БСП и ДПС - в изолация, но сплотени отвътре, ГЕРБ - с талант да печели

Социолози за интригата на вота: Ще има ли гласове за стабилен кабинет?
Обновена: 5 сеп 2014 13:01 | 5 сеп 2014 10:52,
76
БСП и ДПС - в изолация, но сплотени отвътре, ГЕРБ - с талант да печели
Снимка: архив Булфото

БСП и ДПС сплотяват симпатизантите си, но са в изолация от останалите партии. В най-голяма степен това важи за партията на Лютви Местан. ГЕРБ показва талант да печели, а „Атака“ все още не се е възстановила от тежката загуба на предишните избори и няма да успее да го направи за тези. Това показва анализът на социолозите Боряна Димитрова и Кольо Колев на старта на предизборната кампания.

Надпреварата за вота започва днес и ще продължи до полунощ на 3 срещу 4 октомври, когато ще настъпи денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. В тях ще участват 18 партии, 7 коалиции и 5 независими кандидати.

Още по темата
Оценката на предишното управление рефлектира върху БСП и тя загуби, коментира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ пред Нова телевизия. Според нея обаче при социалистите се наблюдава съществен фактор – след като ДПС оттегли подкрепата си от БСП, в партията е започнал процес на сплотяване на симпатизантите й, които са се почувствали излъгани. В същото време червените продължавали да са в изолация като възможни партньори в следващо управление, смята Димитрова.

Според нея единствените избиратели, които са в някаква степен доволни от предишното управление, са тези на ДПС. „Но ДПС получава едно много силно отхвърляне от страна на всички останали симпатизанти“, каза Димитрова и допълни, че това поставя пред сериозна дилема пред всяко следващо управление – може ли ДПС да е явен или скрит коалиционен партньор. „Това е голямата загуба на ДПС, лично аз не съм виждала години назад такова отхвърляне на ДПС като партньор“, каза социоложката.

„Печеленето на властта изисква талант и Бойко Борисов има талант да печели избори“. Това коментира шефът на „Медиана“ Кольо Колев. Преди два дни той прогнозира значителна победа за ГЕРБ на предстоящите избори. И днес той отбеляза, че следващото управление ще е доминирано от ГЕРБ в някаква комбинация с останали партии.

Той потвърди тезата на Димитрова, че коалиция с ДПС ще е най-неприемлива. Според Колев ДПС ще отчетат тези нагласи и най-вероятно ще решат да си починат от властта.

"Атака" е най-големият губещ от миналото управление, коментира шефката на „Алфа Рисърч“. Според нея причината била, че националистите са били нелогичен партньор в правителството на Орешарски. „Ако „Атака“ има потенциал да се възстанови, то няма да е на тези избори“, категорична е тя.

И тя, и Колев бяха категорични, че след изборите трябва да се създаде стабилен кабинет. Според Димитрова основната интрига ще е дали ГЕРБ и Реформаторите ще могат да съставят кабинет, защото за стабилното правителство е важно дали партиите в него ще имат общи принципи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: ДПСБСПатакаизбориГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
DSK47 преди 9 години
До БАБА КУНАИзмамата е запазена марка на БСП и ДПС! Това и най-непредубеденият го вижда с просто око!
48
0
 
4
 
! Отговори
кака мара преди 9 години
на социолозите да им забранят да казват,да се показват и да разказват прогнозите си две месеца преди избори-с глупостите си само манипулират хората
47
2
 
