Плевнелиев иска смиреност в предизборната кампания

Ако се отлагат реформите, цената за народа ще е висока, заяви той
102
Плевнелиев иска смиреност в предизборната кампания
Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев направи изявление по повод началото на предизборната кампания.

"В стартиралата предизборна кампания политиците отново ще се състезават за доверието на избирателите. Различното този път е, че тази кампания се провежда във втора година на тежко партийно противопоставяне, нестабилност, остри политически сблъсъци, за съжаление в повечето случаи персонални или партийни, а не сблъсък на идеи и концепции. Днес вече добре знаем кой срещу кого и срещу какво е, кой с кого никога не би се коалирал, посочено е всичко лошо, очернен е всеки опонент. Призовавам политиците към смирение и позитивна кампания, заяви Плевнелиев.

По думите му, България се нуждае от стабилност – обществена, политическа, финансова. Страната и икономиката се нуждаят от реформи, от свежи идеи и тласък, който да даде ясна перспектива и стимул да се инвестира.

Политиците трябва да се обединят около необходимостта да подкрепят дългосрочни приоритети и извършат неотложни реформи, за да гарантират стабилност, икономически растеж и благополучие в държавата. Политическото обединение за провеждане на неотложните реформи ще позволи да се мобилизира целият ресурс на нацията. България ще бъде силна и богата държава само чрез приемственост и надграждане, допълва президентът.

Вече петнадесет години правителствата се ангажират с провеждането на неотложни реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, енергетиката, пенсионната система и администрацията, но все още някои от тях са в начална фаза, а други дори не сме започнали. Неефективността на реформите е следствие на тяснопартийния подход за провеждането им, смята държавният глава.

Според него продължаващото отлагане на реформите ще направи цената непосилна за българския народ.

Той очерта и най-неотложните реформи - работеща и справедлива съдебна система, пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, реформа в сектор „Енергетика“, в сектор „Сигурност“, реформа в образованието, административна реформа.

Плевнелиев е категоричен, че реваншизмът трябва да бъде заменен с прогрес и развитие.

Надявам се, че политическите партии ще използват предизборната кампания за да представят своите идеи и решения за развитието на страната. Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че тя ще бъде позитивна и добронамерена. За съжаление нито една от последните кампании не бе пощадена от компромати, взаимни обвинения и сигнали до прокуратурата един срещу друг. Обръщам внимание, че смисълът на предизборната кампания не е да се окаляме един друг и че по този начин се подценява българският избирател, се казва още в изявлението.

Президентът се обърна и към българските граждани да осъзнаят своята сила.

"Сега много анализатори ни плашат с мрачни сценарии, обясняват ни, че нищо няма да се промени, просто ще се сменят само играчите. Това не е вярно. Всичко е в нашите собствени ръце. Нашата активност на предстоящите избори ще определи правилата, по които искаме да живеем", завършва Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пундьо!Това да не ти е монашески орден, че да призоваваш към смирение?!
71
0
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Офшорният президент смирено да подаде оставка!
70
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 години
До АпелЗнаеш ли, че и аз го забелязах това! От както платените от олигарсите и ГЕРБ протестиращи тръгнаха срещу народа и държавата, всичко в природата се разбунтува!
69
0
 
10
 
! Отговори
Апел преди 9 години
От както ГЕРБ и този измислен президент са във власта и природата се бунтува. Ако тези се махнат и природата ще се успокои.Хайде народе да направим така, че да няма вече невинни жертви.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМИРЕНИ!! този за овце ли ни има ?Аде къш, трябва да го изритаме, и него и зялата пасмина от алчни, нагли разбойници!! СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРААА!!!
67
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе има ли още луди къде ще гласуват за Герб и брукселските бандити
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак шокова тверапия искат тяхната сметка скапана
65
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Е как смирени бе нема ли да осъдите комунистите дето окрадоха на бати Бойко държавата?Тогова защо да гласувам за вас смирени и приведени?
64
0
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Българите трябва да сме смирени и добре наведени за да ни *** по лесно мафийката!Този пудел така стигна до президент!
63
0
 
21
 
! Отговори
реформа: ДА преди 9 години
Реформирането да започне с премахването на тоя ***.
62
0
 
14
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Примирие ли?Да простим на всички разсипали народа ни и да ги оставим да си говорят каквото им скимне.След това да отидем мирно и тихо да узаконим избирането на едни лица които нито аз нито Вие сте поставяли в избирателните листи.И на това ако му викат демокрация...
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една единствена реформа:Спрете да крадете!!!и най добре се махнете!!!
60
1
 
16
 
! Отговори
Сланин Шопарски преди 9 години
Всички до един са продажници
59
0
 
13
 
! Отговори
111 преди 9 години
не ми е ясно защо съществува това дпс ами то в България няма турци , те са си в турско , има българи с вяра примерно там някъде ,защо не я забранят тази партия
58
0
 
26
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Този ще ми говори са смиреност и позитивизъм.. Откакто, за нещастие на България е президент, не е имал изказване, в което да не разделя народа и да противопоставя едни хора на други. Този ще ми говори за приемственост и надграждане..Народът оголя и озверя от немотия, благодарение на тъпата му и некадърна партия, кояти го издигна, и която бе изгонена с камъни. Що не се огледате в огледалата си, с тъпите си, прости, оядени физиономии, и да видите, че зад вас наистина народът ще ви погне със сопите
57
0
 
21
 
! Отговори
лили преди 9 години
Каква смиреност , при тия алчни за власт политици.Властта им носи много пари и никаква отговорност.Така си я караме 25 години.
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смиреност ли ?Да хванем сопите та по простите ви глави , дето след 26г. Реформи Разтурихте държавата !За какви ресурси говори това чудо , тези които Америкснците изнасят ли!Продадена държава !!
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво се е договарял президенто наш с Ердоган на срещата на НАТО?
54
1
 
23
 
! Отговори
Мунчо, ... преди 9 години
... и.д. Президент на тумбата ГЕРБ, какви глупости пак дрънка!Ние се смеем на Украйна, че избраха Олигарх за Президент, но и ние сме един дол дренки с ***.
53
1
 
21
 
! Отговори
хадес преди 9 години
Това е нашата държава, пълна с прости, в която управлява правителство наречено служебно, а всъщност е бокотиквенско с цона-асенгеновски привкус.