ДПС поиска: Без проблемни коалиции и авторитарна власт!

Партията е за 7 блок на АЕЦ, вдигане на детските всяка година и по-качествено образование
Обновена: 9 сеп 2014 16:24 | 9 сеп 2014 16:20,
95
ДПС поиска: Без проблемни коалиции и авторитарна власт!
Снимка: архив Булфото

ДПС се обяви против връщането начело на държавата на проблемни коалиции и на авторитарна власт след вота. Според партията на Лютви Местан след 5 октомври най-добре е бъдещото управление да е коалиционно. ДПС е против реваншизма и смята, че въпросът на 43-то Народно събрание трябва да е не кой, а какви са приоритетите.

Това става ясно от предизборната платформа на движението, която беше публикувана днес. В нея партията констатира, че политическата система у нас продължава да страда от хронична нестабилност, а икономиката вече пета година е в депресия. „Пет правителства и пет години в очакване на икономическо оживление – това е равносилно на национална трагедия!“, се казва в документа.

В платформата се извеждат три акцента за следващото Народно събрание – „необходимост от национално съгласие за приоритетите, властовата формула да бъде естествена функция на това съгласие и въпросът е не кой, а какви са приоритетите“.

ДПС обещава да е градивен фактор и се обявява за търсене на национално съгласие. Според движението то предполага „не на реваншизма“, което означава „да не допусне завръщането на проблематични коалиции и авторитарни модели на управление“. Движението се обявява за приемственост  и уточнява, че кабинетът „Орешарски“ е обърнал поглед към малките населени места.

„Форматът на бъдещата власт при 43-тия парламент ще се структурира от вота на суверена. ДПС смята, че по-полезна за страната е коалиционността като управленски концепт“, пише в документа.

Един от основните приоритети на бъдещото управление според ДПС трябва да е подобряването на бизнес средата и стимулиране на икономическата активност. „Българската икономика през следващия мандат трябва да излезе от депресията и да покаже ясни знаци за по-чувствително икономическо оживление“, пише в платформата на движението. Според ДПС поемането на нов дълг трябва да бъде оценявано от гледна точка на влиянието му върху растежа. В платформата си партията е записала и че трябва да се засили надзора на централната банка и регулацията в сектора да стане от формална – реална.

Още по темата
Според ДПС енергетиката е в тежко състояние и новите управляващи ще имат за задача да спасят сектора. Партията се обявява за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” „с възможно най-високите технологии в света, гарантиращи безопасността на ядрената енергетика и ниската цена на тока за българските граждани“. „Южен поток“ пък трябва да бъде изграден „само при тотално съответствие със законодателството на ЕС“.

В сферата на социалната политика ДПС ще иска ежегодно актуализиране на подкрепата за семействата с деца; на обезщетенията за отглеждане на деца от една до двегодишна възраст; увеличаване на събираемостта на осигурителните вноски; изравняване в дългосрочен план възрастта за пенсиониране на мъжете и жените; ежегодно осъвременяване на всички пенсии по швейцарското правило.

В сектора на образованието ДПС ще настоява да се намали процентът на отпадащите по-рано от училище и да се увеличи броят на висшистите между 30 и 34 години. Според движението трябва да се усъвършенства и оптимизация на образователния процес в съответствие с пазарните потребности и учителската заплата да стане близка до средната за страната.

В здравеопазването ДПС ще иска промяна на механизмите за заплащане чрез демонополизация на Здравната каса и конкуренция на финансиращите фондове. Според движението трябва да има електронно здравеопазване с е-досие, е-карта, е-рецепта, е-направление. Така, смятат в ДПС, ще има пълна прозрачност и ефективно изразходване на финансовия ресурс. Движението е и за промяна в Спешната помощ „чрез ресурсно и логистично обезпечаване“.

В селското стопанство според движението мерките трябва да бъдат насочени към малките фамилни земеделски стопанства. ДПС е и за двойно нарастване на плащанията, обвързани с производството и специално подпомагане на малките стопанства (от 5 до 50 дка.) в размер до 1250 евро.

В сектора на правосъдието и вътрешния ред движението ще настоява за нов Наказателен кодекс, за избор на главен съдебен инспектор и за промяна на имиджа на МВР. „Членовете на едно демократично общество не бива да гледат на тези институции като на репресивни органи“, пише още в платформата.

В платформата си ДПС отделя място на липсата на държавна политика към малцинствата и интегрирането им силовите структури и службите за сигурност. „Недопустимо е различия от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическа демаркационна линия в обществото“, пише още в платформата на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: ДПСизбориуправление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
DSK47 преди 9 години
Човекът с витиеватие приказки, да каже в прав текст: 1. Последната управляваща коалиция беше проблемна! 2. Заради реваншизъм Делян Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС!3. За състоянието на енергетиката и "Цанков камък" за 1 млрд. лева, консултиран от видния наш хидроспециалист Ахмед Доган!4. Правителството Орешарски наля 500 млн. лева главно в общините, управлявани от ДПС, за да се нагушат обръчите от фирми около ДПС!5. Атаката срещу КТБ беше инициирана от Делян Пеевски, депутат на ДПС!
58
0
 