3
 
! Отговори
Гица преди 9 години
АТАКА трябва да се възстановят от сюнета на Доган.
46
6
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
ДА ГЕРБ ИМАТ НЕВЕРОЯТЕН ТАЛАНТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НА ИЗБОРИ, НО ВИНАГИ С ИЗМАМА.
45
6
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Добре,добре!Тролчето се изнерви!И започна типично по комунистически да обижда.Няма как да се обидя от *** претендиращи за нещо,което не са.Но няма кой да заблудите.Хората виждат и разсъждават.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пише се иЗкара, а не иСкара - сгреших в бързината нда общувам с много образован.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60И ти си от "образованите" - не се пише "иЗкара". Това не са добитъци, че да се изкарват.Кирливи ризи е едно, а пълни *** - съвсем друго!
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58Инфантилното ти поведение, стилът ти и начинът по който пишеш, говорят много. Освен дивотиите, които подхождат на аудитория от предучилищна, трябва да знаеш, че писането на клавиатурата се подчинява на стандарт.Като куха калинка, ти очевидно си се издигнал и над това!Единственото пикливо *** тук си ти.
41
6
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Стабилно мнозинство няма да има,бъдете спокойни!Напролет-пак на избори.
40
11
 
9
 
! Отговори
dim преди 9 години
Mного вие страх от този Боѝко бе,че като доѝде на власт ще искара на показ всичките ви кирливи ризи.
39
10
 
11
 
! Отговори
ДЕСЕН преди 9 години
Понеже в материала се търсят партии с общо приниципи,за да съставят правителство,то двете партии с най-близки общи принципи са ГЕРБ и РБ.Всъщност има само два въпроса,които са висящи при тях - отношението "за" или "против" Южен поток и кой да бъде премиер? И в крайна сметка единствения фактор,който може да препъне бъдещата коалиция помежду им е ЕГОТО на Борисов,неговото неистово желание да бъде премиер,въпреки,че за всички е ясно,че той не притежава качества за този пост!
38
6
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Невероятно, но тролчето позна!Разркит съм!Ужас!Пиша от американското посолство.От време на време ми звънят Обама и Меркел да ме похвалят.Неприятното е,че и Путин чете коментарите-и той ми звъни да ми каже ,че не е много хубаво това.Но не го казва с много остър тон все пак.
37
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак внушения и уклони на социолозите.Така наречения "талант"на ГЕРБ се изразява във фалшифициране и манипулиране на изборите.Хванатите в последния момент 500 000 бюлетини в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд красноречиво говори за това.Така че,не ни залъгвайте с таланти,защото там властва простотията и некадърността от най-високо ниво и надолу.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TEQ PAK SOCIOLOZI,GOLEMI FILOSOFI IZLQZAHA PRES MANDATA NA KOETO I PRAVITELSTVO DA E GI NQMA NI V KLIN NI V RAKAV, A PREDI IZBORIRTE ISKACHAT OT DUPKITE EEEEE PISNA MI ,VELIKITE MISLITELI VIG GI TI
35
10
 
26
 
! Отговори
дърт голям преди 9 години
" ГЕРБ има таланта да печели " - Така наречения " ,ТАЛАНТ" е с поведение на селски тарикат+ мафиотски пари + продажна журналистика. Или иначе казано: ЩО Е ЛЕНТА ,ВСЕ Е МЕНТА;. Но нещата вече стигнаха до точката, след която ще се лее много българска кръв.
34
3
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Ти от Американското посолство ли пишеш или от някоя от директно манипулираните от тях "партии"? Излез, почини малко, че много си се въодушевил.Ще ти се подобрят сензорите и дори може нещо по-умно или полезно да напишеш от воплите ти към Кутев.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таланта на един *** да обижда хората, които заекват!В предаването на Димитър Цонев видяхме какво представлява лидерът на ГЕРБ!
32
14
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Олеле,само 9-10 тролчета ли са днес във форумите?!!!Срамота др.Кутев -вземете мерки.Стегнете дисциплината.(А може би не могат да разпознаят цифрите от кода ????).
31
4
 
5
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Ако БСП спечели пари бол... малко аец, газ и може едно референдумче в слунчев бряг да направим там са 90% руски. после ще трябва да ги защитим.
30
3
 
9
 
! Отговори
Дух преди 9 години
Волен Ага има пистолет, палка и е запасал ятаган. Съвсем спокойно ще мине през охраната и ще влезе в парламента.