАЛКО, ТЪЖНА РОДНА КАРТИНКА, КОЙ ДА МУ КАЖЕ, ЧЕ ОСВЕН МАЧЛЕТА И МАГИСТРАЛКИ ТРЯБВА ДА ИМА ИНДУСТРИЯ КОНКУРЕТНОСПОСОБНА ЕКСПОРТНО ОРИЕНТИРАНА!!!!!!!!!!!!КОЙ? КОЙ? ФИЛИЯ С МАС, КУФТАЦИ, ПАРЖОЛКИ, НЕ Е ИСТИНА
194
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЕВИ ДЕСНИ ЛЕВИ ДЕСНИ АИДЕ ЦВЪКИ У ЗАТВОРО И ТАМ ДАВАИ АКЪЛ ДЕМОКРАЦИЯАТА ЩЕ ДОИДЕ КОГА ВСИЧКОТО ДЕПУТАТ ВЛЕЗЕ У ЗАТВОРО И НАРОДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА
193
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КВО НИ ЧАКА СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ НЕ МИ СЕ МИСЛИ, С ТОЗИ УПРАВЛЕНСКИ КАПАЦИТЕТ, ЯСНА Е РАБОТАТА, ДИКТАТУРА, МАЧКАНЕ, ТОРМОЗ, МАЧЛЕТА, МАГИСТРАЛКИ, 3D, ВЪЗХВАЛА НА ВЕЛИКИЯ ВОЖД ПО ВСИЧКИ МЕДИИ И СЛЕД 4 ГОДИНИ ЩЕ ИМА САМО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В РБ, СЕЩАТЕ СЕ КОЯ, С ЕДИН ПАРТИЕН И ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ, ВЕРВАЙТЕ МИ!!!!! ТЕРМИНАЛ 2 НАТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА
192
1
 
10
 
! Отговори
Ран-Ът преди 9 години
Още когато кабинетът ГЕРБ - 3 обяви поскъпването на тока, беше ясно, че отново ще се опитат да ограбят хората и с т.н. програма за саниране. Тази програма облагодетелствува строителната мафия около РП. Освен това, тя цели отнемането на жилищата на голяма част от българите, като ги вкарат в капана на неизплатими дългове уж за тяхното поддържане.
191
0
 
4
 
! Отговори
Витамина преди 9 години
До Бай ИванБай Иване, пий витамини за мозйка, че изкуфяваш вече и си взел да забравяш. АТАКА трябваше да напишеш на първо място.
190
0
 
9
 
! Отговори
Каква стана тя ? преди 9 години
През 90 - те, МУТРИТЕ ни биеха и грабеха, организирани в различни групировки.Сега: ?????????????? ...............Сега:.....сега мутрите ни бият и ограбват на държавно ниво.Та::::::::::::::::: От трън та на глог!Прочети още на: dnes.bg/izbori-2014/2014/09/04/borisov-se-izvini-na-stoinev-kazal-mu-che-zaekva.237869#comment-newest
189
0
 
4
 
! Отговори
kaka goshu преди 9 години
Stiga s teq reformi 20 godini chuvam samo reformi i nakraq nishto :(
188
0
 
8
 
! Отговори
кристално ясно преди 9 години
До АнонименПравата на човека по гробарски. Това сте вие, гробарски тикви.
187
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 99Не лъжи, гяволе гробарско. Факт е, че бе променен закона и ДОТИ отделена от МВР и поставена под контрола на Народното събрание.
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на база на това което произвежда/ме/ заплатите в България трябва да са бая по-високи от официално обяваваните БЕ ЦВЕТАНОВ,не иде реч за никакъв популизъм НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО ЧЕ С НИСКИ ЗАПЛАТИ ПОДДЪРЖАТЕ СИВАТА ИКОНОМИКА по каквато сме първенци не само в ЕС ....или щото фирмите са наши и орташки та ще дрънкаме за производителност и финансова дисциплина т.е. другите да го духат нашите банкови сметки да набъбват Е ЗАТОВА ДАНО НЕ УПРАВЛЯВАТЕ
185
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунисти зaвиждaте. Комунистите освен дa плюят и дa рaзрушaвaт друго не могaт.
184
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До АнонименНе е казано, че не трябва да се гласува, но прощавайте, освен БСП, ДПС, ГЕРБ и техните *** РБ, ББЦ и АБВ има още:Политическа партия Движение 21Партия Българска социалдемокрацияБългарски Национален съюзОбединена БългарияСоциалдемократическа партияПартия Нова БългарияПартия Общество за Нова БългарияКоалиция Левицата и Зелена партияПартия Нова алтернативаКоалиция ДеснитеГлас народенПартия на зеленитеПартия Нова силаПолитическа партия ЗеленитеПартия Република БГ
183
0
 
9
 
! Отговори
нема начин преди 9 години
До АнонименТова гробарите за много умни и богоизбрани се имате. Нема как с тоя каруцаро-пожарникаро-милиционерски манталитет и образование да не сте такива. Справка: Боко Тиквата и човек с особена форма на главата Цецо Гестапото.
182
1
 
6
 
! Отговори
не по врат, по шия преди 9 години
До АнонименЕ, па, ти явно ще гласуваш за коалиция Бостан - Боко+Местан, ха-ха-ха!