2
 
! Отговори
агенция 07 преди 9 години
Стигаа сте купували гласове в северозападна България бе *** абе няма ли кой да ги затвори
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази национална трагедия,Местан ага я направихте вие с Доган ага,И ШЕПА ***!
56
0
 
3
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
PO-VISOKI DETSKI DOBAVKI ZA MNOGOLUDNATA ZIGANSKA PAPLAC,PENSIONIRANE NA *** BEZ EDIN DEN TRUDOV STAG.BALGARITE TRIABVA DA RABOTIAT OT SUTRIN DO VECER,ZA DA IM OSIGURIAVAT PARITE.
55
0
 
10
 
! Отговори
Е не! преди 9 години
Няма по-нагъл от тоя агент-доносник! Как не те е срам да го кажеш това бе Местанчо? Твоята работа е все едно, да се изпърдиш в затворена стая, и да почнеш да обясняваш на хората, че не е хубаво да се прави така!НАГЛЕЦ!
54
0
 
1
 
! Отговори
Mustafa преди 9 години
Da se sprat vsichki pomoshti i da se davat normalni dohodi na horata ,za da zivejat normalno i sami da se grizat za sebe si i semeistvata.Tezi pomoshti sa palna zabluda i unizavat horata.
53
3
 
10
 
! Отговори
БАБА ЯГА преди 9 години
фесове! *** турци.Пак ли искате да сте във властта бе престъпници ?Да ама не !!!!!!!!!!!!!Никога повече народа -българите няма да допуснат да ги управляват наследниците на еничари,убивали хиляди българи и държали България в робство 500 години.България никога няма да го забрави !!!!!!!
52
2
 
8
 
! Отговори
КНСБ преди 9 години
Местачн ефенди,защо си треш за незаконните мюсюлмански духовни училияа на територията на България ?! Или си "паднал от небето " и нищичко,ама нищичко не знаеш ?! За какви подготвяте младите хора там ?! И действително в Турция ли учат или заминават да попълват редиците на бандюгите-екстремисти ?!
51
6
 
2
 
! Отговори
osmanli преди 9 години
Hayde praseta prodaljavayte da laete bez dps nqma da ima upravlenie nikoga...umrete ot qd puknete prasenca :)
50
7
 
10
 
! Отговори
se преди 9 години
Никакви коалиции!Аз съм противник на ББ но ако гласувам ще гласувам за него!Защо? Трябва една партия да поеме управлението и да започне веднага реформите които са належащи.Стига сме се заблуждавали,че ДПС милее за България.ДПС милее за печалбите си и хич не и пука за народа ни.БСП е провал за втори път след безпринципни коалиции.Останалите са фалш и перат пари.Не харесвам ББ но ще гласувам за да има възможността да поправи стари грешки и да направи промяната колкото и да е болезнена.
49
3
 
13
 
! Отговори
987 преди 9 години
НАГЛОСТ КАЖИ КАК ПОЛУЧИ ГЛАСОВЕТЕ НА ДПС ВЪВ ВРАЧАНСКИ ОКРЪГ,СЪЩИЯТ СЦЕНАРИИ ИСКАШ ДА ПРИЛОЖИШ В МОНТАНА И ВИДИН ....САМО ПОЛИЦИЯТА НИЩО НЕ ЗНАЕ ..................................................................................................................
48
4
 
3
 
! Отговори
osmanli преди 9 години
Balgariq vinagi e bila pod robstvo to ne vizantiysko, to ne osmansko ,to ne nemsko' to ne rusko.
47
9
 
4
 
! Отговори
прост народ преди 9 години
Бьлгаринът е най тъпата проста нация, освен да пие домашната ракия и да яде потените подмишници на прасето и да ланка нищо не знае. Не разбрахте ли още че до 15 години тук ще стане бе палячовци.
46
4
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
ДПС е българо-турска партия, създадена с цел да изпълнява поръчките от чужбина. Гласуват турците за ДПС и си мислят, че нещо правят, но нищо, те си дават гласа за терористична организация, която ги ощетява вместо да им защитава правата и свободите.
45
2
 
14
 
! Отговори
дo: 71 преди 9 години
само за Избори мислат друго не ги интересува
44
6
 
11
 
! Отговори
турци студенти преди 9 години
ДПС да направят справка колко Български турци студенти има в Германия , от 100 Българина само един турчин , това означава че Българските мюслумани са бедни като мишки , за каква партия говорим , нема такава
43
4
 
13
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Проблема на страната е в самите българи. Некомпетентността, завистта, щуробаджанащината са пречките за икономическото и социалното развитие на страната.
42
5
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тези предадоха Ф.Димитров , Кастов, ,Симеон, БСП. А сега ще предадат и ГЕЕРБ..Този е най гадният в България..Проклет да е всеки Българин , който посегне към бюлетината на Д П С . Точно по този път ни ПОРОБИХА.
41
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те са най-вредното нещо за българската държава след самото турско робство
40
5
 
21
 
! Отговори
МСБ преди 9 години
Ако преди време някой бе казал на Левски или Бенковси и т.н. че дори и България да се освободи , след години самия народ без войни ще допусне турци да я управляват ! .......не само че щяха да го помислят за луд ами и ако живееха до днешно време сами щяха да си отнемат живота !