При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко

Възможен е кабинет на Борисов и Реформаторите, смятат от "Алфа Рисърч"
Обновена: 30 сеп 2014 11:53 | 9 сеп 2014 12:40,
406
При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко
Снимка: Алфа Рисърч

Ако изборите са днес, ГЕРБ ще имат 105-110 депутати в новия парламент. Това сочат данните  на „Алфа рисърч“ от социологическо проучване, правено между 31 август и 5 септември 2014 година. В парламента ще влязат пет партии, а следващото правителство може да е между ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозират социолозите.

Според резултатите от изследването на изборите на 5 октомври за ГЕРБ ще гласуват 36,2 на сто от твърдо решилите да упражнят правото си на вот. Така Борисов ще може да разчита на между 105-110 депутати, а за да състави самостоятелно правителство, са му нужни над 120. Преди време лидерът на ГЕРБ допусна, че може да направи кабинет на малцинството, ако вкара 110-115 народни представители.

Още по темата
Според анализа на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ имат електорален потенциал от 5-7 процента от колебаещите се привърженици. От кампанията ще зависи дали те ще бъдат мотивирани да дадат подкрепата си, смятат социолозите.

БСП остава втора с разлика от 13 пункта под ГЕРБ, показва проучването. За социалистите заявяват, че ще гласуват 22,5 на сто от избирателите и тя ще може да разчита на 63-68 депутати. Според данните червената партия е спряла негативната низходяща тенденция от евровота, но все още е заплашена от изтичане на гласове. Червените са заплашени от протестен вот и затова интригата при тях според Алфа Рисърч ще е какво ще направят разочарованите симпатизанти – дали няма да отидат до урните, или ще гласуват за АБВ или „Движение 21“.

При ДПС интрига няма – влизат в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще останат на това място докрая. Според проучването партията на Лютви Местан получава 12,1 на сто подкрепа, което се равнява на 35-38 депутати в новия парламент.

Според изследването на „Алфа Рисърч“ четвъртата сила в Народното събрание ще е Реформаторският блок. За него ще гласуват 5,2%, което означава 16 депутати. Социолозите определят като успешен опита на Реформаторите да преодолеят концентрацията на подкрепа само в София и да я разширят в цялата страна. Рисковете пред Блока се крият в листите му, които са довели до колебание в електоралната подкрепа.

Петата партия в парламента според „Алфа Рисърч“ ще е „България без цензура“. Коалицията на Бареков получава 4,4 на сто и ще може да разчита на 13 депутати. Според социолозите формацията бележи спад на подкрепата. АБВ и Патриотичният фронт са на ръба на 4-процентната бариера със съответно 3,9% и 3,7%. „Атака“ остава с 2,9%.

Според анализа на „Алфа Рисърч“ при такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Между 3.2-3.3 млн. избиратели заявяват в първите дни на кампанията намерение да гласуват. Ако тази нагласа се запази, това означава малко по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г. Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.

„Алфа рисърч“ са измерили и доверието в различните институции. Данните показват, че служебният кабинет остава непознат – всеки втори (56%) не е в състояние да изрази мнение по този въпрос. Сред запознатите е налице поляризация: 20% оценяват положително дейността на служебния кабинет срещу 24% - отрицателно; личният рейтинг на премиера Близнашки е 21% одобрение срещу 23% неодобрение.

Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ  и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Единствено президентът Росен Плевнелиев подобрява позиции през последните месеци. Одобрението за дейността му нараства от 25% през април до 28% през септември, а неодобрението спада от 40% до 34%. Изследването показва, че кризата с КТБ предизвика силни обществени притеснения. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Класацията на най-одобряваните лидери се води от Бойко Борисов, който събира 28% одобрение. Следват го Георги Първанов с 22%, Татяна Дончева със 17% и Михаил Миков с 16%. На дъното на таблицата са Радан Кънев със 7% и Волен Сидеров с 6%.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
6
 
! Отговори
До 325 преди 9 години
Никога няма да гласувам за атака, и вярвай ми, няма да минат 4% ЗАЩОТО:1.Осигуриха властта на ДПС, довчерашния си враг.Никакво оправдание нямате за това.Просто искахте да краднете.Дори най-заклетите атакисти се отрекоха от партията, когато дадохте властта на поробителя.2.НЕ СТЕ ПАРТИЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, А НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, които често пъти се различават от нашите.Утре на Сидеров ще почнат да му плащат от Китай или САЩ и ще обърне палачинката, както забрави истинския врад - ДПС.
229
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямата грешка ще е да не гласувате.България малко по малко се турцизира и се правят опити да се ислямизира.ДПС събра прекалено много власт и е време да си ходят.Като не можем със сопа, както са ги гонили революционерите, да ги изметем чрез гласуване.
228
7
 
3
 
! Отговори
АТАКА или смърт преди 9 години
Всеки ,който не гласува за АТАКА е национален предател и е жалко ,че повечето българи не могат да го осъзнаят.След 5 Октомври Тиквата ще ви "оправя" още 4 години,ще затягате колани и ще ядете постни пици, ще ревете ,но ще е късно.Праскайте минуси шарани.Бог да пази България !
227
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи и ТУРЦИ... ГЛАСУВАЙТЕ за българските партии ГЕРБ, БСП, РБ, ББЦ...Да, мутри са, да крадливи са, да некадърни са, НО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНИ С ИЗЕДНИЦИТЕ ОТ ДПС, НАЙ-КОРУМПИРАНАТА И БЕЗСКРУПУЛНА "ПАРТИЯ" В РОДИНАТА НИ.НЕКА НА 5-И ОКТОМВРИ НАКАЖЕМ ДПС.
226
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мачкай боко. врагът е зъл защото си прав
225
8
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ЗА БОРИСОВ ГЛАСУВАХА 900 ХИЛЯДИ ДУШИ НА ПРЕДИШНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!!!СЕГА НИ УБЕЖДАВАТ, ЧЕ ЗА БОРИСОВ ЩЕ ГЛАСУВАТ 1 МИЛИОН И 500 ХИЛЯДИ ДУШИ :DDDDЕ КАЖЕТЕ ВИЕ ПЛАТЕНО ЛИ Е ПРОУЧВАНЕТО!!!!И ТИЯ АГЕНЦИИ ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД АКО НЕ СЛУШКАТ ТЕЗИ КОИТО ИМ ПОРЪЧВАТ ПРОУЧВАНИЯТА.
224
9
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ДАВАТЕ ПОВЕЧЕ ПРОЦЕНТИ ЗА ОПОЗОРЕНИЯ ХАРЕМ ГРОБ ОТ КОЛКОТО ВЗЕХА НА МИНАЛИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!!!ТОВА СЕ НАРИЧА НАГЛА ПРОСТАЩИНА !!!!!А ТОВА ПРОУЧВАНЕ Е ПЛАТЕНО С ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ ЗА ГРОБ ОТНОВО!...
223
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ЕИ всики даваха последно място за сидер, така и стана.
222
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са против тиквата, т.е. той им пречи, за него съм!
221
12
 
11
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
До сега не съм гласувал . Като ги огледам всички са една марка..........и на всички "Пограмите 4м" да Анти - Герб ориентирани и нищо Друго!Е ще гласувам за ГЕРБ - единствените различни!
220
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ами като всичко е ясно защо се трошат средства? Да си играем на демокрация ли? Да се дадат средствата на бедстващите, да се назначи съответното правителство и да караме напред, че то държавността се свършва вече!
219
1
 
14
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Правят ни на канарчета
218
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия социолози са като синоптиците- И да збъркат никой не ги санкционира!!!следователно .... да им се таковам на прогнозата!!!
217
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това го казват от червената Алфа Рисърч.Представете си, значи, колко всъщност е разликата!!
216
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OBRATNO GERB -0 DEPUTATI
215
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Февруари започва от днес
214
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може ГЕРБ ама евентуално,защото е по-вероятно ДПС и ББЦ да подкрепят правителство на БСП а пък влязат ли АБВ и ПФронт/ххахаха още има фронтоваци/ ГЕРБ и реформаторката другарката Пръмова ще са опозиция и да престанат вече да си играят на политика защото накрая ще дойде ХЕВРОРОМА на власт,на мен лично ми писнА
213
24
 
10
 
! Отговори
Решението преди 9 години
ГЕРБ днес е надеждата на мнозинството омерзени БГ граждани да бъде изметена от властта престъпната алчна червено-кафява клика на олигархичното рубладжийско задкулисие. Реалността, обаче, е такава, че само ГЕРБ, уви, не е в състояние да получи на изборите абсолютно (а да не говорим за стабилно) мнозинство. Ето защо, за да се гарантира стабилно, трайно и реформаторски-компетентно демократично управление на страната, ние, избирателите трябва да дадем мощно рамо за влизане в парламента на единствения потенциален партньор на ГЕРБ Реформаторския блок !
212
4
 
7
 
! Отговори
az преди 9 години
патриотичен фронт s vas sme vsi4ki ma4kaite Prodajnata sgan uspex na izborite
211
11
 
10
 
! Отговори
az преди 9 години
ГЕЙберастката *** i atakistkata sgan da mul4i